«

»

Solutii si tehnologii pentru securitatea la incendiu a constructiilor, de la KADRA. Interviu cu Andreea Strugaru, Managing Partner si Marketing Manager la KADRA – furnizor de solutii integrate pentru cai de acces

Share

Revista Constructiilor: Sanatatea, siguranta si confortul nostru ar trebui sa fie o prioritate indiferent de spatiul unde ne petrecem timpul, fie ca este acasa sau la birou. Cu ce solutii si tehnologii vine KADRA pentru constructori, dar si pentru cei care vor sa traiasca si sa munceasca intr-un spatiu construit dupa toate normele de siguranta?

Andreea Strugaru: E foarte adevarat faptul ca omul modern petrece mult timp in interior (la birou sau acasa) si mai putin timp in natura. Tocmai de aceea, specialistii KADRA au gandit tot felul de solutii versatile de ventilatie naturala pentru sanatatea oamenilor, care sa confere nu doar siguranta si confort, ci si economie de energie.

Spatiile inchise reprezinta de multe ori si un mediu cu parametri bine controlati pentru a sigura confortul locuitorilor (temperatura, umiditate). Spatiile mari de birouri sunt prevazute cu sisteme de climatizare complexe, care sunt si mari consumatoare de energie si care vehiculeaza un aer conditionat, filtrat. Cert este ca oamenii au nevoie de aer natural, iar acesta poate fi furnizat printr-o solutie simpla de automatizare a ferestrelor cladirilor, o tehnologie simpla si la indemana care contribuie mult la crearea unui sentiment de libertate pentru beneficiari. In acest sens, noi propunem ferestre actionate automat pentru aer curat.

Automatizarile de ferestre au rolul vital de evacuare a gazelor fierbinti in cazul unui incendiu, dar ajuta semnificativ si la ventilatie zilnica a incaperilor.

Automatizarea ferestrelor deschide o gama larga de posibilitati pentru generarea de concepte arhitecturale creative, inteligente si inovatoare, aducand, cu ajutorul unitatii de comanda de confort, responsabila de controlul ventilatiei, o serie de beneficii pe mai multe zone: reducerea consumului de energie al sistemelor de aer conditionat, imbunatatirea calitatii aerului interior, evacuarea gazelor fierbinti in caz de incendiu.

 

Revista Constructiilor: Cum se realizeaza ventilatia naturala prin automatizarea ferestrelor?

Andreea Strugaru: Prin montarea unei unitati de comanda de confort, responsabila cu controlul ventilatiei. Aceasta este prevazuta cu senzori specifici pentru temperatura, vant, ploaie. Astfel, conform unui algortim stabilit dinainte, ferestrele se pot deschide seara sau dimineata cand este mai racoare. Inmagazinand o cantitate de aer proaspat si rece in incapere, se reduce si consumul de energie, prin limitarea folosirii sistemelor centralizate de ventilatie. In general, sistemele centralizate de incalzire, ventilatie si aer conditionat sunt energoface (consuma pana la 20-30% din toata energia de care are nevoie o cladire de birouri). Aceasta automatizare destinata ferestrelor poate fi integrata simplu si usor cu sistemul existent de management al cladirii (BMS). Ideal este ca avantajul pe care il aduce o astfel de unitate de comanda de confort sa fie integrat de la bun inceput in conceptul spatiului respectiv, insa poate fi adaugat si ulterior.

 

Revista Constructiilor: Cui i se adreseaza solutiile de automatizari de ferestre?

Andreea Strugaru: Solutiile KADRA de automatizari de ferestre se adreseaza atat domeniului comercial, industrial cat si celui rezidential. De asemenea, solutiile noastre permit sincronizarea motoarelor pentru a deschide suprafete vitrate de mari dimensiuni sau un numar foarte mare de ferestre.

In domeniul comercial si rezidential, venim cu o serie de automatizari moderne care ofera si functii hi-tech: control din telefonul mobil, tableta sau calculatorul personal, integrarea in sisteme moderne de control al casei (domotica). Totul pentru mai mult confort in spatii unde ne petrecem mare parte din timp.

 

Revista Constructiilor: Dati-ne un exemplu, va rog!

Andreea Strugaru: Trapa de fum pentru aerisire pe casa scarii este un astfel de exemplu. Daca, prin automatizari inteligente, ferestrele devin optiuni foarte versatile de ventilatie naturala, trapele de fum se dovedesc a fi solutia ideala atunci cand vorbim de proiecte rezidentiale cu mai multe etaje si numeroase apartamente pe aceeasi scara. Aceasta se monteaza pe acoperisul imobilului si indeplineste roluri multiple: de aerisire a scarii blocului, de iluminare naturala, de desfumare, in caz de incendiu, de vizitare a acoperisului.

Printr-un sistem de automatizare legata la o statie meteo, trapele pot realiza „inteligent” ventilarea incintelor. Trapele sunt actionate doar electric, iar la comanda sistemelor de management al cladirii se vor deschide intr-un unghi mai mic sau mai mare in functie de necesarul de ventilatie, iar in cazul unui incendiu acestea se vor deschide complet.

 

Revista Constructiilor: Care este rolul cortinelor rezistente la foc?

Andreea Strugaru: Cortinele rezistente la foc limiteaza propagarea focului si reduc semnificativ efectele acestuia, avand o gama larga de utilizari: pe culoarele de fuga, in fata liftului, pentru blocarea ferestrelor etc.

 

Revista Constructiilor: De ce anume trebuie sa tinem cont in alegerea cortinelor?

Andreea Strugaru: Cortinele rezistente la foc au rolul de a limita efectele incendiului, totodata pot dubla inchideri precum usi automate, ferestre, usi rapide.

Ele pot fi de 3 tipuri:

  • cortine rezistente la foc care blocheaza propagarea incendiului si care rezista mecanic un timp de 60 sau 120 min., denumite cortine E;
  • cortine rezistente la foc care blocheaza atat propagarea incendiului dar limiteaza si radiatia termica si sunt folosite pentru dublarea produselor precum ferestre, usi automate etc., care se numesc EW si au timpi de rezistenta de 60 si 120 min.;
  • cortine rezistente la foc care blocheaza atat propagarea incendiului dar blocheaza si radiatia termica folosite cu precadere pentru inchideri de culoare de fuga acolo unde nu dorim sa avem temperaturi ridicate; ele se numesc cortine EI.

Este important sa cunoastem termenii: E = Etanseitate la foc, I = Izolare termica la foc, W = Radiatie termica.

 

Revista Constructiilor: Care este rolul trapelor de fum furnizate de KADRA si care este protectia pe care o ofera ele in cazul unor incendii?

Andreea Strugaru: Solutiile de evacuare a gazelor fierbinti furnizate de Kadra, printre care si trapa de fum, au rolul de a proteja vietile si bunurile prin limitarea propagarii incendiilor. Acestea se deschid in momentul incendiului, automat sau manual, evacuand fumul si permitand astfel circulatia in siguranta a persoanelor. Evacuarea fumului nu se poate face fara aport de aer, realizat cu ajutorul usilor si al actionarilor pentru usi pe care Kadra le pune la dispozitie. Trapele pot fi alimentate atat cu gaz, cat si electric.

Daca, prin automatizari inteligente, ferestrele devin optiuni foarte versatile de ventilatie naturala, trapele de fum se dovedesc a fi solutia ideala atunci cand vorbim de proiecte rezidentiale, comerciale si de birouri. Daca ar fi sa ne oprim la un bloc, aceasta se monteaza pe acoperis in dreptul casei scarii imobilului si indeplineste roluri multiple: de aerisire a scarii, de iluminare naturala, de desfumare in caz de incendiu, de vizitare a acoperisului.

Pe segmentul trapelor de fum, tehnologiile avanseaza si sunt materializate in variante cat mai eficiente, in totala conformitate cu standardele din domeniu.

O astfel de varianta de trapa de fum performanta este si Skymax, un produs unic adus de KADRA pe piata din Romania, cu multiple functiuni:

  • Evacuarea gazelor fierbinti (desfumarea) – printr-o suprafata foarte generoasa de pana la 98% din aria deschisa;
  • Ventilatia – care poate fi programata atat ca deschidere, cat si ca perioada. Pe scurt, cu ajutorul unitatii de comanda putem seta cursa, intervalul orar in care sa se deschida automat si cand sa se inchida, iar cu ajutorul senzorilor o putem controla astfel incat la conditii meteo nefavorabile (ploaie, vant, zapada) sa se inchida automat, iar la momentul incendiului deschiderea sa fie completa;
  • Accesul pe acoperis – avand o suprafata deschisa fara ca nimic sa obtureze golul, o putem folosi cu succes in deschiderile pentru mentenanta a echipamentelor situate pe acoperis;
  • Lumina naturala – aceasta ajuta mai ales in spatiile de birou sau de productie la economisirea energiei electrice, iluminand natural spatiul cu ajutorul trapelor, dar si al luminatoarelor;
  • Izolare termica – Au una dintre cele mai bune izolari termice datorita bazelor construite din PVC cu structura interna in care se afla captiv unul dintre cele mai bune materiale izolante – aerul. Cupola poat fi executata cu pana la 5 straturi de foi din policarbonat sau acril, ceea ce face ca izolarea termica a cupolei, ca si in cazul bazei, sa fie una foarte buna. Iar policarbonatul care este garantat pana la 10 ani o face sa fie durabila;
  • Design – datorita motoarelor foarte puternice cu care este echipata trapa skymax, cupola poate fi din sticla, ceea ce-i confera un plus de eleganta.

 

Revista Constructiilor: Ce alte produse considerati definitorii in protectia la foc?

Andreea Strugaru: Pentru inchideri foarte mariusile culisante rezistente la foc EI 60, 90 sau 120 minute, de acum cu certificari internationale CE. Ele se pot accesoriza si construi intr-o multitudine de solutii, capabile sa raspunda oricarei cerinte – de la parcarile subterane pana la culoarele din marile centre comerciale.

Pentru goluri mai mici avem o varietate de usi batante metalice rezistente la foc, vopsite, imitatie de lemn sau chiar din lemn. Pot fi accesorizate cu prag pentru a nu permite trecerea fumului pe sub usa, pot fi echipate cu bara antipanica, cu ferestre sau cu auto-inchidere, in functie de cerinta proiectului.

Contact KADRA:

  • Telefon: 0372 368 355
  • E-Mail: contact@kadra.ro
  • Web: kadra.ro

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 176 – decembrie 2020, pag. 58

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2020/12/01/kadra-solutii-si-tehnologii-pentru-securitatea-la-incendiu-a-constructiilor-de-la-kadra-interviu-cu-andreea-strugaru-managing-partner-si-marketing-manager-la-kadra-furnizor-de-solutii-integrate/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.