«

»

GEOSOND: Lucrari de consolidare a infrastructurii retelelor de transport executate in Romania si Germania

Share

Dezvoltarea unui sistem de transport durabil in Romania va facilita transportul in conditii de siguranta, rapid si eficient, pentru persoane si marfuri, cu un nivel de servicii la standarde europene, la nivel national si european intre si in cadrul regiunilor din Romania.

Impactul global al modernizarii infrastructurii de transport va conduce in general la imbunatatirea activitatii economice in Romania si la cresterea competitivitatii produselor si aprovizionarea serviciilor in sectoarele cheie ale economiei in cadrul tuturor regiunilor din Romania.

In acest context, in cele ce urmeaza se prezinta lucrarile de reabilitare si modernizare a unui drum judetean din zona Transilvaniei.

 

Drumul judetean va fi rebilitat prin constructii de poduri noi, podete, rigole, santuri, lucrari de amenajare a apelor, racordari cu drumuri laterale etc. dar si prin marirea benzii de rulare a autovehiculelor. Pentru ca lucrarile de reabilitare sa se desfasore in maxima siguranta, s-a impus restrictionarea unei benzi de circulatie, acolo unde este cazul, acestea fiind semnalizate corespunzator prin amplasarea de indicatoare de circulatie si semafoare.

Pentru marirea benzii de rulare a autovehiculelor a fost propusa solutia tehnica de consolidare a corpului drumului cu micropiloti si ancore autoforante injectate, aceste lucrari fiind executate de catre GEOSOND SA.

 

Solutii aplicate: consolidarea corpului drumului cu micropiloti si ancore autoforante injectate si o grinda din beton armat turnata la partea superioara, pe capetele micropilotilor. Capetele micropilotilor sunt echipate cu piulita si placa pentru distributia eforturilor.

Pentru consolidarea terasametului drumului judetean s-au executat peste 12.500,00 m de micropiloti, forati vertical cu lungimi cuprinse intre 6,00 si 15,00 m si ancoraje forate la un unghi de 45˚ cu lungimi de 10,50 m. Prin tehnologia de executie cu injectare in doua etape a suspensiei de ciment, cu presiuni pana la 20 bar, s-a realizat totodata si imbunatatirea si consolidarea terenului adiacent. Perioada de executie a lucrarilor a fost de 9 luni de zile, tinandu-se seama de restrictiile rutiere, problemele tehnice si tehnologice aparute pe parcursul operatiunilor, ce au necesitat investigatii geotehnice de detaliu, executate de GEOSOND SA si modificarea planurilor initiale.

Un impact semnificativ asupra activitatii de santier l-au avut si restrictiile impuse de pandemia COVID-19, acestea ducand la ingreunarea aprovizionarii cu materiale de import necesare si a conditiilor de lucru, impunandu-se respectarea masurilor de igiena.

Societatea GEOSOND SA a executat, de asemenea, lucrari de consolidare si in Germania. Prezentam, in continuare, aspectele generale ale lucrarilor la drumul de acces catre o zona de interes turistic, pentru pasionatii de planoare, zona considerata a fi cel mai insorit loc din Germania.

Pentru consolidarea unei portiuni de 450 m din drumul de acces spre aerodromul cel mai inalt din Germania, situat la 980 m deasupra nivelului marii, s-au executat, in sistem rotopercutant cu ciocan de fund, 2.000 m  micropiloti armati cu tuburi metalice cu grosimi variabile si adancimi cuprinse intre 6,30 si 11,30 m, cimentati ascendent din cauza aparitiei apei subterane in anumite zone ale drumului. Cei 1.700 m de ancoraje echipate cu bare gewi executate ulterior au fost incastrate in grinda armata construita pe capetele micropilotilor, acestea avand lungimi cuprinse intre 7,00 si 12,00 m, pe capetele fiecarei ancore fiind montate placi metalice blocate cu piulite.  Pentru finalizarea acestui proiect a fost nevoie de o coordonare exemplara, trei firme lucrand concomitent pe aceeasi portiune de drum.

 

Autori:
ing. Petre Uta, ing. Ionut Ciocaniu, ing. Ovidiu-Marius Duta

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 175 – noiembrie 2020, pag. 48

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2020/11/01/geosond-lucrari-de-consolidare-a-infrastructurii-retelelor-de-transport-executate-in-romania-si-germania/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.