«

»

AICPS: Pregatirea profesionala continua, o componenta esentiala a sistemului calitatii in constructii

Share

Actul normativ de rangul cel mai inalt ce guverneaza activitatile in domeniul proiectarii, executiei si utilizarii constructiilor, Legea 10 din 1995, cu modificarile si completarile ulterioare, defineste in mod explicit pregatirea profesionala continua a specialistilor care desfasoara activitati in constructii ca o componenta esentiala a sistemului calitatii in constructii, cu aceeasi importanta ca activitatile de reglementare in constructii, de exercitare a controlul de stat al calitatii in constructii sau cele de receptie a constructiilor.

Componenta de pregatire profesionala continua a specialistilor ce desfasoara activitati in constructii a fost introdusa in Legea 10 in anul 2018, cu intrare in vigoare in 2019 si apoi prorogata pentru vara anului 2021. Fundamentarea deciziei de prorogare a fost justificata de frecventa si diversificarea inca insuficienta a programelor de formare si perfectionare profesionala continua organizate de universitatile de profil romanesti, singurele entitati ce emit momentan certificate de absolvire a acestor programe recunoscute de autoritatea competenta.

Sistemul asigurarii calitatii in constructii din tara noastra presupune confirmarea de catre autoritatea competenta a unor specialisti cu activitati in constructii, prin atestarea tehnico-profesionala a acestora, in vederea asigurarii respectarii cerintelor fundamentale definite de Legea 10 din 1995. De exemplu, in cazul proiectarii structurilor pentru constructii, inginerii ce au dreptul sa semneze documentatiile tehnice nu necesita certificare sau confirmare a pregatirii profesionale in niciun moment de dupa absolvirea studiilor de specialitate, statul certificand in schimb specialistii atestati ca verificatori de proiecte sau, din 2021, cerand confirmarea periodica a pregatirii profesionale, cu ocazia reinnoirii dreptului de practica.

Autoritatea competenta in domeniu, Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei (MLPDA), a intreprins, in 2018, odata cu introducerea in Legea 10 din 1995 a componentei de pregatire profesionala continua, actiuni de modernizare si actualizare a modului de atestare tehnico-profesionala a specialistilor verificatori de proiecte si experti tehnici in constructii. Aceste demersuri au presupus si o crestere a rigurozitatii modului de examinare, respectiv a criteriilor de promovare a examenelor.

Cele doua sesiuni de examinare organizate dupa actualizarea procedurii de examinare, cele din toamna anului 2018 si din toamna anului 2020, au avut rezultate similare, cu o rata de promovare scazuta, in special la proba scrisa in vederea atestarii ca verificatori de proiecte, pentru domeniile A1 si A2, unde procentul celor declarati admisi nu a depasit 15%, fapt ce confirma inca o data importanta fundamentala a formarii si pregatirii profesionale continue a specialistilor cu activitate in constructii si a candidatilor la atestare in conditiile definite de sistemul asigurarii calitatii in constructii din tara noastra.

Este de remarcat faptul ca unele dintre rezultatele slabe inregistrate in urma sesiunilor de examinare din 2018 si 2020 au ca explicatie si modul curent de desfasurare a activitatii de proiectare, dependenta in grad inalt de utilizarea programelor de calcul si analiza structurala, cu mutarea deciziei in formularea concluziilor in favoarea rezultatelor furnizate de calculul automat si in detrimentul judecatii ingineresti personale.

Pe de alta parte, actualul cadru legislativ le permite specialistilor verificatori de proiecte sau expertilor tehnici in constructii, odata atestati, sa isi desfasoare activitatea vizand constructii din orice categorie de importanta. In aceste conditii, exigentele atestarii sunt unice, indiferent de amploarea activitatii pe care o va desfasura specialistul atestat. Este de analizat si oportunitatea reglementarii activitatii verificatorilor de proiecte sau a expertilor tehnici in mod diferentiat pe categorii de importanta, actiune ce ar reflecta mai exact cerintele functionale reale ale activitatii desfasurate de acesti specialisti.

Formarea si pregatirea profesionala continua a inginerilor proiectanti este un obiectiv statutar al AICPS, formulat inca de la fondarea Asociatiei, in urma cu 30 ani si materializat prin activitati sustinute pe parcursul duratei de existenta a AICPS.

AICPS s-a implicat activ si in programele si cursurile de pregatire profesionala organizate incepand din 2018, odata cu definirea in legea 10 din 1995 a acestei componente ca parte integranta a asigurarii sistemului calitatii in constructii. Astfel, AICPS a organizat in perioada 2018-2020, de regula in colaborare cu universitatile tehnice de profil, majoritatea programelor de cursuri desfasurate in acest interval, adresate inginerilor proiectanti si specialistilor verificatori de proiecte sau experti tehnici atestati in domeniile A1 si A2. Organizate in centrele mari universitare, sau in ultimul timp in online din cauza situatiei curente, aceste cursuri au adunat sute de ingineri doritori de interactiune profesionala, dar si de actualizarea si completarea experientei tehnice.

AICPS considera ca in actualizarea procedurilor de reglementare a atestarii si confirmarii dreptului de practica a specialistilor cu activitate in constructii este necesara includerea asociatiilor profesionale ca organizatori recunoscuti de programe de pregatire si formare profesionala continua, alaturi de universitatile de profil, mai ales analizand conditiile legate de insuficienta programelor de acest tip, conditii ce au dus si la prorogarea legiferarii pregatirii profesionale continue a specialistilor care desfasoara activitati in domeniul constructiilor.

 

La ceasurile de bilant ale zbuciumatului an 2020, an total diferit de orice perioada recenta de timp, an ce a stat sub semnul nesigurantei si indoielii, AICPS priveste cu speranta spre viitor si le ureaza atat membrilor sai cat si tuturor partenerilor cu activitate in constructii un An Nou care sa aduca in primul rand revenirea la normalitate, dar si multe realizari profesionale.

AICPS isi doreste ca anul care sta sa inceapa sa fie guvernat de siguranta, atat sanitara cat si sub aspectul constructiilor trainice edificate cu roadele aplicarii cunostintelor ingineresti de inalta calitate.

La multi ani, 2021!

 

Autor:
ing. Lucian Melinceanu – presedinte AICPS

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 176 – decembrie 2020, pag. 74

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2020/12/01/aicps-pregatirea-profesionala-continua-o-componenta-esentiala-a-sistemului-calitatii-in-constructii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.