«

»

DOKA ROMANIA: Premiera locala in executia structurii cu beton aparent – provocari si solutii tehnice. O colaborare de succes: Doka Romania – KÉSZ Constructii Romania

Share

Obiectiv: Noul sediu al Bancii Transilvania din Cluj-Napoca

Durata proiect: 2 ani

Anul finalizarii: 2020

Tip constructie: cladire de birouri

Numar niveluri: 8

Suprafata: 40.000 m2

Tip finisare: Beton aparent cu amprenta de lemn

Constructor:

KÉSZ Constructii Romania SRL

Proiectant general/arhitectura:

Mossfern Arhitectura SRL

Proiectant structuri:

Lamina SRL

Sisteme de cofrare Doka:

Framax Xlife, Top 50, Ferme de sprijin, Dokaflex, Turn de acces, Staxo 100

 

 

Noul sediu Central Administrativ al Bancii Transilvania din Cluj-Napoca este o cladire de birouri care va gazdui peste 1.400 de angajati. Investitia totala pentru acest proiect a fost de peste 46 de milioane de euro, din care 13 milioane de euro reprezinta doar investitia in structura.

Sediul Bancii Transilvania poate fi considerat primul proiect de anvergura cu cerinta de beton aparent si este unul de referinta pentru toti cei implicati: de la firma de proiectare care a conceput arhitectura si utilitatea sediului, continuand cu experienta firmei de constructii, KÉSZ Constructii Romania, in executia de structuri si nu in ultimul rand, solutia de cofrare furnizata de Doka Romania.

 

De cele mai multe ori, in etapa de executie a structurii, primeaza rapiditatea in executie si evident siguranta cladirii. Aspectul exterior al cladirii ajunge cumva pe plan secund in faza de construire efectiva. Majoritatea cladirilor sunt finisate fie in diferite culori, tehnologii, fie li se aplica diverse materiale de finisaj care schimba aspectul cladirii, ascunzand elementele structurale executate.

Betonul aparent cu parament natural este una dintre solutiile gasite de arhitecti pentru a da un aspect distinct, durabil si cat mai natural proiectelor lor. Desi in aparenta pare un subiect facil, multiplele influente care pot afecta calitatea suprafetei betonului constituie in fapt adevaratele provocari pe care cei implicati trebuie sa le tina sub control. In cazul acestei structuri, elementul esential care a condus la rezultatele obtinute a fost o foarte buna coordonare si colaborare intre partile implicate.

Detaliile si provocarile acestui proiect sunt prezentate de KOVÁCS Arnold – manager de proiect si KOTRÓ Tamás – sef santier al proiectului, ingineri KÉSZ Romania si Dan Pojar – inginer proiectant Doka Romania.

Care sunt specificatiile acestei cladiri de birouri?

KÉSZ Constructii Romania: Construirea structurii a fost demarata la inceputul lunii noiembrie 2018, are o suprafata de peste 40.000 de metri patrati cu o amprenta la sol de 6.000 de metri patrati pe o artera centrala din Cluj-Napoca, si este dispusa pe opt niveluri: trei niveluri subterane, parter, trei etaje intregi si unul retras. Structura cladirii este din beton monolit cu instalatiile de incalzire inglobate in structura. Cladirea are zone unde armatura este tensionata prin post-intindere.

 

Cat de importanta a fost alegerea sistemelor de cofrare pentru aceasta cladire de birouri?

Doka Romania: Elementele de structura, cele verticale si orizontale, sunt realizate cu sisteme Doka. S-au folosit mai multe sisteme de cofrare, in functie de specificul structurii si cerintele privind stereotomia panourilor de cofraj si aspectul suprafetei betonului:

  • Sistemul Top 50 este ideal pentru proiectele de beton aparent, in special datorita versatilitatii sale. Acest sistem permite amplasarea ancorelor in functie de cerinta din proiect; alegerea libera a asterelii permite obtinerea oricarui tip de suprafata a betonului, iar dimensiunea panourilor, adaptata proiectului, favorizeaza rapiditatea in executie. Insa trebuie tinut cont ca toate acestea implica un efort suplimentar de proiectare. Provocarea a mai venit si din faptul ca fiecare element structural a avut particularitatile lui, necesitand cate un panotaj distinct. Totodata, panourile a trebuit sa fie concepute incat sa poata fi reutilizate cat de mult posibil la toate elementele structurale. Din punct de vedere logistic, panourile au fost asezate in rastel pentru a utiliza cat mai eficient spatiul restrans de depozitare.
  • Framax Xlife a fost utilizat pentru eficienta ridicata a costurilor si rezultate bune la betonare. Acest sistem a fost utilizat in zonele in care nu s-a impus in mod special o anumita textura a suprafetei betonului.
  • Coltarele de decofrare Framax au jucat un rol important intrucat au ajutat la decofrarea usoara si sigura in special in zona de nucleu.
  • Fermele de sprijin reprezinta sistemul standard de sustinere a cofrajului unilateral.

Stereotomia panourilor de cofraj, pozitia gaurilor de ancorare, a fost de fiecare data verificata si aprobata din punct de vedere estetic de catre proiectant, pentru a gasi impreuna cel mai bun rezultat estetic si tehnic posibil.

In zona de planseu cu inaltimi standard s-a optat pentru sistemul Dokaflex, datorita versatilitatii acestuia si posibilitatii de alegere libera a placii cofrante. La planseu, o alta provocare a constituit-o decalarea placilor cofrante cu 8 cm pentru a crea un joc de linii, conferind un aspect atipic, inedit.

Acolo unde au existat incaperi cu inaltimi mari s-a utilizat esafodajul Staxo 100, conferind siguranta si lejeritate in lucru la inaltimi mari.

Cum de cele mai multe ori diferentele stau in detalii, un rol important il au si accesoriile si consumabilele. In cadrul acestui proiect s-au folosit doua tipuri de decofrol Doka, in functie de temperatura ambianta si tipul placii cofrante. Buretii pentru etansarea cofrajului in zona gaurilor de ancorare, banda de etansare de la baza cofrajului care impiedica scurgerea laptelui de ciment, sipca triunghiulara pentru obtinerea muchiilor de beton tesite, au avut rolul lor in obtinerea rezultatului final dorit.

Pe langa toate aceste solutii de cofrare care asigura o anumita calitate a suprafetei betonului, Doka a asigurat si protectiile necesare pentru lucrul la inaltime. Astfel ca protectiile perimetrale si turnul de acces au fost oferite tot de Doka.

 

Care au fost provocarile proiectului?

KÉSZ Constructii Romania: Cantitatea totala de suprafata cofrata a fost de peste 75.000 metri patrati. Date fiind dimensiunile atipice ale cladirii si cerintele arhitecturale complexe, aproximativ 240 de panouri Top 50 au fost confectionate pentru acest proiect. Cladirea are 6 nuclee, realizate cu sistemul Top 50, din una sau doua etape de turnare pe nivel. Un singur nucleu are aproximativ 500 de metri patrati de cofraj si totul a fost asamblat pe santier. Un detaliu interesant este placa cofranta folosita la sistemul Top 50, care este o placa triplustrat periata, astfel incat sa imprime textura lemnului pe suprafata betonului turnat. 37.145 de metri patrati au o toleranta de 5 mm, iar pentru a genera aspectul vizual dorit la plansee, am optat pentru un decalaj de 8 cm intre placile cofrante, explicat de colegul de la Doka.

O alta provocare semnificativa a fost acoperisul din beton cu o panta variabila de pana la 29°. Aici a trebuit sa ne bazam pe solutia de cofrare oferita de Doka si pe gasirea unei retete optime de beton care sa permita turnarea la o panta atat de mare.

 

Ce provocari au existat pe partea de beton aparent?

KÉSZ Constructii Romania: Pe langa complexitatea structurii cladirii, marea provocare a fost obtinerea unor suprafete de beton aparent. Sarcina a fost ingreunata din cauza instalatiilor electrice, instalatiilor de incalzire, care sunt inglobate in structura. Lucrarile de instalatii au fost executate in paralel cu montajul armaturii.

Pentru a face un beton aparent, cu parament natural, trebuie sa avem un sistem de cofraj adecvat, un partener care poate sa-ti livreze solutia si calitatea ceruta, dar si betoane cu caracteristici corespunzatoare. Subsolul trei a fost prima zona unde s-au testat sistemele de cofrare si retetele de beton. La acest proiect am reusit sa intelegem ca fiecare consumabil are rolul sau. Utilizarea diverselor tipuri de placa cofranta a impus utilizarea ambelor tipuri de decofrol, DokaTrenn si DokaOptiX. Pentru a obtine beton aparent, compatibilitatea intre cofraj, decofrol si toate celelalte componente si consumabile pentru beton aparent este esentiala.

 

Care sunt lectiile invatate pe partea de beton aparent?

Doka Romania: Pentru noi a fost primul proiect de asemenea anvergura pe partea de beton aparent, am avut suportul expertilor in beton aparent de la sediul central Doka din Austria. Am facut peste 250 de planuri de panotaj pentru a ne asigura ca proiectantul si constructorul au suportul nostru pentru a obtine rezultatul dorit. Ne bucuram ca am facut parte din acest proiect de referinta intrucat am reusit sa punem in practica si la nivel local, impreuna cu partenerii nostri, cunostintele in materie de beton aparent. Am invatat multe, dar ca de fiecare data am fost prompti in a livra la timp materialele cerute, am venit cu solutii tehnice competente si ne-am adaptat din mers cand situatia a impus schimbarea unor solutii.

KÉSZ Constructii Romania: Este foarte important ca toti participantii in procesul de realizare, de la proiectare pana la executie, sa isi cunoasca si sa isi indeplineasca rolul. Avem un beneficiar cu exigente ridicate, avem proiectanti pe masura sarcinii. Intreaga echipa de management de proiect, de conducere a santierului a dat dovada de profesionalism si un devotament aparte.

Alegerea sistemului de cofrare pentru a obtine betonul aparent dorit este foarte importanta. Nu trebuie mizat pe improvizatie pentru ca rezultatul cu siguranta nu va fi cel scontat. Cel mai bine ar fi sa apelezi la cei care au trecut prin acest proces si te pot ghida. Sunt esentiale atat cofrajele, cat si restul accesoriilor si consumabilelor. Un rol la fel de important il are protejarea suprafetei betonului aparent pana la finalizarea tuturor lucrarilor. A trebuit sa gasim diverse solutii prin care sa protejam anumite zone de perete sau colturi ale stalpilor pentru a nu fi deteriorate in mod accidental.

Comunicarea este un aspect important, iar detaliile trebuie discutate impreuna cu toate partile implicate: beneficiarul, arhitectul, proiectantul de structuri, constructorul si furnizorul de cofraje. Anumite cerinte ce pot parea banale pentru beneficiar sau arhitect s-a demonstrat la acest proiect ca pot influenta semnificativ costurile cu cofrajul sau pot avea un impact insemnat asupra timpilor de executie. Am avut parte de asistenta constanta in santier a unui reprezentant Doka, care a urmarit indeaproape evolutia proiectului si ne-a sustinut in adaptarea solutiilor acolo unde se impunea.

Experienta practica a inginerilor de la KÉSZ, impreuna cu expertiza inginerilor de la Doka in materie de betoane aparente, au dus la obtinerea acestor rezultate.  Suntem mandri ca impreuna am reusit sa realizam cu succes primul proiect de referinta in materie de beton aparent de aceasta anvergura.

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 175 – noiembrie 2020, pag. 6

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2020/11/01/doka-romania-premiera-locala-in-executia-structurii-cu-beton-aparent-provocari-si-solutii-tehnice-o-colaborare-de-succes-doka-romania-kesz-constructii-romania/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.