«

»

Ordinul Arhitectilor din Romania: Securitatea la incendiu – Despre siguranta in scoli

Share

Obligativitatea avizarii PSI a scolilor, a spitalelor si in general a cladirilor cu functiuni publice este reglementata.

Legislatia din constructii cuprinde cam 700 de acte normative. Mai adaugam si reglementarile specifice sigurantei la foc, iar cand vorbim despre scoli, deci spatii accesibile copiilor, mai adaugam si reglementari legate de sanatatea populatiei.

 

O jungla legislativa

Stufoasa, dar cu multe gauri numai bune de strecurat improvizatii, legislatia ar asigura controlul conditiilor de functionare a scolilor. Aparent insa, numai pe hartie si numai pentru scolile nou construite sau cele asupra carora s-au facut interventii care au necesitat Autorizatie de Construire, ocazie cu care s-a impus si avizarea ISU-PSI. Pentru restul scolilor, pe baza unei declaratii pe proprie raspundere a directorului scolii, ISU emite un punct de vedere prin care precizeaza ca scoala respectiva nu se incadreaza in categoria constructiilor sau amenajarilor care se supun avizarii / autorizarii PSI.

 

Care sunt scolile care (nu) se supun avizarii / autorizarii PSI?

Conform Anexei 1 la HG nr. 571/2016, scolile si gradinitele cu aria desfasurata mai mare sau egala cu 150 mp intra in categoria constructiilor si amenajarilor care se supun avizarii si autorizarii PSI.

Conform art. 30 din Legea 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor, in cazul unei interventii pe o constructie care conform HG 571/2016 se supune avizarii PSI, finantatorii sau beneficiarii investitiei sunt obligati sa solicite avizul PSI.

(1) Inceperea lucrarilor de executie la constructii si amenajari noi, de modificare a celor existente si/sau schimbarea destinatiei acestora, precum si punerea lor in functiune se fac numai dupa obtinerea avizului sau autorizatiei de securitate la incendiu, dupa caz.

De cele mai multe ori, interventiile in scolile existente constau in igienizari si schimbari de tamplarie – usi si ferestre, lucrari care conform legii 50/1991 nu sunt conditionate de obtinerea Autorizatiei de Construire. Iar beneficiarul face o confuzie intre obligativitatea obtinerii Autorizatiei de Construire si obligativitatea obtinerii avizului ISU pentru interventia propusa.

Greu de crezut ca in mediul urban mai exista multe scoli care sa nu fi suferit astfel de interventii. Cel mai probabil, aceste interventii banale au fost facute, insa s-a neglijat obligativitatea avizarii PSI.

O operatiune banala cum este inlocuirea usilor poate avea impact asupra sigurantei utilizatorului, avand in vedere ca usile sunt componente esentiale ale cailor de evacuare. Deci inlocuirea lor cu elemente de tamplarie cu alte specificatii decat cele initiale echivaleaza cu pierderea valabilitatii autorizatiei initiale.

(10) Nerespectarea cerintelor care au stat la baza emiterii avizului sau autorizatiei de securitate la incendiu, prevazute in normele metodologice de avizare si autorizare privind securitatea la incendiu, atrage sanctionarea conform legii si pierderea valabilitatii avizului sau autorizatiei de securitate la incendiu.

Concluzia acestei lecturi incrucisate a legislatiei specifice este ca singurele institutii de invatamant exceptate de la obligatia obtinerii autorizatiei ISU sunt cele cu suprafata desfasurata mai mica de 150 mp.

Pentru celelalte, obligativitatea se pastreaza.

 

Responsabilitati

Avand in vedere ca unitatile de invatamant sunt in administratia primariilor, autoritatea locala se constituie in finantator al lucrarilor de interventie si este astfel obligata sa solicite avize / autorizatii ISU.

Unitatile de invatamant, in calitate de beneficiari ai lucrarilor, sunt de asemenea obligate sa solicite avize / autorizatii ISU.

Alin. (2) art. 30 din Legea 307/2006: Obligatia solicitarii si obtinerii avizelor si/sau a autorizatiilor prevazute la alin. (1) revine persoanei fizice ori juridice care finanteaza si realizeaza investitii noi sau interventii la constructiile existente ori, dupa caz, beneficiarului investitiei.

La data aparitiei reglementarilor existau deja scoli in functiune, pentru acestea dandu-se un termen limita pentru intrarea in legalitate. Acest termen este insa depasit de trei sferturi dintre scolile din Bucuresti, conform datelor de la inceputul anului scolar 2019 – 2020.

Alin. (5) art. 30 din Legea 307/2006: Prin exceptie de la prevederile alin. (1), pentru constructiile si amenajarile din categoriile prevazute la alin. (4), care au fost puse in functiune fara obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu, persoanele prevazute la alin. (2) au obligatia obtinerii respectivului act administrativ pana la data de 31 decembrie 2016 (termen prorogat succesiv pana la data de 30 septembrie 2017 prin acte normative ulterioare).

Important de mentionat – in intervalul pana la obtinerea autorizatiei ISU, administratia locala si administratia scolilor poarta raspunderea exclusiva.

Alin. (6) art. 30 din Legea 307/2006: Pana la obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu conform alin. (5), raspunderea exclusiva in ceea ce priveste functionarea constructiilor si amenajarilor din punctul de vedere al asigurarii cerintei de securitate la incendiu revine beneficiarilor investitiilor.

 

Ce e de facut?

O campanie la nivel national. Marea majoritate a scolilor existente sunt bine conformate. Insa e obligatorie expertizarea lor si elaborarea unui scenariu de securitate la incendiu pentru stabilirea masurilor necesare.

Ca sa ne facem o idee de unde pornim, la inceputul anului scolar 2019 – 2020, din cele 419 unitati de invatamant de stat din Bucuresti, 317 nu aveau autorizatie ISU. Doar 8 unitati erau autorizate, alte 19 fiind in curs de autorizare. 81 dintre unitati nu faceau obiectul autorizarii, spuneau reprezentantii ISMB.

Asta desi marea majoritate a unitatilor de invatamant de stat beneficiaza de o buna conformare la foc, asa ca autorizarea ar putea fi o formalitate. Care e problema, atunci?

 

Caile de evacuare!

Si aici, de multe ori, usile.

De cele mai multe ori, renovarile facute in scoli au inlocuit usile deteriorate de-a lungul timpului cu unele nepotrivite din punct de vedere al cerintelor de calitate. Avem in scoli usi din profile PVC, material a carui folosire in zonele accesibile copiilor e cel putin discutabila din cauza combustibilitatii si emisiilor de gaze toxice in caz de incendiu. Avem usi metalice cu prag, detaliu interzis pe caile de evacuare din cauza riscului de impiedicare. Pe langa inadecvarea la aceste cerinte legate de siguranta utilizatorilor, de siguranta copiilor, valenta estetica pare aproape neimportanta, nu? Nu. Design, culoare, detalii impecabile, toate trebuie sa fie importante, fiindca dau atmosfera in care ne educam copiii.

Dar inainte de a ne gandi la aspect si atmosfera, inainte de toate, trebuie sa ne stim copiii in siguranta.

 

Cele mai frecvente greseli care afecteaza siguranta evacuarii in scoli

 

  1. Usi cu deschidere in sens opus evacuarii

Conform Normativului de siguranta la foc a constructiilor P 118/99,

2.6.16. Deschiderea usilor de pe traseul evacuarii, de regula trebuie sa se faca in sensul deplasarii oamenilor spre exterior, cu exceptia usilor prin care se evacueaza cel mult 30 de persoane valide si a cazurilor prevazute in normativ.

2.6.17. Prin deschidere, usile de evacuare nu trebuie sa se impiedice una de alta sau sa stanjeneasca evacuarea.

In situatiile care impun evacuarea, fiecare moment e pretios. Cele cateva secunde in care deschizi usa spre interiorul incaperii costa cativa metri parcursi spre evacuare. Aglomerarile de persoane impun deschiderea usilor spre exterior, in sensul deplasarii oamenilor spre exterior, pentru a evita riscul de blocare a iesirii si pentru a permite, la nevoie, patrunderea fortelor de salvare.

Ce se intampla cand pe usa de mai sus trebuie sa iasa 500 de copii? Usa e inchisa, deci nu vor putea vedea sensul de deschidere, iar abtibildul le spune sa impinga. Imping, usa nu se deschide, se aduna din ce in ce mai multi copii care imping in usile de care ar fi trebuit sa traga. Si, la un moment dat, presiunea devine suficient de mare incat usa sa nu mai poata fi deschisa nici din exterior. Copiii raman blocati inauntru.

 

  1. Usi cu prag

Conform Normativului de siguranta la foc a constructiilor P 118/99,

2.6.18. In dreptul usilor de evacuare nu se admit praguri cu inaltimea mai mare de 2,5 cm. Daca acestea sunt necesare, se vor racorda la pardoseala prin pante.

Pragul e denivelarea aceea de care ne impiedicam cu totii, in mod natural, adulti fiind si fara sa ne grabim undeva. Merita sa ne gandim un pic ce inseamna sa iasa din clasa, in pauza sau la terminarea orelor, 30 de copii zglobii si cu chef de viata. Ultimul lucru la care se gandesc e sa fie atenti sa nu se impiedice.

Acum sa ne gandim ce inseamna sa evacuezi din clasa aceiasi 30 de copii intr-o situatie de urgenta – cutremur sau alarma de incendiu. E suficient sa se impiedice unul, ca o multime vor cadea peste el si vor impiedica evacuarea in siguranta.

Riscul este si mai mare in cazul pragurilor la usi de acces in casele de scara sau la usile exterioare de evacuare din cladire. Aici vorbim despre sute de copii care se pot accidenta sau pot deveni victime ale situatiei de urgenta care a impus evacuarea.

Sa ne amintim ca, in cea mai mare tragedie din Romania provocata de un incendiu, faptul ca singura usa de evacuare avea prag a fost un factor agravant.

 

  1. Usi cu deschidere la 90 de grade spre coridoare de evacuare

Conform Normativului de siguranta la foc a constructiilor P 118/99,

2.6.64. Latimea coridoarelor, rampelor si podestelor scarilor ce sunt utilizate pentru evacuarea a peste 50 de persoane nu trebuie sa fie redusa de usi sau ferestre care se deschid spre acestea si pot fi blocate in pozitie deschisa de persoanele care se deplaseaza pentru a iesi din constructie.

Sensul de deschidere a usilor de la salile de clasa catre coridor este corect, insa usa ramasa deschisa reduce latimea utila a coridorului de evacuare. Pentru a nu impiedica deplasarea copiilor catre exterior, usile trebuie sa se deschida 180 de grade si sa ramana rabatate pe perete in timpul evacuarii.

 

  1. Usi din profile PVC

Conform Normativului de siguranta la foc a constructiilor P 118/99,

4.2.102. Nu este admisa utilizarea materialelor si a finisajelor din mase plastice in spatiile accesibile copiilor si in general, se va elimina utilizarea celor care degaja fum si gaze toxice in caz de incendiu.

In conditiile in care principalul criteriu de selectie a ofertelor este pretul cel mai mic, usile din profile PVC, cea mai ieftina solutie de pe piata, sunt cel mai des folosite pentru a rezolva rapid o problema, pentru a petici o nevoie aparuta peste noapte. Prea putina lume stie ca exista reglementari clare pentru constructiile publice, cu-atat mai mult pentru cele destinate copiilor, pentru care reglementarile sunt si mai stricte.

 

  1. Obstacole pe caile de evacuare

Conform Normativului de siguranta la foc a constructiilor P 118/99,

2.6.13. Alcatuirea si gabaritele cailor de evacuare, timpul (lungimea) de evacuare, traseele, precum si numarul de fluxuri de evacuare trebuie sa asigure circulatia lesnicioasa si fara obstacole, conform normativului.

2.6.61. Latimea cailor de evacuare pentru mai mult de 50 de persoane nu va fi micsorata in sensul de circulatie spre exterior, chiar daca este mai mare decat cea rezultata din calcul.

Chiar daca in general gabaritul coridoarelor de evacuare din scoli este mai mare decat latimea normata, caile de evacuare mai putin folosite, iar in unele cazuri chiar si circulatiile folosite frecvent devin spatii de depozitare ad-hoc pentru diverse piese de mobilier. Amplasarea acestora pe traseele de evacuare micsoreaza gabaritul circulatiilor sau chiar impiedica accesul la usa de evacuare.

 

Sunt aceste greseli atat de importante?

Da, sunt. Sensul de deschidere si pragul genereaza riscuri clare, celelalte abateri de la norma pot parea destul de putin importante. Dar sa nu uitam ca dezastrele apar intotdeauna dintr-un cumul de factori, nu dintr-un singur element care merge prost. Sa nu uitam nici acea lege a lui Murphy care spune ca atunci cand ceva poate sa mearga prost, va merge prost.

Scopul pentru care evacuarile sunt atat de clar reglementate este de a reduce la minimum potentialele pericole. Si este datoria tuturor factorilor implicati – proprietari, utilizatori, proiectanti, autoritati publice – sa sustina reducerea la minimum a riscurilor prin respectarea reglementarilor. Cu atat mai mult cand vorbim despre copii.

Anul 2020, cu toate noile provocari, trebuie sa readuca siguranta in scoli in capul listei de prioritati a autoritatilor. Daca pentru problemele nou aparute trebuie studiate solutii, pentru problemele vechi solutiile exista deja, trebuie doar promovate si implementate.

 

Autori:
arh. Monica Iacovenco
G.D.L. Comunicare & TI al Ordinului Arhitectilor din Romania

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 176 – decembrie 2020, pag. 60

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2020/12/01/oar-ordinul-arhitectilor-din-romania-securitatea-la-incendiu-despre-siguranta-in-scoli/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.