«

»

SIXENSE: Problema digitalizarii in constructii. Patru obstacole in calea transformarii digitale

Share

Intr-o lume digitalizata, de ce e industria constructiilor blocata intr-o era analog?

Digitalizarea e pe buzele tuturor. La nivel teoretic si pur discursiv, suntem cu totii de acord ca digitalizarea inseamna progres, ca ne ajuta sa economisim timp si resurse si ca ne confera o flexibilitate greu de imaginat in urma cu cateva zeci de ani. Mai ales in contextul actual al pandemiei, subiectul a revenit in atentia tuturor, iar presiunea inspre digitalizare este tot mai mare si saltul spre tehnologizare – tot mai cerut.

Totusi, in industria de constructii, pare ca avem de-a face cu un paradox din acest punct de vedere.

Vorbim despre unul dintre sectoarele cu mare impact in vietile tuturor, datorita potentialului sau de a crea locuri de munca, de a facilita schimburi, de a ridica nivelul economic in general. O autostrada bine construita si bine intretinuta, de exemplu, inseamna o deplasare mai rapida, transport accelerat pentru bunuri, conexiuni intre puncte strategice dintr-o regiune, facilitarea investitiilor in mai multe sectoare, dezvoltare urbana si un nivel de trai mai ridicat, in cele din urma.

Daca ne uitam in jur, toate industriile au evoluat; lumea intreaga se misca mai rapid si s-a adaptat unui val de schimbari care inseamna necesitatea de a procesa date mai rapid, de a lua decizii inteligente, de a creste productivitatea.

Conform unui studiu Deloitte din 2019, in timp ce toate industriile importante aloca 3,5% din incasari tehnologizarii, industria de constructii aloca in medie doar 1,2%, desi provocarile ei ar putea fi rezolvate integrand solutii digitale. Ca urmare, in timp ce domeniile importante au cunoscut o crestere a productivitatii cu 25% in ultimii 20 de ani, sectorul de constructii a crescut cu doar 5%, conform aceluiasi studiu.

Ce se intampla? Unde apar blocajele, de fapt? Pana sa ajungem la adoptarea pe scara larga a digitalizarii, care sunt provocarile intermediare pe care le mai avem de depasit? Dezbat patru dintre ele in continuare, care mi se par relevante mai ales pentru peisajul local.

 

Alfabetizarea fortei de munca din constructii in „limbajul digital”

Adoptarea digitalizarii porneste de la oameni in primul rand. Si este adevarat ca solutiile de acest tip necesita niste abilitati noi si o expertiza suplimentara.

Mai mult decat atat, pentru a nu cadea in plasa „tehnologiei de dragul tehnologiei”, e foarte important sa stim sa ne folosim de ea in asa fel incat sa ne aduca plus valoare, sa o integram acolo unde este necesar, ca sa serveasca scopurilor noastre. De multe ori, in industria noastra, adoptarea inovatiei este inteleasa gresit: ea trebuie trecuta printr-un filtru de specialist si aplicata intotdeauna in functie de obiectivele pe care le avem si de ceea ce ne intereseaza sa stim intr-un proiect.

Din acest motiv, „limbajul digital” nu inseamna doar sa cunosti bine niste echipamente, ci sa poti corela si conecta nevoile celor implicati in proiect, in asa fel incat sa gestionezi eficient investitii si resurse.

 

Rezistenta la adoptarea tehnologiei pe scara larga

Din pacate, odata cu necesitatea unor programe de training pentru cei care lucreaza direct intr-un proces de constructii, mai vine o atitudine deficitara: teama ca tehnologia ne va lua locul, ca va desfiinta posturi, ca va determina astfel reduceri de personal.

Aceasta frica vine tot din necunoasterea suficienta a domeniului si din ignorarea elementului suplimentar mentionat mai sus: nu doar tehnologia in sine este importanta, ci si ce faci cu ea, iar asta inseamna o expertiza profesionala individuala care ne face in sine de neinlocuit ca oameni.

Desigur, este nevoie de o simplificare a proceselor, de o eficientizare crescuta, de posibilitatea de a replica ceea ce a functionat, de timpi rapizi de reactie, ceea ce presupune sa fim deschisi la schimbare si la o transparenta sporita, din pozitia noastra de specialisti si echipe.

 

Lipsa de colaborare dintre toti actorii implicati in procesul de constructii

Intr-un proiect de constructii, sunt implicate extrem de multe parti, uneori fiecare cu interesele si mizele ei: de la consultanti la proiectanti, de la project manageri la arhitecti.

Pentru ca un proiect sa iasa bine, este absolut esential ca toti cei implicati sa colaboreze, sa lucreze ca o echipa, sa inteleaga cum munca unuia o influenteaza sau o sustine pe a celuilalt. Din pacate, vedem de prea multe ori situatii in care lipseste o mentalitate orientata inspre binele proiectului, inspre a genera valoare impreuna, inspre colaborare si intelegere reciproca.

Acest specific de lucru mai duce spre ceva: o fragmentare foarte mare intre specialisti. Apar anomalii greu de gestionat: un proiectant poate sa lucreze in BIM, dar apoi i se cer tot planurile pe hartie din partea constructorului. Degeaba o parte este dispusa sa faca saltul, daca aceeasi atitudine nu este sustinuta in tot lantul de actori implicati in proces.

 

Preocuparea redusa pentru zona de exploatare

Un proiect de constructii nu se limiteaza la executie. Folosirea la potential maxim a digitalizarii inseamna preocuparea pentru tot ciclul de viata al unui proiect, deci si pentru etapa de exploatare, ce presupune folosirea in siguranta a infrastructurii respective, gestionarea bugetelor si a prioritatilor, managementul proactiv al riscurilor care pot sa apara odata cu trecerea timpului etc.

Toate acestea inseamna, de fapt, o gandire pe termen lung si una care are in centrul ei dorinta de a construi durabil, pentru viitor si pentru generatiile care vor urma.

***

Pana la digitalizare, industria de constructii are nevoie de o transformare, de o schimbare de mentalitati, de oameni cu viziune integrata, care vad imaginea de ansamblu atunci cand privesc la modul in care se pot folosi de tehnologie pentru a face o munca mai buna si mai productiva.

La SIXENSE, ne propunem sa continuam conversatiile care sa ne ajute sa avem dezbateri sanatoase si sa ajungem la solutii constructive pentru a creste standardele in industria din care facem parte. 

Autor:
Mariana Garstea – General Manager SIXENSE ROMANIA 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 176 – decembrie 2020, pag. 20

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2020/12/01/sixense-problema-digitalizarii-in-constructii-patru-obstacole-in-calea-transformarii-digitale/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.