«

»

Ordinul Arhitectilor din Romania: 2020, cu bune si rele

Share

 

Sectorul constructiilor, sector prioritar in Romania, este unul dintre putinele sectoare ale economiei romanesti care au reusit sa depaseasca obstacolele provocate de pandemie si sa inregistreze cresteri, comparativ cu anul 2019. Evolutia pozitiva s-a facut simtita atat pe sectorul de cladiri rezidentiale, cat si nerezidentiale (conform statisticii din comunicatul INS, emis in 16 noiembrie 2020). Activitatea arhitectilor, afectata in primavara de criza generata de pandemia de COVID-19 si decretarea starii de urgenta, a cunoscut in a doua parte a anului un reviriment, ca urmare a revigorarii investitiilor publice si private.

Presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, arh. Lucian Alexandru Gavozdea, face o trecere in revista a acestui an atipic si ne vorbeste despre planurile pentru 2021.

 

Cuvintele cheie care rezuma cel mai bine activitatea OAR in anul 2020 sunt implicare, comunicare, beneficii membri si digitalizare.

 

IMPLICARE

Ne-am implicat activ, inca de la inceputul starii de urgenta, pentru a diminua efectele colaterale, indeosebi profesionale si economice, provocate de restrictiile impuse in activitatea arhitectilor si, pe scara mai larga, in domeniul constructiilor, astfel incat efectele resimtite sa fie cat mai reduse.

Concret, am facut demersuri pentru protejarea si sprijinirea activitatii profesionistilor liberali, prin masuri legislative care sa contribuie la reducerea efectelor economice negative ale pandemiei, pentru adaptarea OUG 29 si 30 din 18.03.2020 in vederea asigurarii unor conditii similare si echitabile pentru profesionistii din domeniul constructiilor, indiferent de forma de organizare si, nu in ultimul rand, pentru introducerea parafei profesionale electronice, ca alternativa a modului traditional de lucru.

De asemenea, implicarea noastra ca organizatie profesionala a vizat si imbunatatirea cadrului legislativ privind mediul construit si urbanismul. Mentionez aici doua initiative in care ne-am implicat cu succes, ce au avut ca rezultat retrimiterea in Parlament, spre reexaminare, de catre Presedintele Romaniei, a respectivelor legi: Legea pentru modificarea art. 36, indice 1, din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul, act care reglementeaza ocuparea functiei de arhitect-sef, si Legea pentru modificarea Legii nr. 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din intravilanul localitatilor.

Unul dintre obiectivele prioritare urmarite de OAR in ultimii ani este promovarea, sustinerea si organizarea concursurilor de solutii de arhitectura si/sau urbanism la standarde internationale. Experienta internationala arata ca procedura de achizitie a serviciilor de proiectare prin concurs de solutii s-a dovedit a fi cea mai sigura cale pentru a obtine un proiect de calitate, care sa raspunda atat nevoilor promotorului, cat si dorintelor comunitatii.

In 2020, Departamentul Concursuri al Ordinului Arhitectilor din Romania a organizat trei concursuri de solutii nationale si internationale in parteneriat cu autoritati publice din Romania: concursul national de solutii MultipleXity – Centrul pentru Arta, Tehnologie si Experiment, Autoritate Contractanta – Municipiul Timisoara, concursul international de solutii pentru Centrul Integrat de Transplant Cluj-Napoca, Autoritate Contractanta – Consiliul Judetean Cluj, si concursul international de solutii Parc Est (in desfasurare), Autoritate Contractanta – Primaria Municipiului Cluj.

Am continuat sa sprijinim proiectele prioritare ale OAR: De-a arhitectura, Grupul OAR Rural, Trienala de Arhitectura East-Centric si BETA, proiecte care si-au adaptat din mers activitatile in asa fel incat, respectand termenii contractuali si obiectivele asumate, sa contribuie la cultura arhitecturala de inalta calitate, baukultur, asumata de mediul profesional al arhitectilor in vederea apropierii de comunitati, societate si mediul politic.

2020 a fost un an in care am avut o incarcare mare la nivelul organizatiei, avand in vedere calitatea de prestator detinuta de catre asocierea Deloitte Consultanta SRL, Reff si Asociatii si Ordinul Arhitectilor din Romania in cadrul proiectului demarat in 2018, „Sistematizarea legislatiei din domeniul amenajarii teritoriului, urbanismului si constructiilor si consolidarea capacitatii administrative a structurilor de specialitate din institutiile publice centrale cu responsabilitati in domeniu”, Cod SIPOCA 50, proiect al MLPDA.

Nu in ultimul rand, mentionez sprijinul oferit in procesul de imbunatatire a invatamantului preuniversitar vocational de arhitectura, in scopul adecvarii noului plan-cadru atat pentru a le asigura absolventilor de liceu o pregatire de calitate, utila in continuarea studiilor universitare de profil, cat si pentru a le fi de un real folos in vederea integrarii pe piata muncii.

 

COMUNICARE

Una dintre directiile strategice de comunicare ale Ordinului a fost structurarea si distribuirea de informatii catre membrii OAR privind masurile economice si de organizare a activitatii birourilor si societatilor de arhitectura in conditii de dinamica redusa a pietei.

Astfel, am „tradus” in mod constant legislatia din aceasta perioada intr-un limbaj accesibil, cu exemple pentru profesia noastra, am informat despre modalitatile prin care forta majora isi poate gasi aplicabilitatea in practica, am prezentat pe scurt reglementarile relevante pentru arhitecti din OUG 29, 30, 32, 48, 69 si 70, masurile de impact asupra exercitarii profesiei de arhitect in perioada celor 2 ani de stagiu, conditiile si beneficiile programului IMM Invest etc.

Mentionez aici si doresc sa felicit pentru promptitudine si profesionalism echipele filialelor teritoriale ale Ordinului, pentru modul in care au reusit sa se adapteze rapid la noile realitati ale pietei, oferind un sprijin real si consistent membrilor, atat profesional – la aceleasi standarde ca in colaborarea offline – cat si pentru modul in care s-au organizat pentru a-i sprijini, prin diverse mijloace, pe acei colegi care au avut nevoie de ajutor pentru a depasi cu bine perioada starii de urgenta.

 

BENEFICII MEMBRI

Sunt fericit si onorat sa anunt ca ne-am mobilizat pentru a fi alaturi de membrii nostri si am reusit, dincolo de provocarile acestui an, sa le oferim o serie de parteneriate – suport pentru sprijin social si economic (pachete medicale pentru membri, pachete de asigurari si banking pre-negociate ca grup), cat si profesional (tarife preferentiale pentru acces la platforma juridica si de facturare).

De asemenea, activitatea de formare profesionala a continuat cu rezultate optime in online: am incheiat cu succes programul Caravanei OAR si am sustinut webinarii pe diverse teme de interes pentru profesie – accesarea de fonduri europene si a programului IMM Invest, management de criza, tehnici de prezentare si negociere in relatia cu clientii, pentru a enumera doar cateva dintre webinariile cu mii de vizualizari pe canalul Facebook al Ordinului.

Am continuat, tot in mediul digital, sub licenta Passive House Institute (PHI), Cursul si examenul aferent „CASE PASIVE”, organizat pentru formarea profesionala a membrilor nostri, curs care raspunde cerintelor europene actuale cu privire la scaderea consumului energetic pe segmentul rezidential.

 

DIGITALIZARE

Se cuvine sa fac aici distinctia dintre digitalizarea activitatii Ordinului Arhitectilor din Romania si digitalizarea domeniului.

Multumita unui nivel ridicat de digitalizare a OAR, activitatea a migrat pe canale online si telefonice, asigurandu-se o functionare normala, cu minime modificari ale structurilor organizatiei.

Astfel, sedintele care asigura buna functionare a activitatilor Ordinului, de exemplu sedintele de Colegiu Director, Consiliu National, ale Grupurilor de lucru si ale Presedintilor de filiale s-au desfasurat in mediul online, cu asigurarea tuturor conditiilor necesare prevazute de reglementarile in vigoare.

Cursurile de formare profesionala din cadrul Caravanei OAR, cursul CASE PASIVE, mentionate deja anterior, sesiunile de interviuri in vederea acordarii dreptului de semnatura si cele de de jurizare a proiectelor editoriale si culturale finantate din fondul Timbrul Arhitecturii s-au mutat cu succes in online si s-au desfasurat in conditii optime, cu rezultate similare celor inregistrate in offline.

Un bun exemplu de implicare prin digitalizare este evenimentul-manifest Street Delivery, editia 2020, care a provocat publicul sa gaseasca noi metode de recuperare a spatiului public, sub forma unui eveniment-puzzle, raspandit in tot orasul si recompus online. „Pandemia ne-a impins sa privim altfel vecinatatea si sa redescoperim un peisaj micro pe care suntem nevoiti sa-l regandim si sa-l reconstruim pentru a face fata noii realitati.”, dupa cum declara Dorothée Hasnas, Ordinul Arhitectilor din Romania.

In ceea ce priveste digitalizarea domeniului, ne-am implicat activ si foarte consistent in definirea semnaturii electronice calificate pentru profesionistii atestati din intreg procesul de planificare urbanistica, proiectare de arhitectura si inginerie, construire si utilizare a constructiilor, in acord cu legislatiile europene si sunt convins ca acesta este pasul firesc spre progres, schimbarea de paradigma care va aduce evolutii benefice inclusiv in relatia arhitect – autoritati locale. Suntem la final de proces si asteptam cu interes publicarea clarificarilor legislative pentru a putea incepe sa utilizam semnatura electronica profesionala.

 

GANDURI PENTRU 2021

Vom continua sa ne implicam pentru cresterea calitatii arhitecturii si urbanismului prin demersuri legislative adecvate, promovarea concursurilor de solutii de arhitectura si/sau urbanism, cu respectarea si sustinerea standardelor si legislatiei, cursuri de formare profesionala, promovarea bunelor practici si a parteneriatelor eficiente, cu beneficii diverse pentru membrii OAR.

 

La multi ani! Dorim ca 2021 sa ne readuca stabilitatea, energia, optimismul si speranta de care avem nevoie pentru a actiona, impreuna, cat mai bine si consistent, in interesul arhitecturii si mediului construit din Romania!

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 176 – decembrie 2020, pag. 36

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2020/12/01/oar-ordinul-arhitectilor-din-romania-2020-cu-bune-si-rele/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>