«

»

FPSC: Anul 2020 prin ochii Federatiei Constructorilor

Share

La sfarsit de an obisnuim sa facem bilanturi. Anul 2020 a fost unul exceptional la nivel mondial, prin prisma provocarilor pe toate planurile induse de pandemia Covid-19. Cu toate acestea, dat fiind ca functionarea santierelor a fost permisa, Guvernul intelegand atat riscul pandemic redus pentru sectorul nostru de activitate cat si rolul esential al procesului investitional pentru economie, am asistat la o crestere continua a volumului lucrarilor de constructii. Datele INS valabile pana in luna august (inclusiv) au aratat ca volumul constructiilor a crescut in fiecare luna din 2020, atat fata de luna precedenta, cat si fata de luna corespunzatoare a anului precedent.

Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC) contabilizeaza in acest an reusite atat pe plan organizational, cat si legislativ.

Astfel, prin decizia Tribunalului competent, reprezentativitatea FPSC pentru sectorul „Constructii civile si industriale” a fost prelungita si, pentru prima data in istoria sa, FPSC a devenit organizatie reprezentativa pentru sectorul „Industria sticlei si a ceramicii fine. Industria materialelor de constructii – fabricarea altor produse din minerale nemetalice”.

In urma negocierilor cu reprezentantii FGS Familia, FPSC a inregistrat la MMPS contractul colectiv de munca la nivelul sectorului de activitate Constructii Civile si Industriale. Respectand prevederile Legii Dialogului Social nr 62/2011, contractul a fost inregistrat la nivel de grup de unitati si este valabil la nivelul unitatilor care au fost de acord cu negocierea acestuia. Orice operator economic cu obiect de activitate identificat cu CAEN 41, 42, 42, membru in patronatele FPSC, are posibilitatea de a adera la acest contract si este invitat sa o faca, deoarece particularitatile activitatii de constructii au nevoie de prevederi specifice.

Rolul organizatiei noastre in mentinerea santierelor deschise in perioada de urgenta, desi se intrevedea suspendarea activitatii, asa cum – ne amintim – Primaria Bucuresti a decis initial, a fost esential, iar aici trebuie sa subliniem deschiderea spre dialog a Guvernului Romaniei. FPSC a reusit extinderea domeniilor pentru care se emit certificate de situatii de urgenta, cu toate masurile de sprijin / protectie aferente – firmele de constructii, producatorii / distribuitorii de materiale de constructii fiind omisi in primele variante. S-a reusit totodata extinderea obiectului de activitate al Casei Sociale a Constructorilor (CSC), astfel incat sa asigure protectia salariatilor din activitatea de constructii si de producere a materialelor de constructii si in perioada intreruperii activitatii din cauza starii de urgenta decretate la nivel national. Mai mult, CSC va putea sa asigure formarea profesionala continua a salariatilor din aceste sectoare de activitate.

In categoria reusitelor trebuie sa mentionam si modificari in legislatia achizitiilor publice, cum ar fi obligatia autoritatii contractante de a incheia contractul cu ofertantul clasat pe locul urmator, daca ofertantul castigator se afla in imposibilitatea fortuita de a executa contractul/acordul-cadru, sau reducerea termenului de evaluare a ofertelor. S-a introdus o prevedere expresa privind cooptarea de experti in derularea procedurilor de atribuire a proiectelor de infrastructura finantate din fonduri europene, importanta acestora fiind in repetate randuri sustinuta de FPSC.

Salutam preluarea initiativei noastre de a se majora plafonul de TVA redus la 5% la locuinte pana la 150.000 euro si suntem optimisti in ceea ce priveste dialogul cu Guvernul pe tema debirocratizarii, primele masuri fiind asteptate pana la finele acestui an.

Realitatea „ne trage de maneca” si din imaginea aproape idilica in care pare ca am alunecat gandind retrospectiv trebuie sa revenim la realitate, caci avem o lunga lista de asteptari si inca multe de facut pentru constructorii nostri.

Care este realitatea din spatele experientei noastre? Ca exista o reticenta si o lentoare in preluarea initiativelor si corectarea / modificarea legislativa, inadmisibile din punctul nostru de vedere. Spre exemplu, erorile din modelele de contracte de executie aprobate prin HG 1/2018 nu sunt nici astazi rezolvate, desi peste 2 luni se implinesc 3 ani de la intrarea in vigoare a acestui act normativ. Instructiunea ANAP privind modificarea contractelor de achizitie publica trece din varianta in varianta de peste 6 luni de zile, in timp ce neclaritatile privind actualizarea contractelor persista si au efecte majore in contractele de lucrari aflate in derulare. Solicitam, iar si iar, extinderea platii TVA la incasare pentru toti operatorii economici, caci, in conditiile in care platile pentru lucrarile executate se fac chiar si la jumatate de an dupa emiterea facturii, numerosi operatori economici au dificultati financiare. Obligatia de plata a TVA independent de momentul incasarii este o sarcina impovaratoare si – pana la urma – nedreapta, caci Bugetul trebuie sustinut, dar nu din economiile firmelor, ci intr-o ordine si intr-o logica fireasca.

Avem nevoie de un plan de investitii, de predictibilitate, de o forta de munca bine pregatita, de o legislatie adaptata nevoilor constructorilor, de proiecte si fonduri europene pentru producatorii de materiale prime pentru sectorul nostru din tara noastra, avem nevoie de dialog real si mult mai eficient.

Senzatia de pasi mici ne dorim sa devina realitatea pasilor mari.

Anul 2021 sa fie pentru organizatia noastra, pentru toate asociatiile si patronatele din sector, pentru toti membrii si colaboratorii nostri, inclusiv la nivel guvernamental, un an de realizari, de normalitate si satisfactii pe toate planurile. La multi ani tuturor! 

Autor:
Irina Forgo – director executiv Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 176 – decembrie 2020, pag. 4

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2020/12/01/fpsc-anul-2020-prin-ochii-federatiei-constructorilor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.