«

»

TOPOEXIM: Posibilitati de scanare cu scanerul mobil

Share

Infiintata in 1994 si avand astfel o experienta de aproape 25 de ani pe piata din Romania, Cornel & Cornel Topoexim SRL este in prezent unul dintre principalii furnizori de solutii integrate in domeniul managementului si procesarii datelor spatiale.

Societatea este membra fondatoare a Asociatiei Patronale din Cadastru, Geodezie si Cartografie, din anul 1996.

Angajatii nostri sunt membri ai Uniunii Geodezilor din Romania (UGR), asociatie afiliata la International Federation of Surveyors, care are o vechime de 174 de ani si este recunoscuta ca partener de Organizatia Natiunilor Unite.

Compania noastra este in continua dezvoltare si expansiune, prin atragerea de personal de inalta calificare si prin continua extindere pe piete si domenii de expertiza noi.

Printre beneficiarii serviciilor noastre se numara: Agentii guvernamentale, Ministere, Societati din domeniile energiei, petrolier, feroviar, de drumuri si autostrazi, aeronautic, Administratii locale, Corporatii internationale.

Cornel & Cornel Topoexim SRL detine echipamente specializate si necesare pentru finalizarea proiectelor la un nivel inalt de calitate.

 

La proiectarea, construirea si intretinerea de drumuri si autostrazi este nevoie de planuri si harti foarte precise. Sigur ca produsele cartografice variaza de la proiect la proiect si pot include harti ale trotuarelor, marcajele de pe asfalt, carosabilul, bordurile, vegetatia de pe margini, semnalizarile rutiere, tipul intersectiilor cu alte drumuri, pante etc. Pe hartie, aceste detalii ar fi foarte multe si nu s-ar mai distinge sau ar fi nevoie, pentru fiecare tip de detaliu, de alte planuri. Din acest motiv laserul terestru mobil este ideal, deoarece capteaza toate aceste caracteristici si le stocheaza intr-o singura informatie globala. Poate apoi descompune informatia separat pentru fiecare tematica.

Nu numai pentru monitorizarea semnalizarii drumurilor este util un scaner mobil amplasat pe un vehicul. Exista posibilitatea de a amplasa instrumentul pe un vagon de cale ferata si sa se scaneze zona caii ferate din mers. De asemenea, un scaner amplasat pe un vehicul in mers poate da informatii despre cladirile limitrofe strazii, despre numerele postale, starea aparenta a imbracamintei drumului etc.

Scanarea laser poate fi folosita la obtinerea rezultatelor acolo unde tehnicile fotogrammetrice nu pot fi aplicate, spre exemplu realizarea unui model 3D al unei pesteri.

Prin scanarea la anumite intervale de timp putem realiza monitorizari ale galeriilor de mina, alunecarilor de teren, constructiilor etc.

Cea mai mare problema in executarea scanarii laser pentru drumuri si autostrazi este prezenta in trafic a autovehiculelor. Modul in care perturba scanarea are mai multe forme. In primul rand este problema densitatii traficului. Scanerele laser inregistreaza ce „vad”, si vehiculele care trec prin fata scanerului nu fac exceptie. Pe autostrazi, unde masinile din trafic se deplaseaza cu viteza, punctele care descriu vehiculele („zgomot”) sunt mai putine. Acolo unde traficul este mai lent se pot crea zone umbrite, numite zone moarte, ceea ce necesita o scanare ulterioara pentru a completa aceste zone. Aceasta situatie este cel mai des intalnita in zonele urbane. Aici, cand se scaneaza, de obicei traficul este oprit.

O alta problema la realizarea scanarii cu laserul terestru mobil o constituie securitatea propriu-zisa a scanarii, in sensul ca exista posibilitatea unor accidente, fie din cauza traficului, fie a unor elemente imprevizibile (vibratii din cauza gropilor din asfalt, a neregularitatilor asfaltului etc).

O alta problema apare atunci cand drumul este construit in debleu. In acest caz, echipamentul este foarte sus si nu pot fi scanate anumite detalii de pe marginea drumului, care sunt prea jos.

Tot o problema o reprezinta starea vremii, in sensul ca atunci cand suprafata pavajului este umeda se produce o reflexie a razelor laser si astfel se induc erori. In aceste cazuri distanta de masurare trebuie micsorata de la o medie de 91 metri pe asfalt uscat la mai putin de 9,14 metri pe asfalt ud.

In teorie se cer doar 3 puncte de control pentru a georeferentia un set de date. Cu toate acestea, ca si in cazul reperilor (punctelor de control) fotogrammetrici sau al scanarii cu scaner fix, este nevoie de mult mai multe puncte de control pentru a avea o calitate buna a datelor. Aceste puncte ajuta in cazul in care apar perturbatii ale datelor provocate de: vant puternic, pietoni, vehicule ratacite pe drum etc.

Imaginile preluate in timpul scanarii laser ajuta la alocarea de culori pentru norul de puncte. Nu trebuie sa uitam ca norul de puncte primar, rezultat in urma scanarii, este cel in care este evidentiata intensitatea.

 

(Extras din „Topografie Generala” – autori Cornel Paunescu, Florin Nache si Vlad Paunescu – capitolul 11.3.1 – ISBN 978-606-16-1101-0)

 

Autori:
Cornel Paunescu, Florin Nache, Vlad Paunescu

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 174 – octombrie 2020, pag. 34

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2020/10/01/topoexim-posibilitati-de-scanare-cu-scanerul-mobil/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.