«

»

GEOSOND: Lucrari de injectare a terenului. Metode si tehnologii

Share

Imbunatatirea terenurilor prin injectii permite, in cazul unor cladiri existente, o interventie eficienta si care nu afecteaza practic functionalitatea obiectivului. Lucrarile se executa adiacent sau prin fundatiile existente fara a fi necesare interventii asupra elementelor de infrastructura. Metoda este aplicata frecvent in ultimii ani la lucrarile de consolidare si reabilitare a constructiilor monumente istorice cat si a lacaselor de cult. Pentru lucrarile de injectare se folosesc diferite tehnologii in functie de scopul urmarit. 

Injectarea prin tuburi cu mansete are principalul avantaj de a permite injectarea suspensiei succesiv, in trepte separate si independente de adancime, gratie sistemului prin care packerul (obturatorul) izoleaza la interiorul tubului de injectare un segment strict delimitat. Mansetele sunt dispuse, de regula, la intervale de 30…50 cm. Injectarea suspensiei se realizeaza pe palierele de adancime cu posibilitatea de a ajusta debitele si presiunea de injectare la fiecare nivel, uzual intre 4-10 bar. Este ulterior posibila revenirea si verificarea injectarii, eventual injectare suplimentara la adancimile la care se considera necesar. 

La injectarea de tip clasic – cu injectori suspensia sau mortarul de injectare se aplica cu presiune prin capatul inferior al injectorului, operatia continuand ascendent. Parametrii de presiune si debit sunt monitorizati continuu.

Verificarile efectuate prin dezveliri cu prelevare de probe si teste de penetrare arata, in ambele variante, ca injectiile executate corespunzator si utilizand retete de suspensie adecvate imbunatatesc caracteristicile fizico-mecanice ale terenului.

 

Injectii de etansare a fundatiei barajelor (voal de etansare) si injectii de legatura – consolidare 

Voalul de etansare are ca scop impermeabilizarea rocii de fundare a barajului, respectiv reducerea la minimum a infiltratiilor prin aceasta; injectiile de legatura – consolidare au ca scop consolidarea rocii de fundare a plintei si adiacenta acesteia, asigurarea legaturii dintre plinta – roca si reducerea la minimum a infiltratiilor prin aceasta zona.

Lucrarile pentru voalul de etansare si injectiile de legatura-consolidare se executa pe tronsoane, in siruri; lucrarile incep din zona de albie si se continua catre versanti.

Injectarea voalului de etansare se executa dupa terminarea injectiilor de legatura – consolidare pe tronsonul respectiv si pe cele adiacente.

Injectarile se fac cu suspensie de ciment; stabilizarea suspensiei se face cu adaos de bentonita in proportie de 2-5% din cantitatea de ciment; se prevad si adaosuri posibile de silicat de sodiu si clorura de calciu. 

Probele de permeabilitate se executa cu apa, in sistem ascendent, pe tronsoane cu lungime prestabilita; inainte de efectuarea probei, tronsonul de foraj se spala cu apa.

Presiunea de injectare a apei pentru fiecare interval de adancime se face pana la valorile maxime recomandare in proiect, iar rezultatele se exprima in unitati Lugeon.

Prin personalul calificat si prin dotarea cu instalatii si pompe performante, GEOSOND poate executa si verifica lucrari de consolidare prin injectii speciale cu suspensii pe baza de ciment si silicat sau folosind rasini specifice.

 

Cu ocazia sfintelor sarbatori le uram colaboratorilor si partenerilor nostri Craciun Fericit si La Multi ani!

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 176 – decembrie 2020, pag. 22

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2020/12/01/geosond-lucrari-de-injectare-a-terenului-metode-si-tehnologii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>