«

»

KADRA: Inteligente, automate, ermetice, curate – sisteme de acces de ultima generatie, capabile sa garanteze o protectie sporita si siguranta sanitara

Share

Interviu cu Andreea Strugaru, Managing Partner si Marketing Manager la KADRA – furnizor de solutii integrate pentru cai de acces

 

Revista Constructiilor: Perioada pe care o traversam a pus la grea incercare sistemul medical romanesc si poate ca acum, mai mult ca oricand, au iesit la iveala neajunsurile si problemele cu care se confrunta unitatile medicale din Romania. KADRA a insistat dintotdeauna pe ceea ce inseamna construirea unui spital / unitate medicala care sa prevada inca din faza de proiectare cele mai bune solutii de acces. Cum abordati dificilul – pe alocuri – demers de a schimba mentalitatile si a convinge autoritatile, constructorii etc. sa implementeze prioritar solutiile tehnice cele mai bune, si abia apoi pe cele mai ieftine?

Andreea Strugaru: Intr-adevar, pandemia de COVID-19 a fost o adevarata provocare pentru sistemul medical romanesc care, si in conditii obisnuite, avea probleme mari de infrastructura. In aceasta perioada au iesit, insa, la suprafata „suferintele” spitalelor din Romania: lipsa echipamentelor pentru personalul medical, problemele de infrastructura – spitale vechi, nerenovate – lipsa unor fluxuri intraspitalicesti gandite corect, astfel incat sa se evite riscul de contagiune. Toate aceste probleme au demonstrat inca o data ca sistemul sanitar romanesc are nevoie de investitii in infrastructura mai mult ca oricand. Asa cum ati spus, noi am fost dintotdeauna preocupati de acest aspect si tocmai de aceea am propus, de-a lungul timpului, solutii de acces, tehnologii care sa raspunda standardelor de mare complexitate din acest domeniu (printre aceste solutii numarandu-se produsele Tormed, usi dedicate spitalelor, clinicilor, industriei farmaceutice, laboratoarelor si oricaror alte medii curate, dar nu numai). In portofoliul nostru se gasesc usi specifice pentru spitale, de la usile automate de intrare in spitale, la usa ermetica automata (folosita la intrarea in salile de operatii, salile de terapie intensiva, laboratoare, oricare alte spatii medicale in care nu este permisa atingerea usii cu mainile de catre personalul medical sau in care se lucreaza cu atmosfera controlata, in scopul necontaminarii spatiilor cu agenti patogeni) si usa „curata” de salon (expresie folosita pentru spatii in care curatenia se face dupa reguli stricte). Aceasta perioada este foarte potrivita pentru a le aduce la cunostinta beneficiarilor de astfel de spatii ca exista solutii care i-ar putea ajuta atat pe ei, cat si pe clientii lor in aceasta perioada. Automatizarile pentru caile de acces sunt investitii cu beneficii pe termen lung, dar si cu avantaje specifice pentru aceasta faza acuta in care ne aflam.

Am semnalat de cate ori am avut ocazia aceste nevoi si am prezentat, totodata, si solutiile la aceste probleme. Solutii la care am ajuns in urma participarii noastre la conferinte de specialitate, in urma multor discutii directe cu arhitectii implicati in proiectele din Romania, cu jucatorii implicati in construirea sau reabilitarea spitalelor: arhitecti, personal medical si manageri de spitale, echipe ale dezvoltatorilor privati de clinici si spitale, alti furnizori specializati de solutii. Am avut norocul sa participam la proiecte reusite, sa punem umarul la construirea unor spitale moderne, adaptate nevoilor actuale. Eforturile noastre au adus rezultate, dar credem ca este nevoie de o constientizare la nivel mult mai mare a acestor necesitati. Ca sa putem avea spitale „ca afara” – cum ne place sa spunem -, avem nevoie de stiinta de-a le face (noi, toti, cei implicati: arhitecti, constructori, consultanti din randul personalului medical, autoritati publice, furnizori), de schimbarea mentalitatii (mai bine sa investim o data atat cat trebuie intr-un spital care sa ne fie de folos si peste 10-20 de ani si in care pacientii sa aiba parte de un tratament de calitate si medicii sa aiba conditii bune de lucru, decat sa renovam si reabilitam de multe ori in acest interval, iar medicii sa plece din tara nemultumiti de conditii) si de vointa multa, mai ales din partea autoritatilor.

 

Revista Constructiilor: Asa cum spuneati, uneori, nu doar banii sunt cei care „dicteaza” achizitiile pentru unitatile medicale, ci pur si simplu nestiinta, necunoasterea acestui domeniu extrem de complex.

Andreea Strugaru: Intr-adevar, sunt destule cazuri in care intentiile sunt bune, insa se cheltuie bani pe solutii nepotrivite, iar unul dintre motive este lipsa specialistilor in domeniul proiectarii spitalelor in Romania. Pentru ca, intr-adevar, arhitectura de spital este total diferita de arhitectura pentru orice alt fel de cladire. Am intalnit multe cazuri in care sefi de sectie, foarte bine intentionati, de altfel, au ales sa reabiliteze parti importante din spital dupa cum au crezut de cuviinta, fara sa apeleze la un proiectant specilizat care sa-i ajute sa aleaga solutii constructive fiabile si, mai ales, dedicate scopului medical. Pare o chestiune banala, dar diferenta dintre o usa de casa si o usa de spital este mare. Se poate monta o usa banala la un salon de spital, aceasta se inchide si se deschide, dar, cu siguranta, nu raspunde standardelor de „usa curata” si, la fel de important, este departe de a avea fiabilitatea unei usi construite special pentru acest scop. De aceea, dupa 3-4 ani trebuie inlocuita. Pretul cel mai mic este o capcana. Unii au inteles asta deja, altii nu. Cei care nu au inteles vor repara / inlocui foarte des un produs care ar putea avea o durata de viata de 3-4 ori mai mare. Acesta este cel mai banal exemplu.

Cand vorbim, insa, de solutii avansate din punct de vedere tehnologic, cum sunt usile automate ermetice pentru blocul operator, acestea nu sunt, nici pe departe, un moft. Sa nu uitam care este situatia infectiilor nozocomiale in spitalele din Romania! Daca aceste solutii nu sunt luate in calcul inca din stadiul studiului de fezabilitate (in cazul spitalelor publice), sansele ca bugetul sa permita implementarea potrivita sunt extrem de mici.

Iar printre cauzele care duc la cheltuirea unor bani pe solutii nepotrivite se numara si lipsa unori proceduri minutioase in reabilitarea / construirea de sectii noi in spitalele existente, care duce, in mod inevitabil, la rezultate absolut discutabile.

Revista Constructiilor: Exista cumva si un cod al bunelor practici in ceea ce priveste proiectarea si construirea spitalelor, unitatilor sanitare?

Andreea Strugaru: Exact cum spuneam mai sus, nu exista un cod al bunelor practici si chiar se simte nevoia unor proceduri specifice pentru construirea / reabilitarea spitalelor, pentru ca spitalul reprezinta o tema extrem de grea de arhitectura pentru orice constructor, iar Romania nu este nicidecum locul cel mai bun unde sa poti invata cum trebuie construit un spital functional, care sa raspunda impecabil nevoilor personalului medical, dar si nevoilor pacientilor. Insa noi, la KADRA, am fost intotdeauna preocupati sa gasim cele mai ingenioase solutii care sa se conformeze standardelor de mare complexitate pe care le presupune acest domeniu. Astfel, pana sa ajungem la produsele propuse de noi, am participat la zeci de intalniri cu arhitecti specializati (care la randul lor au invatat la modul cel mai practic, mai ales vizitand spitale din Occident), am fost prezenti la conferinte care au avut ca tema principala dezbateri pe acest subiect, am citit in permanenta reviste de specialitate, am consultat cataloage de arhitectura cu specific medical si, nu in ultimul rand, am acumulat informatii de la producatorii europeni de solutii pentru spitale. Asadar, se poate spune ca am fost in permanenta preocupati sa gasim si sa implementam cele mai bune solutii in domeniul medical.

Tot ceea ce am aflat, toate cunostintele acumulate in acest domeniu, le-am folosit in implementarea proiectelor noastre. Le-am explicat de fiecare data celor care ne-au solicitat de ce e bine sa foloseasca un anumit produs si nu un altul (poate mai ieftin si mai accesibil) si le-am prezentat toate argumentele necesare in luarea celei mai bune decizii pentru proiectul lor. Si, de cele mai multe ori, oamenii ne-au urmat sfaturile, intelegand ca totul este in interesul lor si al business-urilor lor.

Revista Constructiilor: Totusi s-a schimbat in vreun fel optica constructorilor / proiectantilor / beneficiarilor in aceasta perioada? A crescut cererea pentru solutiile propuse de KADRA? 

Andreea Strugaru: In domeniul public, cele mai interesate de usile automate in aceasta perioada sunt spitalele, fapt care ne bucura, atat ca furnizori de solutii, cat si ca pacienti.

In ceea ce priveste domeniul privat, am avut cateva surprize placute in care proprietari de fabrici si birouri au ales sa investeasca in usi automate pentru ca angajatii lor sa nu fie nevoiti sa le atinga cu mainile. Am avut asteptari ca si din randul proprietarilor de farmacii sa vina astfel de solicitari, dar se pare ca pentru dansii nu a venit inca momentul sa faca o astfel de schimbare. In schimb, desi au suferit in aceasta perioada, constat interes in randul proprietarilor de hoteluri.

Mai avem si alte solutii care pot rezolva o parte dintre problemele actuale. Una dintre acestea este solutia de aerisire automata a spatiilor in care lucreaza multi oameni. Am inceput cateva discutii, dar in acest domeniu este evident ca trebuie sa intensificam comunicarea cu arhitectii si proiectantii, deoarece beneficiarii cauta solutii in primul rand la acestia.

 

Revista Constructiilor: Care sunt solutiile de acces si evacuare care pot fi aplicate avand in vedere contextul cu care ne confruntam cu totii?

Andreea Strugaru:

  • Usi automate pe care nu trebuie sa le atingem cu mainile;
  • Sisteme de control acces care au integrate sisteme de masurare a temperaturii corporale si de dezinfectare a mainilor;
  • Usi automate cu control al accesului si blocarea acestuia in anumite conditii presetate (de exemplu, cand se depaseste numarul de persoane admis intr-o incinta);
  • Sisteme de automatizare a aerisirii cladirilor;
  • Usi curate si usi automate ermetice contactless pentru spitale.

Revista Constructiilor: Care sunt proiectele din Bucuresti unde ati reusit sa implementati cele mai bune solutii de acces?

Andreea Strugaru: KADRA a venit cu o serie de solutii impotriva virusului COVID-19, printre ele numarandu-se usile semiermetice si etanse ermetic pentru pregatirea sectiei de COVID de la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, precum si usile automate Record pe care specialistii nostri le-au instalat la Spitalul Filantropia si Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie in perioada starii de urgenta.

Astfel, pentru pregatirea sectiei COVID a Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta au fost implementate usi semiermetice si etanse ermetic de la KADRA, care indeplinesc intru totul nevoile spitalului de: igiena, siguranta, sigilare a spatiilor cu risc de contagiune si diminuarea riscului de contaminare intraspitaliceasca, in conditiile in care infectia cu COVID-19 prezinta cu grad foarte mare de transmitere. Usile semiermetice si etanse ermetic de la KADRA rezolva necesitatea existentei unor spatii perfect controlate, care restrictioneaza accesul si impiedica raspandirea virusilor si microbilor. Pe langa asa numitele „usile curate” montate, la Institutul Marius Nasta a fost furnizat si sistemul de control acces, care permite delimitarea unor fluxuri clare in spital, separand sectia COVID de restul sectiilor din cladire, pentru protectia si siguranta pacientilor si a personalului medical. Controlul automat al accesului inseamna ca in zona respectiva pot patrunde doar persoanele autorizate, pe baza de cartela. Usa semiermetica inseamna, in primul rand, igiena sporita – prin utilizarea carcasei rotunjite si a capacelor cu suruburi ascunse se evita depunerea de praf si particule, iar intretinerea este mult mai usoara. O serie de dispozitive speciale descarca energia electrostatica acumulata pe canaturile in miscare, evitand astfel atragerea impuritatilor. In plus, fiind automatizata, usa nu necesita atingere din partea medicilor sau a pacientilor, reducand astfel riscul de transmitere a infectiilor. De asemenea, aripa usii de spital semiermetice permite o etansare partiala (pe doua laturi), cu oprire pe ramurile verticale ale cadrului si contact pe linia de sus si pe podea. Automatizarea este silentioasa – gratie operatorilor anti-vibratie, usile semiermetice Tormed SER sunt ideale pentru zone unde linistea este o cerinta esentiala. Are si deschidere de siguranta, asigurata de o baterie continuta in automatizare. Iar in ceea ce priveste usa etansa ermetic, aceasta are specifica sigilarea pe toate cele 4 laturi. Structura speciala a usii face ca, la miscarea de inchidere, canatul sa coboare si sa gliseze, asigurand astfel etansare perfecta.

Usile ermetice ofera siguranta maxima, prin senzorii de detectare a prezentei instalati in interiorul carcasei automatizarii, asigurand protectia nu numai a golului de trecere, ci si a miscarilor de deschidere laterala a canaturilor, pentru a evita coliziuni accidentale cu obstacole neprevazute. Iar blatul din HPL permite dezinfectare frecventa cu diverse substante chimice, materialul fiind deosebit de rezistent. Alte institutii din domeniul sanitar care au implementat pe timpul starii de urgenta solutiile de acces de la KADRA au fost Spitalul Filantropia si Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie, care au instalat usi automate Record, o solutie sigura pentru delimitarea corecta a fluxurilor din spitale. Dincolo de calitatea elvetiana care reprezinta o garantie in sine, usile Record au o serie de caracteristici care le recomanda pentru a fi folosite in unitatile medicale, unde pot imbunatati simtitor experienta pacientilor (ex: acces facil pentru persoanele cu mobilitate redusa), dar si mediul de lucru pentru personalul medical. Printre acestea se numara: absenta zgomotului in timpul functionarii datorita garniturii antivibratie, comunicarea interactiva intre unitatea de control, motor, senzori si programator, o operare simpla a meniului prin afisarea textului in limba engleza, germana, franceza. In plus, senzorul de prezenta detecteza persoanele aflate in zona de miscare a usii.

In afara celor mentionate mai sus, alte institutii din domeniul sanitar au implementat in aceasta perioada usile automate, dar si alte solutii din portofoliul dedicat domeniului medical – Tormed, propuse de KADRA, iar printre ele se numara: Spitalul Filantropia, Spitalul de Urgenta Baia-Mare, Spitalul Orasenesc Viseu, Spitalul Judetean Oradea (extinderea acestuia, lucrare in curs).

 

Revista Constructiilor: Considerati ca au devenit mai constiente unitatile medicale din Romania de importanta folosirii celor mai bune solutii de acces, cum sunt cele oferite de KADRA in aceasta perioada?

Andreea Strugaru: Daca e sa vedem si o parte plina a paharului in aceasta perioada, atunci m-as referi la constientizarea vulnerabilitatii noastre si la intelegerea necesitatii existentei unui plan bine gandit inca din faza de proiectare a oricarei cladiri, indiferent de destinatia ei. Cu atat mai mult, in cazul celor destinate domeniului sanitar. Iar faptul ca am vorbit in permanenta despre aceste necesitati a inceput sa dea roade. In plina pandemie de COVID-19, unitatile medicale din Romania incep sa inteleaga importanta unor imbunatatiri esentiale pentru siguranta pacientilor si a personalului medical, si incep sa investeasca pentru a schimba ceva. Cum spuneam, de curand, am implementat un sistem de usi automate Record la Spitalul Filantropia si la Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie, tocmai in ideea crearii unor fluxuri mai sigure in interiorul spitalului. Nu doar in Bucuresti am reusit sa implementam sistemele KADRA, ci si in tara, la  Spitalul de Urgenta Baia-Mare, Spitalul Orasenesc Viseu, Spitalul Judetean Oradea (unde au loc lucrari de extindere a acestuia si unde se folosesc produsele noastre). Nu va ascund faptul ca ne-am dori ca si farmaciile sa inteleaga rolul si beneficiile pe care le pot aduce usile automate pentru clientii, dar si personalul lor si sa investeasca in sisteme de acces care sa ofere protectie si siguranta.

Contact KADRA

Telefon: 0372 368 355
E-Mail: contact@kadra.ro
Web: kadra.ro

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 175 – noiembrie 2020, pag. 21

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2020/11/01/kadra-inteligente-automate-ermetice-curate-sisteme-de-acces-de-ultima-generatie-capabile-sa-garanteze-o-protectie-sporita-si-siguranta-sanitara/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.