«

»

IRIDEX GROUP PLASTIC: DN 73 Dambovicioara – masuri de siguranta pentru protejarea infrastructurii rutiere si a locuintelor in aval de zona lucrarilor de refacere a zidului de sprijin de rambleu

Share

DN73 este o ruta intens circulata facand legatura intre judetul Arges si judetul Brasov, proiectele de infrastructura avand un puternic impact asupra dezvoltarii zonei.

In ianuarie 2020, pe drumul national DN73 la km 89+600, in zona localitatii Dambovicioara, jud. Arges, au inceput lucrarile de refacere a zidului de sprijin de rambleu. Beneficiarul lucrarii, CNAIR SA – DRDP Bucuresti, a adjudecat investitia companiei SC Maristar Com SRL.

In cadrul acestor lucrari, un loc important l-a avut, la solicitarea autoritatii contractante, prin cerintele caietului de sarcini, implementarea unor sisteme de protectie impotriva desprinderilor de blocuri de roca si de stabilizare a versantului aflat in vecinatatea platformei drumului.

 

Proiectantul lucrarii, SC Rutier Conex XXI SRL Bacau, in baza expertizei tehnice pentru exigenta „Af” intocmite de expertul tehnic ing. Mihai CHIROIU, a decis punerea in siguranta a drumului, a circulatiei rutiere si a asezarilor aval de zona de interventie.

Pe durata executiei lucrarilor de sprijinire a drumului, exista riscul de desprindere in continuare de blocuri de roca aflate in echilibru labil, cu un potential distructiv major asupra bunurilor si a vietilor omenesti. Astfel, s-a proiectat instalarea unei bariere de protectie pentru energii de 100 kJ fara cabluri de ancorare amonte, de tip GBE100A-R cu H = 2 m si L = 90 m. Mai mult, amplasamentul fiind in profil mixt, amonte de partea carosabila, s-au identificat versanti de debleu cu roca alterata care necesitau asigurare impotriva desprinderilor de blocuri de roca. In acest sens, s-a adoptat sistemul de stabilizare a versantului cu plase ancorate realizate dintr-un otel de inalta rezistenta Tecco® G65/3, placi de ancoraj P33 si caroiaj 2,5 m x 2,5 m pentru ancore.

Pentru instalarea barierei de protectie si a sistemului de stabilizare a versantului cu plase ancorate realizate dintr-un otel de inalta rezistenta (Rt3 1.770 N/mm2) s-a apelat la firma de specialitate SC Extrem Construct SRL.

Sistemul Tecco® G65/3 de stabilizare a pantelor este destinat stabilizarii versantilor indiferent de natura terenului, precum si asigurarii impotriva ruperii/cedarilor de masiv, blocuri si stanci alterate, afanate sau erodate sub influenta factorilor externi si agentilor atmosferici.

In acest scop, versantul s-a acoperit cu plasa din otel de inalta rezistenta pe o suprafata de 3.500 mp, dupa ce in prealabil s-a realizat curatarea, egalizarea si profilarea zonei. In functie de natura terenului, plasa a fost fixata in tije tip bara plina sau autoperforanta, care au fost tensionate prin strangerea piulitei la un moment de strangere luat in calcul in faza de proiectare.

Prin intermediul placilor de ancoraj P33, plasa exercita o forta de tensionare asupra suprafetei versantului si impiedica, astfel, producerea de deformatii, alunecari sau ruperi. Fiind un sistem activ, aceasta tensionare exterioara sporeste, in mod decisiv, siguranta si eficienta sistemului.

Ca urmare a lucrarilor de demolare a zidului de sprijin de rambleu, aflat in stare avansata de degradare, in vederea largirii si consolidarii partii carosabile, montarea barierei GBE100A-R a fost necesara ca masura de prevenire si protectie impotriva caderii blocurilor de roca si a resturilor de material desprinse din lucrarile de demolare, protejand, astfel, atat participantii la trafic cat si locuitorii din zona si locuintele acestora aflate in aval.

Bariera si-a confirmat eficienta inca de la inceputul lucrarilor, dovedind o performanta remarcabila prin oprirea si retinerea cu succes a peste 18 m3 de blocuri de calcar, astfel ca lucrarile au putut continua in siguranta.

Aceste rezultate dovedite in practica ne fac sa atragem atentia asupra faptului ca, fiind implicata in primul rand asigurarea conditiilor de securitate a vietii omului, este imperios necesar ca aceste sisteme de protectie sa aiba garantata comportarea in exploatare conform conditiilor pentru care ele au fost proiectate.

In realitate, s-au constatat cazuri in care bariere de la producatori diferiti, dar avand aceeasi clasa energetica (deci echivalente in teorie), ambele avand si marcajul CE, sa aiba o comportare mai mult sau mai putin eficienta in exploatare.

Este de dorit a fi evitate astfel de situatii prezentate mai sus, astfel ca proiectantul si beneficiarul lucrarii ar trebui sa acorde o atentie sporita tipului de sistem ales. Acest lucru presupune o studiere atenta a certificatelor puse la dispozitie de catre producator cu mentionarea conditiilor de testare a acestor sisteme. Trebuie solicitata Evaluarea Tehnica Europeana (ETA), precum si Documentul European de Evaluare (EAD), acesta din urma fiind documentul care descrie conditiile de testare si pe baza caruia este realizata ETA.

Practica vine si confirma inca o data faptul ca testarea unor astfel de sisteme la scara de 1:1 in conditii de cadere libera pe verticala constituie scenariul cel mai sigur. Mai mult, in unele cazuri fiind vorba de forte exorbitante ce trebuie transferate si/sau disipate intr-un interval de timp extrem de scurt (uneori de ordinul milisecundelor), este esentiala folosirea otelului de inalta rezistenta la fabricarea elementelor structurale principale.

Asadar, pe langa solicitarea documentelor care atesta certificarea unor astfel de bariere, se impune si studierea conditiilor de testare din care rezulta performantele sistemelor. Doar astfel se poate face o comparatie obiectiva a unor sisteme incadrate, teoretic, in aceeasi clasa energetica. Aceste detalii pot face diferenta!

 

Autor:
Claudia ALDEA – manager produs GEOBRUGG Romania in cadrul companiei IRIDEX GROUP PLASTIC

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 178 – martie 2021, pag. 8

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2021/03/01/iridex-group-plastic-dn-73-dambovicioara-masuri-de-siguranta-pentru-protejarea-infrastructurii-rutiere-si-a-locuintelor-in-aval-de-zona-lucrarilor-de-refacere-a-zidului-de-sprijin-de-ramble-2/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.