«

»

Ecosistemul de securitate la incendiu si siguranta a vietii – viziunea americana si pandantul lui – activitatea IGSU in Romania

Share

In toate articolele sau luarile de cuvant de la diverse evenimente avand ca tema securitatea la incendiu, nu am facut altceva decat sa comentez (sa critic, in general) diferitele concepte sau directii ale domeniului, asa cum sunt ele implementate azi in Romania de catre factorii de decizie. Faceam aceasta in calitate de specialist al domeniului dar si in calitate de membru al NFPA (National Fire Protection Association din SUA) si membru al ASI (Asociatia pentru Securitate la Incendiu din Romania). In final, o faceam in calitate de cetatean al Romaniei – cetatean care „se uita peste gard” la vecini si care nu este multumit de ceea ce vede la noi – de rezultatele domeniului, de calitatea profesionala a celor care organizeaza aceste activitati aici dar si de viziunea organizatorica de viitor (mai exact, de lipsa ei) – viziune care ar trebui sa fie aliniata la cerintele europene si mondiale, asigurand perspectiva unei racordari la acestea in viitorul apropiat.

Profitand de cel mai recent buletin NFPA care face o sinteza a anului 2019 – in baza conceptului de Ecosistem de securitate la incendiu si siguranta a vietii – m-am hotarat sa va prezint viziunea americana. Acest concept sta la baza organizarii managementului securitatii la incendiu din SUA si cuprinde toate activitatile care au tangenta sau ii pot influenta intr-un fel sau altul rezultatele. Este un concept unitar, cu bataie lunga si care da dovada de o viziune organizatorica remarcabila – avand la baza cele doua componente considerate inseparabile – securitatea la incendiu si siguranta vietii.

 

Fondata in 1896, NFPA (National Fire Protecton Association) este o organizatie globala non-profit, autofinantata si dedicata eliminarii deceselor, ranirilor, distrugerilor de proprietati si pierderilor economice din cauza incendiilor, a pericolelor electrice si a altor pericole conexe. Asociatia ofera informatii si cunostinte prin intermediul a peste 300 de coduri si standarde bazate pe consens, cercetare, formare, educatie, sensibilizare si sprijin; si prin parteneriat cu alte entitati care manifesta un interes comun in promovarea misiunii NFPA. Pentru mai multe informatii puteti consulta codurile si standardele NFPA online, gratuit la www.nfpa.org/ freeaccess.

Interesante in Buletin sunt si exemplele reale ale anului 2019 dar si concluziile partiale, care sunt intercalate cu multa abilitate intre diversele abordari de pe parcursul materialului, facandu-l astfel mai „digerabil” pentru public (marcate cu rosu):

Siguranta nu tine de noroc. Este efortul comun de cunoastere, pregatire, supraveghere si vigilenta. Acest efort comun necesita conlucrarea puternica si fiabila a tuturor celor opt componente ale Ecosistemului de securitate la incendiu si siguranta a vietii. Slabiciunea uneia sau a mai multor componente creeaza conditii care atrag riscul. (Concluzie din Raportul NFPA)

Va rog ca, pe masura ce parcurgeti acest material, sa faceti comparatia cu componentele similare (sau care se vor ca atare) existente azi in Romania si veti intelege de ce acolo treburile functioneaza si la noi nu. Acest concept al NFPA nu este o „inventare a rotii”, el nu face altceva decat o prioritizare / ordonare logica si riguroasa a nevoilor societatii ingloband experienta acumulata in trecut – aceleasi care sunt si la noi. Diferentele apar insa la modul in care ele sunt puse in practica, la prevalenta intereselor societatii fata de interesele personale sau de grup – in aceasta rezida eficienta sistemului american fata de cel romanesc.

Conceptul NFPA este credincios filosofiei poporului american, potrivit careia o solutie corecta si utila nu se descopera din birou ci este rezultatul practicii in domeniu, care o poate valida sau nu. Daca este considerata buna (utila) solutia ramane, daca nu – solutia dispare, se cauta o alta care sa fie acceptabila si lumea merge inainte! Aceasta este si esenta filosofiei unui popor pragmatic, care nu a avut in spate sute si mii de ani de istorie: ce e bun ramane, ce nu – se arunca.

Conceptul Ecosistemului de securitate la incendiu si siguranta a vietii are 8 componente esentiale, prioritizate astfel:

 

 1. Responsabilitate guvernamentala: Intreaga structura guvernamentala are responsabilitatea de a asigura si mentine comunitatilor o stare de permanenta siguranta impotriva incendiilor, pericolelor electrice si a altor pericole (situatii de urgenta). Aceasta structura guvernamentala trebuie sa creeze un mediu politic si un cadru legislativ propice, in care legile, politicile si prioritatile legate de cheltuieli sa fie dictate de nevoile de siguranta publica si nu de interese speciale sau de grup. Este ceea ce cetatenii asteapta de la guvernul pe care l-au votat si l-au investit cu increderea lor ca va realiza promisiunile din programul de guvernare. (citat din Raportul NFPA)

Atentie! noi suntem mintiti aici de 30 de ani mereu! (Comentariul autorului)

 

 1. Dezvoltarea si utilizarea codurilor actuale. Utilizarea celor mai recente coduri si standarde dezvoltate de experti din intreaga lume stabileste niveluri minime de siguranta pentru a proteja oamenii si proprietatile. Pe masura ce tehnologia se schimba, promotorii sigurantei evalueaza in mod constant riscurile, precum comportamentele si actiunile care pot genera noi pericole. Codurile si standardele sunt actualizate (de obicei intr-un ciclu de trei pana la cinci ani) pentru a reflecta lumea noastra in schimbare. (citat din Raportul NFPA)

Pentru stabilirea unor niveluri minime de siguranta in vederea protejarii oamenilor si a proprietatilor lor, sunt utilizate cele mai recente coduri si standarde dezvoltate de experti din intreaga lume. Pe masura ce tehnologia se schimba, promotorii sigurantei re-evalueaza in mod constant riscurile deja cunoscute, precum comportamentele si actiunile care pot genera noi pericole. Codurile si standardele sunt actualizate (de obicei intr-un ciclu de trei pana la cinci ani) pentru a reflecta lumea noastra in continua schimbare. Legat de acest aspect, imi aduc aminte ca la una dintre intalnirile anuale ale NFPA, fostul presedinte Jim SHANNON a deschis Conferinta cerandu-le participantilor sa critice cat mai des standardele NFPA existente, astfel incat Organizatia sa aiba motiv sa le actualizeze! A fost – pentru mine, ca roman – un moment de soc, eu stiind foarte bine situatia de acasa (din Romania) unde standardul P-118 nu a fost actualizat de 30 de ani si unde orice incercare de refacere a unui standard se loveste de o birocratie acerba (la OSIM si la oricare dintre ministere) care, de cele mai multe ori, descurajeaza definitiv asemenea initiative!

 

 1. Standarde aplicabile (citate): Standardele care sunt citate sunt o parte fundamentala a codurilor si standardelor principale de siguranta la incendii, siguranta vietii, siguranta cladirilor si a echipamentelor electrice si ofera indrumari de importanta critica pentru proiectanti, instalatori, administratori de instalatii si autoritati care verifica aplicarea. Dezvoltate prin procedeul consensului, aceste standarde includ referinte la standardele de montaj si produse care sunt dezvoltate de o gama larga de organizatii. (citat din Raportul NFPA)

Ele reprezinta totalitatea standardelor care sunt citate in documentatie, parte fundamentala a codurilor si standardelor principale de siguranta la incendii, siguranta vietii, siguranta cladirilor si a echipamentelor, si le ofera indrumari de importanta critica proiectantilor, instalatorilor, administratorilor de instalatii si autoritatilor care verifica aplicarea – pe toata durata de viata a cladirii. Dezvoltate prin procedeul consensului, aceste standarde includ referinte la standardele de montaj si produse care sunt dezvoltate de o gama larga de organizatii producatoare de materiale si echipamente din acest domeniu – asigurandu-se astfel cea mai buna practica de executie (best practice).

Ignorarea unui standard de referinta poate costa vieti, bani si incredere – vezi incendiul major si larg mediatizat din 2017 de la cladirea Grenfell – Londra. Sentimentul acelora care locuiesc in cladiri similare cu aceasta este ca: „Locuiesti intr-o cladire care este nesigura in mod fundamental”.

Aceste ultime doua componente (2 si 3) ale Ecosistemului de securitate la incendiu si siguranta a vietii reprezinta ceea ce eu am numit, in Romania, „un concept de securitate la incendiu eficient si real” – unde:

 • Eficient – inseamna sa respecte, la nivel de teorie si concept, standardele aplicabile cele mai performante ale domeniului. Eficienta depinde de:

– nivelul minim general acceptat si impus legal pe plan national, cu legatura directa dintre acest nivel si organizarea respectivei societati (concept economic, social, putere financiara etc.);

– nivelul de exigenta al Asiguratorului;

 • Real – inseamna sa respecte, la nivel de practica, punerea in opera in concordanta stricta cu standardele de executie aplicabile cele mai performante. Realitatea depinde de:

– realizarea corecta a intregului concept proiectat, aprobat de organele abilitate;

– pastrarea functionalitatii permanente si perfecte in exploatare a acestuia.

Cele doua laturi – teoria si practica – asigura obtinerea, in final, a unui concept de securitate la incendiu maxim posibil pentru un anumit moment de dezvoltare sociala (legislativ, economic, tehnic etc.).

 

 1. Investitia in siguranta este a 4-a componenta esentiala. Investitia in siguranta ar trebui sa fie prioritatea tuturor. Cu totii trebuie sa avem un interes legitim legat de siguranta publicului si sa lucram impreuna pentru a aloca resurse pentru a reduce pierderile cauzate de incendiu si pericolele aferente. Daca deciziile se bazeaza exclusiv pe castiguri financiare, pot aparea tragedii. (citat din Raportul NFPA)

Se poate ca persoanele care vor sa faca economii sa nu vada necesitatea instalarii sprinklerelor de incendiu, solicitarii de autorizatii si inspectii corespunzatoare si efectuarii de mentenante critice. Din pacate, siguranta nu este intotdeauna inclusa in buget. (Concluzie din Raportul NFPA)

Exemplul anului 2019: La sfarsitul lunii noiembrie, un incendiu a devastat o cladire de apartamente de 25 de etaje din Minneapolis, Minnesota. Cinci persoane au fost ucise, iar altele trei au fost spitalizate. Cedars, un complex de locuinte sociale, nu avea sprinklere, fapt care a contribuit foarte probabil la acest numar de persoane decedate si ranite. De doua ori, in anii 1990, guvernatorul Carlson a respins legi care ar fi facut obligatorie instalarea de aspersoare in toate cladirile inalte mai vechi ale statului Minnesota, cum era Cedars, care a fost construita la sfarsitul anilor 1960. Preocuparea de atunci, asa cum este si acum, a fost costul suportat de proprietarii de cladiri, cum ar fi Autoritatea pentru Locuinte din Minneapolis (MHA). Cu doar cateva luni inainte de incendiul din 2019, MHA a observat necesitatea de a investi in sprinklere de incendiu pentru cele 26 de cladiri inalte fara sprinklere in dotare din stocul sau de 42, dar numai atunci cand „se vor concretiza oportunitati majore de reinvestitii”. Cu o scadere accentuata a fondurilor federale pentru locuinte sociale si confruntandu-se cu o restanta pe parte de intretinere de peste 150 de milioane de dolari, astfel de oportunitati pot fi rare.

Cu toate acestea, daca MHA avea oarecare indoieli ca problema ar putea fi abordata de-a lungul timpului, vecinul sau de peste rau arata ce este posibil. In St. Paul, incepand cu sfarsitul anilor 1990, autoritatea pentru locuinte sociale si-a modernizat cele 16 blocuri-turn de apartamente pe parcursul a 20 de ani si cu o cheltuiala de 8,3 milioane de dolari. Dupa incendiu, pe 9 decembrie 2019, Arne Carlson, fostul guvernator al statului Minnesota, declara in ziarul local Star Tribune: „Cred ca am esuat… Din punct de vedere al sigurantei, care trebuia sa fie pe primul loc.”. (citat din Raportul NFPA)

Si nu numai aici: in Brazilia, sectorul economic aferent antrenamentului de fotbal valoreaza aproximativ 7 miliarde de dolari, permitand astfel ca suficienti bani sa fie alocati pentru a construi o noua cladire de 6 milioane de dolari pentru tinerii care doresc sa joace fotbal. Cu toate acestea, intre timp, 26 de tineri jucatori ai clubului Flamengo dormeau intr-un camin temporar construit, fara permisiuni sau aprobari, pe suprafata unei parcari. In timp ce dormeau, un foc a izbucnit in camin, provocand decesul a 10 studenti, cu varste cuprinse intre 14 si 17 ani. Comparativ cu miliardele din aceasta ramura, ridicarea constructiei cu aprobarile necesare ar fi fost o suma mica.

Sprinklerele de incendiu reprezinta diferenta dintre un incident minor si un infern major. (Concluzie din Raportul NFPA)

Aceasta s-a dovedit si in alte situatii ale anului 2019, dintre care Raportul citeaza urmatoarele:

 • Potrivit oficialilor de la brigada de pompieri din North Shore, Wisconsin, sprinklerele au facut diferenta notabila in tinerea sub control a unui incendiu masiv la complexul de apartamente Bayside, in luna martie, incendiu care a lasat fara adapost 100 de persoane.
 • In Rapid City, Dakota de Sud, oficialii au confirmat ca sprinklerele au avut o contributie semnificativa in limitarea incendiilor de apartamente in 2019. In acel oras de 74.000 de locuitori, pana in septembrie, sprinklerele deja reusisera sa limiteze patru incendii, inclusiv unul care avusese loc pe 30 septembrie, care a ramas limitat la dimensiunea gratarului din balconul unde a inceput. Nimeni nu a fost ranit, niciun locatar nu a fost evacuat si cladirea nu a fost afectata.
 • Principala cauza a incendiului violent produs in luna iunie la rafinaria Philadelphia Energy Solutions (PES), soldat cu falimentul celei mai mari rafinarii de pe coasta estica a SUA, concedierea a o mie de lucratori si imbolnavirea comunitatii locale, a fost aceeasi lipsa de mentenanta tehnica care a provocat in 2018 incendiul numit Camp Fire, unul dintre cele mai grave din istoria Californiei.
 • In 2019, Comisia pentru utilitati publice din California a publicat un raport in care mentioneaza „uzura vizibila” a componentelor turnului Pacific Gas & Electric (PG&E) care asigurau liniile electrice precum si procesele ingaduitoare de inspectie care au permis ca acea uzura sa nu fie remediata. Lipsa prioritizarii operatiunilor de mentenanta va surclasa, in cele din urma, importanta operatiunilor normale.

 

 1. Mana de lucru calificata este a cincea componenta esentiala. Este nevoie de o forta de munca calificata pentru a se putea asigura ca cele mai actuale coduri sunt aplicate corect pentru a reduce riscul de ranire, pierdere si deces pentru muncitori si publicul larg. Cu totii trebuie sa sprijinim formarea continua si dezvoltarea profesionala a fortei de munca proprii si sa incurajam oamenii sa lucreze in domeniul sigurantei la incendiu si al sigurantei vietii. Muncitorii slab pregatiti pot reprezenta un pericol pentru ei insisi si pot crea pericole pentru ceilalti. Chiar daca greselile lor nu sunt intotdeauna mortale, ele pot fi destul de costisitoare. (citat din Raportul NFPA)

Din exemplele anului 2019

La Wellington, autoritatile se asteptau ca Centrul International de Conferinte din Noua Zeelanda sa fie finalizat si pregatit sa gazduiasca sefii de stat pentru Forumul de Cooperare Economica Asia-Pacific din 2021. Cu toate acestea, un incendiu din luna octombrie 2019, cel mai probabil declansat de cativa muncitori care foloseau lampi de benzina pentru sigilarea rosturilor acoperisului, i-a fortat acum pe liderii guvernamentali sa se zbata pentru a gasi cladiri de rezerva, deoarece lucrarile de constructie sunt intarziate. „Fiti siguri ca aceasta a periclitat capacitatea centrului de conferinte de a gazdui intalnirea APEC”, a spus Phil Goff, primarul orasului Auckland.

Lucrul la cald, orice activitate care creeaza scantei sau caldura, este o cauza obisnuita a izbucnirii incendiilor pe santierele de constructii si in zonele industriale. In ciuda faptului ca unele autoritati obliga la obtinerea de diverse permise inainte de a putea efectua lucru la cald, putini lucratori sunt instruiti corespunzator pentru a recunoaste si controla riscurile de incendiu pe care le poate crea activitatea respectiva. (Concluzie din Raportul NFPA)

In Massachusetts, dupa ce o lucrare ce implica lucrul la cald a provocat un incendiu ce a dus la moartea a doi pompieri din Boston, autoritatile au adoptat o lege care impune instruirea lucratorilor printr-o certificare speciala inainte de a efectua lucrul la cald. O astfel de lege ar fi putut fi salutara in Sicilia, unde niste sudori au provocat o explozie la o fabrica de artificii care a ucis cinci persoane in noiembrie.

Din fericire pentru lucratorii de la centrul de distributie al depozitului magazinului britanic online Ocado, lipsa lor de familiarizare cu sistemul de stingere a incendiilor din fabrica nu a provocat niciun deces. Cu toate acestea, decizia lor de a opri sistemul de sprinklere timp de cinci minute a permis focului sa se extinda mai mult decat capacitatile de limitare. Cu toate ca nimeni nu a fost ranit, incendiul a produs companiei pagube de peste 120 de milioane de dolari si pierderea a 400 de locuri de munca.

 

 1. Respectarea codului este a sasea directie esentiala a conceptului. Fara instituirea de sisteme care sa asigure ca respectivele cladiri respecta codurile inca de la inceput si care sa continue sa se conformeze cerintelor codurilor pe intreaga durata de exploatare a acestora, vor aparea in mod regulat decese si raniri cauzate de incendii. (citat din Raportul NFPA)

Indiferent daca este vorba despre o casa, o cladire noua de birouri sau o alta constructie, locurile in care locuiesc si muncesc oamenii sunt sigure in masura in care se respecta codul aflat in vigoare inainte, in timpul si dupa construire. Adoptarea si aplicarea codurilor si standardelor de securitate impotriva incendiilor, pericolelor electrice, de siguranta a cladirilor si vietii si asigurarea inspectiei, testarii si intretinerii continue a instalatiilor si sistemelor de siguranta reduc decesele, ranirile si pierderile rezultate din incendiile ce afecteaza cladirile.

Din evenimentele anului 2019: In Presov, Slovacia, opt persoane au decedat in decembrie intr-un incendiu izbucnit intr-un bloc de apartamente cu 12 etaje. O scara s-a prabusit in urma unei explozii de gaze naturale, blocand victimele la etajele superioare. Modificarile aduse cladirii cu ocazia unei renovari recente nu au respectat normativele de siguranta. Numai utilizarea toboganelor de evacuare aflate in dotarea pompierilor a salvat 38 de vieti (foto 1).

 

 1. Nivelul de pregatire si raspunsul la situatiile de urgenta este a saptea directie esentiala a conceptului.

Pregatirea pentru situatii de urgenta – de la intelegerea pericolelor pana la asigurarea faptului ca serviciile de urgenta pot raspunde – salveaza vieti. (citat din Raportul NFPA)

Pregatirea inseamna:

 • Sisteme de alerta;
 • Planuri de actiune;
 • Planificare urbana informata;
 • Aplicarea benzilor de incendiu.

China, martie 2019: Lasand in urma un numar mare de persoane ranite de la geamurile sparte si casele care se prabuseau, explozia din martie de la instalatia Tianjiayi ilustreaza in mod clar importanta separarii terenurilor cu risc ridicat in exploatare de zonele rezidentiale. In timp ce guvernul chinez a promulgat ordine pentru mutarea tuturor acestor cladiri pana in 2025, in provincia Jiangsu, unde exista 2.300 dintre acestea in zone dens populate, aceasta interventie poate fi prea lenta pentru a preveni o noua tragedie – apreciaza NFPA Journal.

 

 1. Un public informat – este a opta si ultima directie componenta a Ecosistemului de securitate la incendiu si siguranta a vietii. Aceasta afirmatie se verifica cu fiecare incendiu major (vezi la noi cazurile Giulesti, Colectiv si Piatra Neamt).

Pentru a ajuta publicul sa joace un rol mai bun in asigurarea propriei protectii, profesionistii din domeniul sigurantei ar trebui sa profite de orice ocazie pentru a-l educa. (Concluzie din Raportul NFPA)

 • Pana in octombrie 2019, statul Georgia a cunoscut cel de-al 48-lea incendiu rezidential fatal. Precum casa din comitatul Forsyth, unde au murit doi copii, 43 dintre acele incendii au avut loc in case fara alarme de fum functionale. La nivel national, 40% dintre decesele provocate de incendii la domiciliu au loc in case fara alarma de fum. Pentru a ajuta publicul sa absoarba acest mesaj, brigada de pompieri din Honolulu a creat o campanie publicitara provocatoare. Anuntul arata un copil mic, care sta confortabil in patul sau, dar, asa cum explica naratorul, el nu doarme, ci moare, deoarece fumul umple o casa fara alarme de fum care ar fi trezit familia. Astfel de eforturi sunt esentiale pentru a transmite catre public mesajele de siguranta.
 • Incendiul din noiembrie din apartamentul Cedars, in cladirea inalta de locuinte din Minneapolis, Minnesota, nu numai ca a provocat decese, dar a creat si haos pentru rezidenti (nu erau siguri daca sa se evacueze prin fum sau sa astepte in apartamentele lor pentru ajutor). Cladirea gazduia multi oameni in varsta si multe persoane care nu vorbeau limba engleza. Din rapoarte nu reiese clar daca locuitorii au primit instructiuni de la autoritatile din domeniul protectiei la incendiu in privinta a ce sa faca daca exista un incendiu. Cu toate acestea, Departamentul SUA pentru Locuinte si Dezvoltare Urbana recomanda nu doar ca administratorii cladirilor sa educe locatarii cu privire la caracteristicile de siguranta ale cladirii si cum sa raspunda la o situatie de urgenta, ci si sa efectueze evacuari prin exercitii de incendiu. Locatarii ar trebui sa cunoasca exercitiul cu mult timp inainte de un incendiu.

In acest domeniu, este esentiala cooperarea intre diversele autoritati (entitati). Pe masura ce lumea se transforma, apar atat provocari noi cat si unele ramase de mai demult, care afecteaza siguranta impotriva incendiilor si siguranta vietii. Nicio entitate singura nu poate furniza toate solutiile necesare. Numai lucrand impreuna pentru a face fata obstacolelor pe care le avem in fata, putem ataca subiectul sigurantei la scara globala, ajutand la salvarea de vieti, reducerea pierderilor si transformarea lumii intr-un loc mai sigur. (Concluzie din Raportul NFPA)

Aceasta este, pe scurt, sinteza Raportului pe 2019 publicat in NFPA Journal. Este un material dens dar nu obositor, care se parcurge cu usurinta si din care rezulta importanta fiecarui pilon al conceptului. Este interesant aici modul in care interfereaza directiile esentiale – care este vazut ca un indicator esential pentru succesul intregului concept.

Incidentele prezentate in Raportul NFPA sunt doar cateva dintre cele care s-au abatut asupra familiilor, cartierelor si comunitatilor intregi in 2019. Unele au ramas in centrul atentiei timp de saptamani; alte incidente abia au ajuns la stirile de seara. Dar fiecare a dezvaluit sanatatea Ecosistemului. Prin reflectarea acestor incidente si revizuirea clivajelor care au dus la aparitia lor, comunitatile pot aborda fisurile din propriile Ecosisteme de securitate la incendiu si siguranta a vietii pentru a putea face mai siguri anii ce vor veni. (citat din Raportul NFPA)

Spre deosebire de aceasta analiza, Raportul de analiza pe 2019 al IGSU nu este decat o insiruire obositoare, necomentata si searbada a diferitelor actiuni realizate (foto 2). Este o raportare triumfalista dar confuza a ceea ce s-a facut de-a lungul anului parcurs, fara un punct de vedere, in ceea ce priveste trendul constatat, asupra consecintelor si a invatamintelor pentru viitor. Termini lectura materialului cu primul sentiment de: „Doamne, cate au mai facut oamenii astia intr-un singur an!”. Apoi, la o a doua lectura, constati ca acel „retour d’expérience” caracteristic analizelor francezilor (adica tocmai partea din care inveti din evenimentele trecute si tragi concluziile necesare pentru viitor), lipseste cu desavarsire – transformand aceasta insiruire extrem de colorata (si care iti ia ochii, fiind mai degraba recomandata unei carti de colorat si in niciun caz unei analize nationale asupra unui subiect extrem de serios) intr-un mozaic vesel, cu o grafica destinata „sa iti ia ochii” si sa acopere lipsa de adancime a materialului printr-o sarabanda de culori, forme si caractere cat mai variate de scris!

Dar – ceea ce este foarte important – la noi nimeni nu isi asuma esecurile! Un esec inseamna si un bun prilej de invatare din greseli, in scopul de a nu le mai repeta pe viitor! Acel „retour d’expérience” reprezinta si o scoala extraordinara, un mijloc de educare prin exemple impresionante si de necontestat.

Nu este nicio rusine sa iti recunosti greselile, este insa rusinos sa nu le recunosti si sa le repeti! Nimeni nu este perfect, toti suntem oameni si, in aceasta calitate, putem gresi oricand. Important este insa sa recunoastem aceste greseli sa le transformam in invataturi – ceea ce Raportul NFPA face cu prisosinta si, din acest punct de vedere, este remarcabil si de admirat, pentru ca este un exercitiu de curaj si profesionalism. (Comentariul autorului)

Din pacate, la noi, niciodata IGSU nu este de vina (vezi cazurile Colectiv, Giulesti si altele). Aceasta caracteristica omoara orice perspectiva si incredere in viitor, inghetand orice speranta de „mai bine” pentru orice observator obiectiv din afara sistemului militar.

Dar, asupra materialului nostru romanesc, vom reveni poate mai detaliat intr-un articol viitor.

 

Autor:
arh. Horia Mihai NICOLESCU – membru ASI si NFPA

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 176 – decembrie 2020, pag. 48

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2020/12/01/ecosistemul-de-securitate-la-incendiu-si-siguranta-a-vietii-viziunea-americana-si-pandantul-lui-activitatea-igsu-in-romania/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.