«

»

TOP GEOCART: Inovatie tehnologica: noul LEICA GS18 l – cel mai rapid rover GNSS RTK si tehnologia de pozitionare vizuala

Share

Leica GS18 l este noul receptor din gama de varf a portofoliului de senzori GNSS Leica Geosystems. Acesta are toate functionalitatile GS18 T (prima solutie cu adevarat imuna la influente magnetice si care nu necesita calibrare) avand o valoare adaugata reprezentata de Tehnologia de Pozitionare Vizuala prin care se pot masura puncte inaccesibile altor echipamente GNSS utilizand metode fotogrammetrice si/sau nori de puncte. Cu GS18 l nu este nevoie sa utilizati alte metode care consuma timp sau echipamente suplimentare. Datorita integrarii GNSS, IMU (Unitate de Masura Inertiala) si o camera foto, punctele care au obstructii spre cer si alte puncte inaccesibile pot fi masurate din imagini folosind Tehnologia Vizuala de pozitionare din GS18 l. Aceasta noua tehnologie permite ca punctele de interes sa fie capturate de la distanta pentru a fi masurate cu precizie topografica. Pozitionarea vizuala este deosebit de potrivita pentru:

  • Determinarea rapida a sute de puncte;
  • Masurarea punctelor inaccesibile, cum sunt acelea de pe o strada aglomerata, in spatele unei porti sau in zone periculoase (de exemplu cu riscul de a fi atacat de un caine, santuri periculoase, pe marginea acoperisului etc.).

 

Leica GS18 l este cel mai rapid si usor de utilizat rover RTK GNSS deoarece utilizatorul nu trebuie sa tina bastonul vertical. Aceasta datorita tehnologiei de compensare a inclinatiei, tehnologie care este imuna electromagnetic si nu necesita calibrare. Statistica releva faptul ca un utilizator poate economisi pana la 20% din timp cu ajutorul GS18T. Experienta deosebita a Leica Captivate este asigurata de SmartAntena GNSS GS18T.

Integrarea dintre senzorul GNSS, IMU si o camera foto creeaza tehnologia vizuala de pozitionare, ceea ce duce la un rover GNSS RTK atat de puternic incat va permite sa masurati ceea ce vedeti.

 

Cu LEICA GS18 l masurati ceea ce vedeti

Atunci cand utilizam un senzor GNSS conventional pentru a putea masura puncte, senzorul GNSS trebuie sa primeasca semnale prin satelit. Pozitia unui punct poate fi masurata numai atunci cand senzorul GNSS are acces la cerul liber si varful jalonului este fizic plasat pe detaliul de masurat. Daca acest lucru nu este posibil, topografii pot utiliza metode alternative precum:

  • Rezolvari diferite, de ex. distanta cu ruleta, functia COGO si schita;
  • Accesorii suplimentare in combinatie cu senzorul GNSS, de exemplu CS20 cu DISTO integrat sau un jalon de 4,0 metri. Acest mod de masurare poate dura mult timp si poate compromite si acuratetea;
  • Senzori alternativi precum statii totale. Utilizarea unor astfel de alternative poate fi consumatoare de timp, atunci cand exista doar cateva puncte care nu pot fi masurate cu un senzor GS.

Utilizatorii se confrunta cu o provocare suplimentara, atunci cand o multime de detalii trebuie ridicate. Masurarea fiecarui punct cu varful jalonului necesita mult timp pe teren. Exista, de asemenea, riscul ca anumite puncte sa fie ratate, iar site-ul trebuie revizitat, ceea ce duce la costuri suplimentare. Cu GS18 l nu este nevoie sa utilizati alte metode care consuma timp sau echipamente suplimentare. Datorita integrarii GNSS, IMU (Unitate de Masura Inertiala) si o camera foto, punctele care au obstructii spre cer si alte puncte inaccesibile pot fi masurate din imagini folosind tehnologia vizuala de pozitionare din GS18 l. Aceasta noua tehnologie permite ca punctele de interes sa fie capturate de la distanta pentru a fi masurate cu precizie topografica.

 

Principiul fotogrammetric al masurarii cu GS18 l

Un utilizator doreste sa masoare anumite puncte de interes in sant. Tot ce trebuie facut este sa mearga de-a lungul santului cu camera indreptata spre conducta, in timp ce GS18 l surprinde automat imagini. GS18 l surprinde imagini la o viteza de 2 Hz asigurand suprapunerea si geometria optima a imaginii. Odata ce capturarea este oprita, imaginile vor fi procesate automat de algoritmii care ruleaza pe Captivate. Imaginile pot fi utilizate pentru masurarea punctelor imediat dupa procesarea imaginilor capturate.

In timpul capturii, GS18 l verifica daca pozitia si calitatea inclinarii sunt suficient de precise. Daca nu, capturarea este oprita automat, dar imaginile care au fost deja capturate sunt procesate. In plus, GS18 l stabileste o conexiune geometrica intre imagini consecutive prin extragerea de imagini (puncte distinctive).

 

Diferente intre GS18 l si GS18 T

GS18 l este noul produs principal al portofoliului de senzori GS al Leica Geosystems. Are toate functionalitatile GS18 T cu valoarea adaugata a tehnologiei de pozitionare vizuala. La fel ca orice alt senzor GS, GS18 l poate folosi corectii RTK de la toate serviciile de corectie GNSS.

 

lata de ce GS18 l poate fi de folos pentru utilizatori:

GS18 l este un senzor versatil GNSS RTK. Poate fi utilizat pentru masurarea punctelor cu un jalon tinut vertical sau inclinat, in plus, poate fi utilizat pentru a masura puncte inaccesibile cu precizie topografica prin captarea si masurarea din imagini. Punctele inaccesibile pot fi preluate cu usurinta in imagini, fara a compromite siguranta operatorului. Nu este nevoie sa va faceti griji cu privire la modul de masurare a punctelor pe o strada aglomerata sau pe o proprietate cu un caine periculos. Reduceti timpul de lucru in teren prin captarea rapida si eficienta a scenei si decideti mai tarziu ce ar trebui masurat. Timpul de lucru in teren este redus, iar masurarea poate fi terminata la birou, crescand astfel productivitatea.

  • Masurati mai eficient si mai usor puncte cu vedere spre cer obstructionata;
  • Determinati puncte la care nu puteati ajunge inainte cu un rover GNSS obisnuit;
  • Obtineti un plan cu sute de puncte cu acuratete topografica in cateva minute;
  • Capturati rapid zona de interes a lucrarii dumneavoastra si puteti sa masurati ulterior punctele, chiar daca situatia din teren se schimba sau dispare;
  • Atingeti o imagine pentru a determina un punct in camp sau la birou;
  • Masuratoare rapida si amanuntita, astfel incat este prins fiecare detaliu.

 

SC TOP GEOCART SRL
Str. Prof. Ion Maiorescu nr. 67, Sector 2, Bucuresti
Tel./Fax: 021 253 05 30, 021 252 12 15
E-mail: office@topgeocart.ro
Web: www.topgeocart.ro

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 174 – octombrie 2020, pag. 30

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2020/10/01/top-geocart-inovatie-tehnologica-noul-leica-gs18-l-cel-mai-rapid-rover-gnss-rtk-si-tehnologia-de-pozitionare-vizuala/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.