Pilotii sunt considerati un fundament solid, care rezista la sarcini mari provenite din sol si din incarcarea constructiilor. Un factor cheie in stabilitatea unei astfel de fundatii este alegerea corecta a metodei de presare a pilotilor. Un criteriu important pentru stabilitate este fixarea structurii principale.
Pentru o fundare eficienta, compania ALAIDAVA va ofera o noua solutie pe piata de constructii din Romania: EcoFundatii pe piloti presati prefabricati, care sunt, in momentul de fata, cei mai eficienti piloti, si deplin ecologici.
Ecopiloti introdusi prin presare statica
Masina de infigere a pilotilor si palplanselor este un utilaj modern, care fixeaza pilotii cu ajutorul dispozitivului de fixare si ii infige in pamant cu ajutorul unor prese hidraulice.
Exista o gama larga de procedee pentru executarea lucrarilor de introducere a pilotilor prefabricati, printre care se numara baterea, vibrarea, insurubarea si nu in ultimul rand presarea pilotilor.
Infigerea pilotilor prefabricati (din beton, metal, lemn) prin presare se poate realiza in diferite tipuri de pamanturi, cu evitarea producerii vibratiilor si a zgomotului, solutia dovedindu-se, astfel, adecvata pentru lucrarile din zonele urbane si pentru lucrarile cu un risc major de producere a alunecarilor de teren.
In plus, datorita indesarii pamantului din jurul pilotului, parametrii geotehnici ai pamantului ajung sa aiba valori mai bune, reducandu-se, prin urmare, riscul de tasare a terenului.
Caracteristicile utilajului de infigere a pilotilor
- Greutate maxima: 360 tone;
- Dimensiunile in plan ale utilajului: 12m x 6,3 m;
- Mobilizarea in santier se realizeaza cu trailere si tiruri;
- In incinta santierului utilajul se poate translata pe 2 directii si se poate roti;
- Presiunea maxima sub sasiu: 130kPa;
- Pe baza are montata o macara de 16 tone pentru ridicarea si fixarea pilotilor in dispozitivul de prindere;
- Dimensiunile minime ale platformei de lucru: 20m x 20m;
- Capacitatea minima necesara de electricitate: 90kW.
Metoda se aplica pentru:
- fundatii indirecte;
- imbunatatirea terenurilor;
- sprijiniri temporare (cu palplanse sau berlineze);
- reducerea compresibilitatii pamanturilor.
Capacitatea portanta a pilotilor poate sa ajunga la 3.600 kN, valoare confirmata prin incercari statice pe piloti. Este posibila monitorizarea eforturilor aplicate pe fiecare metru lungime, gratie indicatorilor de presiune.
Caracteristicile pilotilor prefabricati
- Sectiune rectangulara: 250 mm x 250 mm – 500 mm x 500 mm;
- Sectiune circulara (plina sau de tip teava): Ø250 mm – Ø500 mm;
- Profile metalice HE, HP, HD, IPE etc.;
- Lungimea pilotilor este cuprinsa intre 3 m si 20 m iar distanta minima pentru infigerea pilotului de la axul acestuia pana la un perete invecinat este de 1,0 m.
Avantaje si oportunitati tehnologice
- Comparativ cu alte tehnologii de introducere in teren a pilotilor, metoda de infigere prin presare conduce la economii de pana la 50% din costul total.
- In plus, datorita indesarii pamantului din jurul pilotului, valoarea capacitatii din frecare laterala este mai mare cu aproximativ 70% in comparatie cu cea dezvoltata in cazul pilotilor de dislocuire, iar controlul calitatii este mult mai bun, datorita procesului de prefabricare a pilotilor.
- Al doilea avantaj important este rapiditatea de executie. Productivitatea ajunge pana la 30 de piloti pe zi. Viteza maxima de infigere este 7 m/min, astfel ca timpul de executie poate fi redus de cca 2-3 ori comparativ cu viteza de executie a pilotilor forati.
- Tehnologia are avantajul ca se poate aplica in imediata apropiere a cladirilor existente si in zone istorice unde este interzisa aplicarea sarcinilor dinamice. In timpul operarii, utilajul nu produce vibratii sau bateri, ci este bazat pe sarcini statice si cu un impact minim asupra mediului.
- Posibilitatea introducerii sub cota platformei de lucru constituie un avantaj la optimizarea lucrarilor de terasamente.
- Deoarece utilajul permite si extragerea pilotilor sau a palplanselor, devine posibila reutilizarea materialelor la mai multe santiere.
- Efectul indus de indesarea pamanturilor cu porozitate ridicata (ex. loess) prin compactarea statica de adancime reduce necesitatea realizarii unor structuri de sprijin costisitoare.
Tehnologia presarii statice a pilotilor prefabricati va ofera oportunitatea sa obtineti:
1) o capacitate portanta ridicata;
2) economie la costul fundatiilor de pana la 30%;
3) reducerea termenului de executie de 3 ori;
4) executarea lucrarilor in apropierea cladirilor invecinate fara zgomot si sarcini dinamice;
5) efectuarea operatiunilor doar pe baza de electricitate, fara poluarea aerului;
6) posibilitatea de a lucra in conditii meteorologice dificile.
Pentru a afla mai multe
despre avantajele folosirii acestei tehnici,
CLICK AICI
Compania ALAIDAVA SRL este prima companie in Romania care executa lucrari de imersiune statica a pilotilor prefabricati, sprijiniri berlineze si compactari statice de adancime mare. Pentru a studia experienta noastra vizitati website-ul nostru: www.geopile.ro
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 176 – decembrie 2020, pag. 24
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns