«

»

EJOT: Sisteme de siguranta contra caderii de la inaltime. Lucru pe acoperisuri

Share

Ne-am propus, in acest numar al revistei, sa prezentam cele mai importante aspecte referitoare la sistemele de protectie anticadere de pe acoperis, completate de cateva exemple si scheme de montaj, aratand dispunerea corecta a sistemelor, precum si ce inseamna pozitionarea deficitara a acestora.

 

Ca punct de plecare avem Legea Securitatii si Sanatatii in Munca nr. 319 / 2006 care prevede adoptarea masurilor de protectie colectiva si individuala (EIP = echipament de protectie individual).

In consecinta, beneficiarii si administratorii de cladiri trebuie sa asigure EIP si sisteme de protectie anticadere persoanelor care circula, din diverse motive, pe terase / acoperisuri, atat in timpul construirii cladirii cat si ulterior, in exploatare.

Pe orice acoperis fara atic sau balustrade perimetrale suficient de inalte (de regula minimum 1,2 m) trebuie montate dispozitive de ancorare si sisteme suplimentare de protectie anticadere. In plus, golurile luminatoarelor sau alte deschideri prin acoperis vor fi si ele asigurate.

In al doilea rand, sistemele de protectie anticadere si dispozitivele de ancorare trebuie sa satisfaca cerintele normei europene armonizate SR EN 795 : 1996 / 2012 (pentru 1 persoana legata), respectiv CEN 16415 pentru pana la 4 persoane legate.

Producatorii de sisteme emit declaratiile de performanta (DOP), testeaza si certifica produsele la laboratoarele si institutiile independente autorizate, care emit declaratiile de conformitate.

 

Pentru planificarea unui sistem de protectie anticadere pe acoperis (fig. 4 -7) se tine cont de urmatoarele:

  • Tipul stratuluisuport unde se vor ancorastalpii: poate fi beton, tabla trapez, panou sandwich etc.
  • Inaltimea totalaa straturilor intermediare de la stratul suport pana la ultimul strat, de regula membrana hidroizolatoare sau tabla trapezoidala. In cazul panourilorsandwich, grosimea panouluieste determinanta.

Se calculeaza astfel inaltimea stalpului.

  • Punctulsau zona de intrare pe acoperis, dupa caz, trebuie asigurata suplimentar.
  • Tipulsistemuluipotrivit:pot fi stalpi individuali,linie temporara cu coarda textil, sistem permanent cu cablu inox traversabil sau netraversabil.

 

Cel mai sigur si complet este sistemul permanent cu cablu inox traversabil. Persoana nu se decupleaza de pe linie, putand merge in siguranta pe intreg perimetrul, cu ajutorul unei carabine culisante.

Principiul de baza in planificarea unui sistem de siguranta contra caderii este: inaltimea maxima a caderii prin pendulare nu trebuie sa depaseasca 2 m! Prezentam in figurile 1 – 3 cateva exemple.

 

Firma EJOT pune la dispozitia clientilor sai o serie de servicii incepand de la alegerea solutiei corecte si optime, etapa de planificare si desenare a sistemelor, in functie de conditiile si cerintele proiectului, consultanta si asistenta tehnica pe santier, inspectii anuale periodice.

 

Atentie!: Inspectia anuala periodica poate fi efectuata eficient numai daca in timpul montajului s-a efectuat documentarea foto a fiecarui stalp cu fixarea corespunzatoare. Ulterior, fixarile corecte nu mai pot fi verificate decat cu costuri mari, prin decopertarea acoperisului.

Inspectia foto face parte din documentatia sistemului, care se preda Beneficiarului, dupa montaj.

 

EJOT Romania
Sos. Comerciala nr. 21 A, DN 65 B, Com. Bradu, Sat Geamana, Jud. Arges, RO-117141
Tel.: +40 248 2238 – 86 / fax: +40 248 2238 – 84 | E-mail: infoRO@ejot.com | Web: http://www.ejot.ro

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 176 – decembrie 2020, pag. 72

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2020/12/01/ejot-sisteme-de-siguranta-contra-caderii-de-la-inaltime-lucru-pe-acoperisuri/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.