«

»

ALUPROF: Mai putin inseamna mai mult – cladirea de apartamente 611 West 56th Street cu sistemele ALUPROF

Share

 

La New York este in curs de realizare o cladire de apartamente ultra luxoasa, primul proiect din aceasta tara al arhitectului de renume mondial Álvaro Siza. Cladirea se diferentiaza pe fondul cladirilor invecinate prin forma minimalista si prin fatada luminoasa, de calcar. 611 West 56th Street, pe cale sa devina bijuteria de pe malul raului Hudson, va fi inaugurata la inceputul anului 2021.

 

Calitate si nu cantitate

Proiectul portughezului Álvaro Siza, arhitect in al carui portofoliu se numara premiul Pritzker (in 1992) si Leul de Aur pentru intreaga activitate de creatie, la Bienala Internationala de Arhitectura de la Venetia (2012), redefineste sensul creatiei si functia cladirilor urbane rezidentiale. Inspiratia pentru 611 West 56th Street a fost viziunea casei ca sanctuar, care si-a gasit reflectarea si in amenajarea interioarelor conform conceptului elaborat de Michael Gabellini si Kimberly Sheppard, un duo initiat in realizarea proiectelor artistice pentru Rockefeller Plaza si Armani. Potrivit arhitectilor, cladirea urmeaza sa fie o oaza de confort, intimitate si simplitate in cartierul Hell’s Kitchen din Manhattan.

Cladirea de apartamente 611 West 56th Street este o exemplificare a stilului caracteristic lui Siza, cunoscut sub numele de „modernism poetic”. Cladirea este o structura din beton armat constand dintr-un podium cu mai multe etaje si un turn de 37 de etaje ridicat pe el. In interior, exista 80 de resedinte de lux cu 1, 2, 3 sau 4 dormitoare – inclusiv apartamente duplex cu terase interne si penthouse-uri. Caracteristica dominanta a designului corpului este inaltimea considerabila, un profil suplu pe laturile de est si vest si o fatada luminoasa, realizata din placari de calcar. Datorita acestui lucru, 611 West 56th Street iese in evidenta pe fundalul cladirilor din jur, de regula vitrate in intregime. Creata de companiile de dezvoltare Sumaida + Khurana si LENY, cladirea a fost apreciata ca o structura „break-through” pentru intregul New York.

Panorama spre confort

In plus fata de detaliile subtile si sofisticate ale fatadei, ochiul este atras de geamurile panoramice, care le ofera viitorilor rezidenti o perspectiva fenomenala asupra raului Hudson, a intregului Hell’s Kitchen din partea de sud si a panoramei Midtown spre est.

In cadrul acestei investitii a fost utilizata tamplaria pentru ferestre si usi cu profile din aluminiu a producatorului polonez ALUPROF din Bielsko-Biała. Noul sistem MB-86 WW (Window Wall) utilizat in cladire preia conceptul de sistem unitar, avand la baza elementele deja cunoscutului si foarte apreciatului sistem ALUPROF MB-86 pentru ferestre si usi, si constituindu-se intr-o solutie inovatoare cu un nivel mai ridicat de izolare termica.

Sistemul MB-86 in versiunea Window Wall combina proprietatile bine-cunoscutului sistem de ferestre si usi MB-86 cu un set de solutii noi de profile de start, profile laterale si compensatoare, permitand atasarea segmentelor realizate pe baza sistemului MB-86 in spatiul dintre plafoane. Acest lucru permite montajul segmentelor din interior, optimizand astfel procesul de instalare si reducand, printre altele, costurile generate de schele sau platformele de montaj pe cladiri” – declara Rafał Majza, director realizari ALUPROF SA.

Solutiile de tip Window Wall reprezinta o completare a peretilor de protectie clasici din elemente si sunt tot mai des utilizate in constructiile de mari dimensiuni de pe piata americana, precum si pe alte piete cu dezvoltare rapida. Oferta bogata de produse bazate pe sistemul MB-86 permite adaptarea lor exacta la cerintele arhitecturale, cu respectarea unor parametri termici, acustici si anti-efractie ridicati” – adauga acesta.

In ciuda situatiei dificile de pe piata constructiilor, lucrarile la cladirea de apartamente 611 West 56th Street sunt inca in desfasurare. Etapa de instalare a ferestrelor pe o structura din beton armat tocmai s-a incheiat, si a inceput instalarea unui perete cortina.

Trendsetterul din domeniu de peste ocean

Cand vizitati New York-ul astazi, este imposibil sa nu intalniti cladiri avand instalate sisteme ALUPROF. In multe dintre cele mai prestigioase proiecte, producatorul polonez a creat sisteme concepute pentru zgarie-nori specifici, adaptandu-le proiectului si cerintelor dezvoltatorului. Vorbim aici de complexul Sky View Parc, hotelul LIC Marriott, cladirea de apartamente 125 Greenwich Street sau cladirea „verde” 61 Ninth Avenue. Plimbarea pe strazile din Big Apple, printre cladirile construite cu sistemele ALUPROF, este cea mai buna carte de vizita pentru industria poloneza.

ALUPROF SA face parte din Grupul de Capital Kęty SA – listata la Bursa de Valori din Varsovia, este firma de productie cea mai moderna si cu cel mai rapid grad de dezvoltare din sectorul de aluminiu din Europa Centrala si de Est. ALUPROF este totodata unul dintre liderii din domeniu in Europa, furnizand solutii de calitate recunoscuta, ridicata. Societatea are 5 unitati de productie in Polonia si 9 subsidiare in Europa si SUA. Este prezenta in 55 de tari si se afla intr-o continua expansiune pe noi piete internationale. Firma furnizeaza sisteme moderne pentru fatade, sisteme ignifuge, structuri anti-efractie si solutii cu economisire de energie folosite in constructiile pasive, sisteme de aluminiu pentru ferestre si usi, sisteme de porti si rulouri. Solutiile dezvoltate de ALUPROF indeplinesc cele mai stricte cerinte ale constructiilor moderne.

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 175 – noiembrie 2020, pag. 30

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2020/11/01/aluprof-mai-putin-inseamna-mai-mult-cladirea-de-apartamente-611-west-56th-street-cu-sistemele-aluprof/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.