Uniunea Geodezilor din Romania este forumul in care solutiile profesionistilor nostri la provocarile prezente din domeniile in care activeaza vor putea fi mai bine prezentate si ascultate spre beneficiul intregii societati romanesti.
Promovarea unor standarde profesionale adaptate transformarilor erei digitale asupra rolului sau modului nostru de lucru, stabilirea unor mecanisme acceptate de formare continua si aplicarea codului de conduita vor fi subiecte esentiale de luat in discutie in acest forum, si am dori ca la dezbateri sa participe activ toti membrii comunitatii profesionale, indiferent ca isi desfasoara activitatea in sectorul privat, in invatamant sau in administratie. Recunoasterea importantei sociale si economice a profesiei noastre va fi astfel o consecinta a actiunilor noastre.
Se incheie anul 2020, si privim cu incredere spre 2021, an in care speram ca umanitatea sa depaseasca in primul rand criza sanitara iar comunitatea noastra profesionala, atat de greu incercata, sa gaseasca raspunsuri si rezolvari la problemele care ne framanta, solutii cu efecte pozitive pentru toate generatiile si categoriile de specialisti.
„As vrea sa remarc in mod deosebit faptul ca in anul 2020 numarul de filiale active si numarul de membri ai UGR au crescut cu peste 30% fata de 2019, iar tendinta de afiliere si de inscriere a noi membri continua. In ciuda dificultatilor de comunicare si a restrictiilor privind organizarea intalnirilor fata in fata, vreau sa apreciez pozitiv faptul ca anul acesta am reusit reluarea dialogului institutional fructuos cu Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) si permanentizarea acestuia. Acest lucru a fost agreat chiar in prima saptamana a acestui an si de comun acord a fost stabilit ca in ultima joi a fiecarei luni sa aiba loc o intalnire intre reprezentantii Uniunii noastre si cei ai ANCPI. A fost constituit un Grup de consultare format din membrii Biroului executiv, repezentati ai celor 10 Comisii de Specialitate ale UGR si reprezentanti ai filialelor”, a precizat dl Ionut Savoiu – presedintele UGR.
In cursul anului, in acest cadru, Uniunea Geodezilor din Romania a sustinut discutii si dezbateri cu autoritatile domeniului pe mai multe planuri de dezvoltare a dialogului institutional, si anume: reglementarea profesiei si a activitatilor profesionale, dezvoltarea sistemului informatic al ANCPI, digitalizarea activitatii de inscriere la cerere, definirea de noi produse si servicii, derularea Programului national de cadastru si carte funciara si a Programului Operational Regional axa 11, actualizarea regulamentului de autorizare si codul de conduita.
Dialogul institutional intre UGR si ANCPI s-a concretizat in modificari importante aduse Regulamentului de avizare, receptie si inscriere in evidentele de cadastru si carte funciara, precum reintroducerea referatului de completare, digitalizarea si simplificarea conditiilor pentru cazurile in care este necesara obtinerea procesului verbal de vecinatate.
Urmare a conlucrarii dintre specialistii UGR si ANCPI, au fost aduse modificari si Regulamentului privind realizarea, verificarea si receptia lucrarilor sistematice de cadastru si inscrierea din oficiu a imobilelor in cartea funciara. Astfel, am reusit impreuna sa corectam unele conditii tehnico-economice in care se contracteaza acest tip de servicii. Au fost introduse livrari intermediare care au rolul sa imbunatatesca fluxul de numerar pe perioada de executie a contractelor si a fost eliminata conditia de reducere impredictibila si semnificativa a valorii contractului la finalul acestuia. Aceste modificari, dublate de cresterea semnificativa a valorii estimate a contractelor in unele cazuri au avut rolul sa stimuleze participarea competitiva a societatilor prestatoare din domeniu la procedurile de achizitii publice de contractare a serviciilor de realizare a cadastrului si inregistrarii sistematice la nivel de UAT. Din pacate nu a fost gasita inca solutia prin care aceste masuri sa aiba efect si pentru contractele aflate in curs de executie, iar schimbarea modului de calcul al valorii estimate a contractelor nu a modificat radical situatia participarii in UAT-urile cu o suprafata mai mica.
In contextul perioadei starii de urgenta am initiat dialoguri la nivelul Primului Ministru, al Ministrului Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei si cu reprezentantii Autoritatii de Management pentru POR (Programul Operational Regional). In cadrul acestor runde de discutii am semnalat impactul economic negativ al restrictiilor impuse de starea de urgenta asupra derularii Programului Operational Regional Axa 11, a Programului National de Cadastru si Carte Funciara, implicit asupra sectorului privat din domeniu si a specialistilor implicati. Am facut propuneri care sa sprijine continuarea activitatilor, diminuarea riscurilor de imbolnavire si includerea sectorului nostru de activitate intre cele afectate de masurile impuse in situatia actuala.
Am urmarit sa implicam membri din teritoriu atunci cand am fost solicitati de ANCPI in diverse consultari publice lansate cu ocazia elaborarii unor propuneri de modificare a Legii cadastrului si a publicitatii imobiliare sau in cazul modificarii Regulamentului privind autorizarea si recunoasterea autorizarii persoanelor fizice si juridice in vederea realizarii si verificarii lucrarilor de specialitate in domeniul cadastrului, geodeziei si cartografiei pe teritoriul Romaniei.
O alta preocupare a uniunii noastre a fost sa contribuim activ la activitatea de fundamentare a noului cod al constructiilor, amenajarii teritoriului si urbanismului. In acest cadru am tinut sa evidentiem rolul profesionistilor nostri in realizarea componentei de achizitie de date geospatiale si modelare tridimensionala in domeniile Smart city si Building Information Modeling (BIM) precum si contributia noastra la reglementarea corecta a acestor activitati profesionale. Le-am semnalat reprezentantilor Ministerului Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei nevoia de modernizare, corelare si perfectionare a cadrului normativ care vizeaza activitatea profesionistului geodez. Am exprimat pozitii similare si catre autoritati din alte domenii care se bazeza si pe activitatea noastra profesionala, precum resursele minerale, utilitati, mediu, ape si paduri.
In 2020, an de pregatire a noului ciclu de finantare europeana, UGR a semnalat ca profesionistii nostri sunt deosebit de preocupati de proiectele care sprijina activitatile noastre. Definirea unor axe de finantare sau a unor proiecte majore cu impact pozitiv asupra actvitatii noastre este esentiala. Vizam dezvoltarea competitivitatii prin stimularea inovarii, cerecetarii si crestrea oportunitatilor pe piata serviciilor din domeniul nostru.
Toate actiunile intreprinse de catre reprezentantii UGR au fost reflectate pe site-ul oficial al acesteia, www.ugr.ro, dar si pe pagina de facebook. Am dorit astfel informarea permanenta a profesionistilor din domeniu prin crearea unei platforme de comunicare, atat cu membrii uniunii, cat si cu alti colegi de exercitare a profesiei care nu au aderat la uniune. UGR apreciaza aportul tuturor profesionistilor din domeniu in identificarea subiectelor de interes pentru intreaga noastra comunitate.
„Ramanem hotarati sa continuam misiunea de promovare in plan legislativ a Legii de reglementare a profesiei si infiintarea Colegiului geodezilor. Pentru a fi cat mai convingatori in demersul nostru, dorim ca anul viitor sa avem sansa initierii si sustinerii unei campanii de informare si dezbatere publica privind proiectul legii aflat in dezbatere si revizuire in ultimul deceniu. Dorim sa comunicam si sa informam mai bine asupra beneficiilor adoptarii legii profesiei pentru societate si specialistii domeniului. Vom implica in demersul nostru atat membrii Uniunii cat si multi alti profesionisti pentru ca fiecare opinie conteaza pentru noi. Consideram ca modificarea Regulamentului privind autorizarea si recunoasterea autorizarii persoanelor fizice si juridice in vederea realizarii si verificarii lucrarilor de specialitate in domeniul cadastrului, geodeziei si cartografiei pe teritoriul Romaniei este o etapa necesara de aducere la zi a cadrului normativ actual pe baza experientei acumulate pana in prezent in plan national si european, dar si o excelenta oportunitate pentru pregatirea cadrului de reglementare actual pentru momentul aparitiei viitoarei legi a profesiei”, a mai mentionat dl Ionut Savoiu.
Doi dintre vicepresedintii Uniunii noastre, dna Ana-Cornelia Badea si dl Tudor Salagean, reprezentand latura academica a profesiei noastre, au dorit sa transmita cateva ganduri de sfarsit de an, atat colegilor din mediul universitar, cat si tuturor celorlalti colegi de profesie:
„In 2020 am incercat sa existe o mai mare colaborare intre membrii UGR care activeaza in universitati, inclusiv prin formularea unor puncte de vedere comune. Totodata au continuat demersurile catre ANCPI pentru a oferi posibilitatea studentilor nosti de a se instrui efectiv in eTerra, mai ales in contextul actual, deziderat care speram sa se materializeze. Pentru 2021 dorim sa existe mai multe initiative de colaborare intre universitati, pe mai multe paliere, inclusiv de cercetare. Anul 2021 sa reuseasca sa completeze tot ceea ce ne-a lipsit in acest an!” – dna Ana-Cornelia Badea, vicepresedinte UGR.
„Anul 2020 a fost un an plin de incercari cu care ne-am confruntat la nivel global, insa am convingerea ca toate acestea ne-au facut mai solidari, mai uniti si nu in ultimul rand mai puternici! Din inima Ardealului va doresc ca 2021 sa va gaseasca sanatosi, cu zambetul pe buze si increzatori ca impreuna vom realiza si mai multe!” – dl Tudor Salagean, vicepresedinte UGR.
Anul acesta, din motive lesne de inteles, am fost nevoiti sa anulam evenimentul anual al UGR care ar fi trebuit sa se desfasoare la Timisoara, dar am tinut sa fim alaturi de fiecare geodez prin toate actiunile pe care le-am intreprins.
In incheiere va dorim un sfarsit de an cu bucurie in suflet si speranta ca vom avea sansa sa ne revedem in 2021 la Brasov si in 2022 la Timisoara, pentru a sarbatori acolo urmatoarele editii ale Saptamanii Geodeziei Romanesti.
Sfintele sarbatori de iarna sa va gasesca intai de toate sanatosi, aproape de familii si cei dragi!
Sarbatori fericite!
Echipa de conducere
a Uniunii Geodezilor din Romania
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 176 – decembrie 2020, pag. 30
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns