«

»

Putini sunt cei care stiu sa citeasca opera inginerului Anghel Saligny. „Aceasta este cartea lui Saligny!”

Share

In urma cu peste 110 ani, ca si astazi, exista o elita de oameni care scriau carti cu subiecte literare, carti de tehnica, sau de stiinta, cu subiecte medicale, religioase sau de cultura. Unii dintre acestia, cu mintea agera dar fara talent, aplicau fara prea multa ingrijorare sintagma „cartile din carti se scriu”, stabilindu-si un loc in randurile scriitorilor, savantilor, Academiei, universitatilor etc. Pe fondul acestei stari de lucruri, cand podul peste Dunare de la Cernavoda, numit „Podul Regele Carol I” a fost pus in functie, cineva s-a gandit sa ii dea o distinctie de ordin moral inginerului Anghel Saligny care a fost proiectantul acestui pod dar si executant. Ideea de a-l propune pe inginerul Anghel Saligny pentru titlul de membru al Academiei Romane a trezit foarte multe discutii. Multe dintre ele erau de genul „Ce a scris acest Anghel Saligny? Care este ultima carte scrisa de Anghel Saligny?”.

Respectivul om de bine, care a facut Academiei propunerea de mai sus si care avea o pozitie publica foarte importanta, a organizat o excursie stiintifica pe Dunare, cu vaporul.

Orarul de circulatie al vaporului a fost in asa fel aranjat incat sa ajunga la Cernavoda in zori, intr-o zi de vara senina. La un moment dat a inceput sa se aglomereze puntea, sa se foloseasca binocluri, aparate de fotografiat si a aparut intrebarea fireasca: „Ce este acolo? Ce se vede? Ce inseamna ghirlandele acelea?”

Atunci a aparut organizatorul acestei excursii, pare-se omul de stiinta Grigore Antipa, al carui nume il poarta astazi Muzeul de Istorie Naturala din Bucuresti.

„Nu stiti ce se vede acolo in zare? Nu stiti ce este aceasta minune care impodobeste acest brat al Dunarii!? Aceasta este cartea lui Saligny! 

 

Inginerul Anghel Saligny, un mare „intelept al Cetatii

 

Se zice ca in urma acestei intamplari, inginerul Anghel Saligny, chiar in acea saptamana, a fost primit ca membru al Academiei Romane, cu unanimitate de voturi.

Aceasta poveste am aflat-o cand eram student, la cursul facultativ de „Istoria Constructiilor”.

In anul 2000, la o emisiune radiofonica denumita „Inteleptii cetatii am avut o invitatie de la doamna Elisabeta losif, realizatoare a unor emisiuni radio de mare inspiratie. Eu am spus atunci mai multe lucruri pe care unii ascultatori le stiau, altii nu. Dar am hotarat sa spun aceasta poveste pentru a intari ideea ca inginerul Anghel Saligny a fost, la vremea sa, un mare „intelept al cetatii”, apreciat si de regele Carol I al Romaniei si ca unii dintre contemporanii sai, de fapt „nu stiau sa citeasca” ce a scris acest Mare Roman.

 

Autor:

ing. Alexandru Dobre

(din vol. Constructori ai secolului XX)

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 177 – ianuarie-februarie 2021, pag. 35

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2021/02/01/putini-sunt-cei-care-stiu-sa-citeasca-opera-inginerului-anghel-saligny-aceasta-este-cartea-lui-saligny/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.