«

»

PIPELIFE: Rezervoare subterane de apa tip RAINEO, pentru stingerea incendiilor

Share

Normativele in domeniul Securitatii la incendiu le impun proprietarilor de cladiri – rezidentiale sau nerezidentiale – identificarea riscurilor de incendiu in functie de tipul si materialul constructiei, respectiv de activitatea desfasurata si materialele depozitate in incintele acestei constructii. In urma acestei analize se stabilesc tipul si dispunerea instalatiilor de monitorizare si stingere a incendiilor: detectoare de fum, sistem hidranti sau cu spinklere, necesitatea unei rezerve de apa, stingatoare cu praf sau CO2 etc. In cazul in care se impune crearea unei rezerve de apa in imediata apropiere a constructiei, in vederea stingerii incendiului, putem opta pentru o solutie de ultima generatie in domeniul colectarii si inmagazinarii apelor meteorice.

Sistemul de retentie Raineo este destinat pe de o parte infiltrarii apelor meteorice colectate de pe suprafetele acoperite cu asfalt sau beton, respectiv de pe acoperisurile constructiilor inapoi in sol, degrevand astfel retelele de canalizare ape meteorice existente, iar pe de alta parte poate fi configurat ca sistem de retentie a apei colectate, care ulterior sa fie utilizata ca apa tehnologica – inclusiv pentru stingerea incendiilor sau pentru irigatii. Structura bazinului de retentie, tip Stormbox II, respectiv toate caminele componente, tip PRO, de colectare si de inspectie se realizeaza in intregime din polipropilena copolimerizata in bloc (PP-B), utilizata cu precadere pentru sisteme de conducte de canalizare ingropate, datorita rezistentei foarte bune la impact, chiar si la temperaturi scazute.

Pentru ca un astfel de sistem sa corespunda destinatiei, inca din faza de proiectare trebuie avute in vedere o serie de conditii, cum ar fi:

  • cantitatea de apa necesara functionarii sistemului de stingere;
  • dimensiunile si caracteristicile suprafetelor de pe care se intentioneaza colectarea apei meteorice;
  • cantitatile de ploi ce pot rezulta intr-un interval de timp (date statistice INMH);
  • dimensiunile disponibile ale terenului de constructii, unde se intentioneaza sa se amplaseze sistemul;
  • calitatile solului in zona de amplasare si nivelul apei freatice in zona bazinului de retentie (sunt necesare studii geo);
  • solicitari statice si dinamice la care trebuie sa reziste constructia (trebuie prevazute modalitati de pozare diferite in cazul in care constructia se va afla in zona verde sau cu trafic de un anumit tip).

Tinand cont de aceste date de intrare, se vor predimensiona configuratia si volumul sistemului de retentie Raineo.

Cei interesati pot accesa, pentru informatii suplimentare, site-ul www.pipelife.ro.

Autor:
ing. László Jancsó – Manager de Calitate Pipelife

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 176 – decembrie 2020, pag. 56

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2021/02/01/pipelife-rezervoare-subterane-de-apa-tip-raineo-pentru-stingerea-incendiilor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.