«

»

IRIDEX GROUP PLASTIC: Impermeabilizarea lacului de acumulare Borsa, judetul Maramures. Proiect Extrem. Calitate in conditii extreme

Share

IRIDEX GROUP PLASTIC a fost onorata sa participe, in aceasta toamna, alaturi de antreprenorul general Technoalpin si de proiectantul Transcablu SRL din Brasov, la realizarea lacului de acumulare a apei necesare instalatiei de producere a zapezii artificiale in cadrul proiectului „Amenajare partie de schi olimpica” din statiunea Borsa, avand ca beneficiar U.A.T. Borsa, judetul Maramures.

Acest obiectiv, foarte important pentru dezvoltarea turismului in zona Maramuresului, se adauga celorlalte domenii schiabile din Romania realizate in ultimii ani, oferind noi kilometri de partie iubitorilor de schi.

In cadrul proiectului numit „Amenajare partie de schi olimpica” care cuprinde partie, instalatie de inzapezire artificiala si instalatie de iluminat, din statiunea Borsa, judetul Maramures, s-a prevazut construirea unui lac de acumulare a apei pentru asigurarea unei rezerve de apa necesara functionarii instalatiei de inzapezire.

Lacul artificial a fost amplasat pe marginea dreapta – in sensul de coborare – a partiei olimpice de schi, in treimea superioara a acesteia, circa 900 m aval de statia superioara a telegondolei, la cota de 1.320 m.

Terenul pe care este amplasat lacul este un versant cu orientare nord-estica si inclinare medie de 25%. In profil transversal (sud-vest – nord-est) lacul este amplasat aproximativ 60% in sapatura, adancimea medie a sapaturii fiind de circa 9 m iar in partea din aval (nord-est) sapatura este de circa 4 m.

Lacul de acumulare are inaltimea elevatiei de 9,00 metri, din care 8,00 metri cota elevatie lac si 1,00 metru garda de siguranta, latimea la coronament fiind de 5,00 m pe zona de umplutura (dig de pamant). Forma este relativ ovala cu dimensiunile la coronament de 81 m x 73 m si la baza de 47 m x 23 m. Pantele taluzurilor digurilor amenajate din material local sunt de 1:2,5 spre aval si spre amonte si permit acumularea apei pe o adancime maxima de 8,00 m. Volumul total de apa retinut in lac este de 22.000 mc.

Sistemul de impermeabilizare al lacului este alcatuit din urmatoarele straturi succesive:

  • Geotextil de protectie de 800 g/mp
  • Geomembrana HDPE rugoasa pe ambele fete cu grosimea de 2 mm
  • Geotextil de protectie 500 g/mp si Geogrila triaxiala (doar pe taluz)
  • Geocelule de 10 cm inaltime umplute cu pietris (doar pe taluz)

Experienta echipelor de instalare ale IRIDEX GROUP PLASTIC, dobandita la realizarea unor obiective similare la Poiana Brasov (Lacul Ruia) si pe domeniul schiabil Transalpina Voineasa (Lacul Mioarele), a facut posibila executarea lucrarilor intr-un timp foarte scurt si la standarde ridicate de calitate.

Avand in vedere localizarea proiectului si perioada anului in care a fost realizat (luna octombrie), echipa de instalare a lucrat in conditii extrem de nefavorabile executarii unor astfel de lucrari: acces dificil al personalului, temperaturi negative pe timpul noptii, precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare, vanturi puternice si viscol care au generat perioade scurte de lucru pe parcursul unei zile si intreruperi frecvente ale ritmului de lucru.

Cu toate acestea, compania noastra a reusit sa execute lucrarea in termenul contractat, respectand toate cerintele de calitate necesare unei astfel de lucrari.

IRIDEX GROUP PLASTIC este singura firma din Europa care a luat acest tip de proiect pentru care are dubla certificare de atestare suduri geomembrane.

Castigator, in anul 2013, al premiului Proiect Extrem pentru lucrari realizate in conditii extreme, in cadrul concursului lansat de Asociatia Internationala a Instalatorilor de Materiale Geosintetice (IAGI), IRIDEX GROUP PLASTIC isi imbogateste, astfel, portofoliul de lucrari realizate la altitudini mari si conditii meteorologice nefavorabile.

Asa cum am demonstrat si in 2012, la lucrarea de infrastructura de mediu din statiunea montana de schi Voineasa – Rezervor de apa Mioarele (120.000 m3 capacitate, situat la 1.930 m altitudine, proiect realizat in 27 de zile lucratoare si apreciat la nivel international prin trofeul IAGI), gestionam impecabil aplicatiile extreme in domeniul instalarii de materiale geosintetice pentru realizarea unor proiecte deosebite atat din punct de vedere al provocarilor tehnice, al celor datorate locatiei cat si din punct de vedere arhitectural.

Autori:
ing. Catalin Pascu, ing. Gabriel Grebenisan, ing. Ionel Davidescu

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 176 – decembrie 2020, pag. 16

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2020/12/01/iridex-group-plastic-impermeabilizarea-lacului-de-acumulare-borsa-judetul-maramures-proiect-extrem-calitate-in-conditii-extreme/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.