Unul dintre cele mai iubite repere comerciale ale Bucureştiului, cu statut de simbol, si-a recastigat gloria de odinioara dupa 3 ani de reconstructie. Cladirea vechiului centru comercial Magazinul Bucuresti a fost restaurata cu respectarea structurii istorice, dupa proiectul lui Mario George Kuibus BIA. Imbinarea formei caracteristice, antebelice, a cladirii cu modernismul a fost obtinuta printre altele datorita utilizarii sistemelor inovatoare de aluminiu ale companiei ALUPROF.
In inima Bucurestiului istoric se afla o cladire binecunoscuta locuitorilor orasului, cu o traditie de 90 de ani. Magazinul Bucuresti, care a avut functia de centru comercial timp de mai multe zeci de ani, a fost reconstruit si redat in folosinta in luna februarie a anului trecut. Cladirea ofera spatii comerciale si de servicii, de birouri si gastronomice.
Fatada istorica si vitrari inovatoare
Un nou capitol in istoria magazinului a fost deschis de doi investitori olandezi – Gerard Heinen si Johannes Jozefus Maria Baakman, care pun in practica, cu consecventa, viziunea de revitalizare a cladirilor istorice din capitala Romaniei. La Magazinul Bucuresti a fost pastrata vechea fatada si au fost reconstituite elementele caracteristice ale arhitecturii istorice, adaptandu-le noului proiect de clasa A. De asemenea, a fost pastrat axul de sticla, care marcheaza centrul peretelui frontal si vitrinele unice din sticla curbata de la intrare, care au rezistat pana in prezent in forma initiala din perioada antebelica.
Conform premiselor arhitectilor, fatada originala a devenit cadrul pentru tamplaria inovatoare de aluminiu. Solutiile companiei ALUPROF SA, producator de top de sisteme arhitecturale de aluminiu din Europa, s-au incadrat perfect in standardele constructiilor moderne.
„Vitrarea fatadei a fost executata cu ajutorul sistemului ALUPROF MB-SR50N. Peretele nostru montant-traversa permite construirea fatadelor armonioase cu linii inguste vizibile si de separare, cu asigurarea simultana a rezistentei structurii. Forma profilelor permite imbinarea suprafetelor din interior, dand efectul unei grile uniforme. Acest lucru faciliteaza imbinarile estetice si exacte cu alte elemente ale constructiei: peretii interiori si plafoanele suspendate.” – declara ing. Daniela Leonte, Consultant Tehnic – ALUPROF System Romania SRL. „Pe de alta parte, componentele adaptate, precum accesoriile si fixarile, cresc aria sarcinilor transferate – umplerea modulului fix al fatadei poate avea o greutate de pana la 1.100 kg.” – completeaza aceasta.
In cladire a fost utilizat de asemenea sistemul de usi izolate termic MB-60E, partitii ignifuge cu usi MB60E EI si sistemul de pereti ignifugi MB-78EI, cu clasa de rezistenta la foc de pana la 90 minute.
Toate etapele procesului de construire s-au desfasurat cu respectarea regulilor restrictive de protectie a mediului, mai ales in sfera acusticii. Cladirea comunica perfect cu alte parti ale orasului. In apropiere se afla universitati si scoli, precum si monumentul „Lupa Capitolina”, un important monument istoric si un simbol al Romaniei.
Suprafata utila totala a cladirii cu 7 niveluri se ridica la aproximativ 3.150 m2.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 177 – ianuarie-februarie 2021, pag. 17
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
1 ping
Mihail-Gavriil a spus:
25/02/2021 at 19:41 (UTC 2)
ati ridicat capul mai sus sa vedeti ce .. SIGLA MARE, ..DEFINITORIE.., au pus PE FATADA SI ..DEASUPRA.. „MAGAZIN BUCURESTI” ??? nu alta decat…. „NAIVE” !!!
asa-i cand i vinzi tara, bucatica cu bucatica …strainilor..