«

»

Premiile Anualei de Arhitectura 2019 (X). Proiecte de arhitectura – Arhitectura publica

Share

Un periplu dinamic si captivant de la Praga pana in Lombardia si de la Timisoara la Bucurestiul cu multiplele sale fatete (Parcul Natural Vacaresti intalnindu-se aici firesc cu dimensiunea ultraurbana in formare accelerata care defineste zona de business a Cotroceniului) ne permite sa urmarim trendul proiectelor de arhitectura publica – vizand extinderi, reconversii dar si constructii noi – propuse, nominalizate si premiate la sectiunea dedicata lor in cadrul Anualei de Arhitectura 2019. O selectie eclectica si mustind de creativitate schiteaza profilul arhitectilor romani, capabili, dupa cum ne este dat sa vedem – sa se joace la modul cel mai serios cu contextul construit sau in asteptarea construirii, cu spatiile la dispozitie carora le ataseaza (sau le adancesc) functiuni atractive de tip educational / sportiv si loisir / cultural / comercial, pe care le deschid catre mediul natural sau catre oras si publicul urban, crescandu-le gradul de accesibilitate si mobilitate, in conceperea carora abordeaza responsabil teme precum sustenabilitatea si interventiile ecologice.

Alina Zavarache

 

Premiul sectiunii „Proiecte de arhitectura / Arhitectura publica

Scoala – extindere nZEB

Autori: arh. Sergiu C. Petrea, arh. Cristina Pintilie, arh. Sabrina Ene-Butnariu, arh. Tania V. Bancila, arh. Sebastian Apostol, arh. Dan RosuTECTO Arhitectura

Comentariul autorului

Proiectul studiaza posibilitatea de extindere a unei scoli vechi, pentru a atinge standardele impuse de o unitate de invatamant moderna, atat in ceea ce priveste functionalitatea, cat si parametrii de confort si eficienta energetica. Designul propus s-a axat pe integrarea functiilor intr-o maniera care sa denote sensibilitate fata de mediul existent. Acest lucru a fost tradus prin trei directii de actiune: 1. sa raspunda cu exactitate facilitatilor educationale si de servicii publice; 2. sa urmareasca un spatiu unitar, in care cele doua parcele sunt considerate un ansamblu coerent, folosind un limbaj comun arhitectural si urban; 3. sa abordeze responsabil teme precum sustenabilitatea si interventiile ecologice.

 

Kid’s Factory

 Autori: arh. Razvan Barsan, arh. Alexandru Stefan VasiliuRazvan Barsan & Partners

Colaboratori:
Render: Concept Media Box Craiova

 Comentariul autorului:

Fosta fabrica de ceramica din Laveno-Mombello a facut obiectul competitiei cu scopul de a transforma o enclava la nivelul tesutului urban in „cea mai mare gradinita din lume”. Solutia cauta sa deschida spatiul catre oras, pe langa indeplinirea scopului principal – o infinitate de fluxuri, de activitati, de alegeri ce plutesc in existentul rigid si stimuleaza imaginatia nelimitata a copiilor. Proiectul a fost tratat ca un mic oras in oras, unde elementele de infrastructura capata insemnatate, din simple modalitati de transport devenind locuri de joaca – conecteaza interiorul cu exteriorul, spatiile carteziene cu cele neconventionale, palpabilul cu imaginarul.

 

Nominalizare la sectiunea „Proiecte de arhitectura / Arhitectura publica

ReTurn. Conversie turn de apa

 Autori: arh. Sergiu C. Petrea, arh. Cristina Pintilie, arh. Sabrina Ene-Butnariu, arh. Tania V. Bancila, arh. Sebastian Apostol, arh. Dan RosuTECTO Arhitectura

Comentariul autorului:

Pornind de la functiunea principala initiala a turnului, amenajarile propuse vin in completarea acesteia: un lift exterior panoramic, cu acces la toate nivelurile interioare, pentru cresterea gradului de accesibilitate si mobilitate ale vizitatorilor, gradina verde in jurul turnului si scuar verde la nivelul strazii, precum si o dispunere succesiva a spatiilor interioare pe verticala: infopoint, spatii expozitionale, sala Orizontul apelor, auditorium, bistro-sky bar si terasa belvedere.

 

Centru de Vizitare

 Autori: arh. Mihai Eftenie, arh. Andrei LazarBaumarc Proiect srl

Colaboratori:
Rezisten
ta: ing. Victor Nedrita – COLONAD PROEX

Comentariul autorului:

Lipsa unui context construit a dus la alegerea unei volumetrii simple de plan dreptunghiular si sarpanta in doua ape. Tratarea fatadei cu materiale naturale ajuta la integrarea obiectului de arhitectura in mediul natural.

Functiunea centrului de vizitare implica in primul rand interactiunea cu publicul, dar cuprinde si o componenta de cercetare a rezervatiei. La nivelul parterului cladirea se deschide catre parc printr-un portic de-a lungul fatadei, patrunderea in rezervatie facandu-se prin intermediul unei pasarele construite peste inaltimea vegetatiei, astfel incat accesul sa fie cat mai putin invaziv.

 

Cotroceni Twin Towers 

Autori: arh. Alin Claudiu Bitoleanu, arh. Adrian Ionita

Comentariul autorului

Datorita pozitiei, terenul este un pol urban, important economic. Acesta prezinta functionalitate si atractivitate economica ridicata cat si diversitate functionala, avand functiuni de importanta la nivelul orasului. Viziunea este ridicarea nivelului economic, social si cultural zonal. Situl necesita un organism arhitectural unificator, retras de la strada, cu functiuni atractive, avand un regim crescand de inaltime, creand in continuitatea campului structural existent un element de diversitate urbana care sa sporeasca factorul de atractivitate. Misiunea este cresterea calitatii zonei in plan ahitectural, cresterea valorii terenului si implicit a calitatii vietii.

O alta nevoie importanta este eliberarea parcarilor de la nivelul terenului si crearea unei zone verzi atractive. Daca nu se intervine adecvat, zona va suferi deprecieri datorate scaderii calitatii, pastrararea regimului mic de inaltime din tesutul existent determinand o valoare si un interes scazut din punct de vedere economic, cu un impact social negativ. Programul arhitectural propune realizarea unui centru de afaceri flexibil, imbinat cu functiuni conexe care lipsesc zonei, crescand astfel valoarea arhitecturala, economica, sociala si impunand o dezvoltare cu un grad ridicat al calitatii.

Conceptul. In urma multiplelor tipuri de analiza am observat necesitatea satisfacerii a doua mari categorii de utilizatori ai spatiului, asadar rezultand un ansamblu orientat bidirectional. Proiectul prezinta functiuni atractive de tip sportiv si loisir, orientate atat catre campusul Universitatii Politehnice, cat si spatii comerciale deschise catre interior, care anima zona urbana de tip piateta. De asemenea, prezinta si spatii comerciale dispuse stradal, care deservesc bulevardul Iuliu Maniu.

Ansamblul propus este unul de tip permisiv, invitand trecatorii din cele 3 directii principale, bulevardul Iuliu Maniu, Campusul Universitatii Politehnice, cat si interserctia principala, prin zone ample deschise cat si cu o legatura directa la subsolul 2 cu statia de metrou Politehnica.

Dualitatea in sit este data si de cele doua turnuri, dispuse diametral opus, avand un perpetuu dialog la nivel compozitional, cat si functional. Turnurile reprezinta dominantele perspectivei din intersectie, la intrarea in oras, de pe Autostrada A1, cat si din campusul Universitatii Politehnice.

Pentru a fi un punct de unitate si o insertie coerenta la nivel urban, proiectul propus genereaza o punte de legatura cu zonele invecinate printr-un spatiu multifunctional cu o accesibilitate complexa pe toate nivelurile.

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 175 – noiembrie 2020, pag. 20

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2020/11/01/premiile-anualei-de-arhitectura-2019-x-proiecte-de-arhitectura-arhitectura-publica/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa de email nu va fi publicata.