Intre companiile care au contribuit, la propriu, cu profesionalism si seriozitate, la construirea Romaniei zilelor noastre se numara Cominco Oltenia.
Infiintata la sfarsitul anilor 1990, compania valceana a avut o evolutie constanta, masurata – la 20 de ani de la infiintare – intr-o cifra de afaceri de peste 42 de ori mai mare, certificari care i-au adus inclusiv recunoastere internationala, dar si in capacitatea de a raspunde cu promptitudine la importante provocari.
Dupa exact un an, reinnodam discutia cu directorul general al Cominco Oltenia S.A., dl Florin Rusu, pentru a vedea ce s-a pastrat si ce s-a schimbat in urma uneia dintre cele mai mari crize pe care ne-a fost dat sa le traversam.
Revista Constructiilor: Cum spuneam, sunteti unul dintre jucatorii importanti de pe piata constructiilor de peste 20 de ani, deja. Avem rugamintea sa creionati o „fisa de competente” exhaustiva a companiei, la acest moment.
Florin Rusu: Am pornit la drum – asa cum am mai povestit – motivati de dorinta de a construi o firma solida, in jurul unui nucleu de oameni responsabili, devotati. Nu am urmarit exclusiv cresterea cifrei de afaceri sau pe cea a profitului, deoarece aveam certitudinea ca, prin calitatea muncii depuse, seriozitate si respect acordat atat clientilor si partenerilor cat si salariatilor nostri, indicatorii financiari vor evolua constant si firesc. Am alocat in toti acesti ani sume importante pentru dotarea firmei cu mijloace de productie moderne. In acelasi timp, insa, am investit permanent in personalul firmei, acordand o mare atentie specializarii lucratorilor nostri.
Ca domenii principale de activitate putem enumera:
- lucrari de geniu civil, inclusiv hale industriale la cheie;
- terasamente si infrastructura pentru lucrari de drumuri;
- structuri din beton armat;
- constructii metalice (fabricatie si montaj);
- constructii edilitare (inclusiv statii de epurare, statii de pompare si rezervoare apa).
Ca personal, avem, in medie, 200 salariati din urmatoarele meserii: dulgheri, fierari, betonisti, zidari, lacatusi, sudori, mecanici, soferi s.a.
Implementarea standardului EN 1090-2 cu TÜV SÜD, cel mai reputat organism de inspectii si consultanta tehnica activ pe piata locala, a reprezentat un moment cheie privind vizibilitatea noastra la nivel european pe specializarea „Executia structurilor de otel”. Unul dintre proiectele cele mai importante datorate acestei certificari a avut drept client final HOLCIM OBOURG – Belgia. Cu aceasta ocazie am beneficiat de un nou audit de secunda parte, de aceasta data de la firma SECO Belgium, iar concluziile auditului ma fac mandru de toata munca noastra in aceasta directie.
Revista Constructiilor: Ultimul an a fost unul atipic, care si-a pus puternic amprenta asupra activitatii din acest sector. Cum s-a simtit el la Cominco Oltenia? Care au fost cele mai mari provocari cu care v-ati confruntat? Au fost afectate, de exemplu, contractele in derulare? Cele pe termen lung…?
Florin Rusu: In contextul actual, marcat in mod esential de epidemia generata de virusul SARS COV2, pe langa problemele generate in mod direct de aceasta criza, si anume: asigurarea masurilor de protectie pentru salariati, optimizarea programelor de executie a proiectelor in derulare si a celor planificate, pentru evitarea sincopelor pe care le-ar fi putut genera lipsa de personal si masurile de restrictie pe anumite sectoare/zone, ne-am confruntat si ne confruntam cu o problema si mai dificila – pe care, sa fim sinceri, am prevazut-o: criza de materiale, indeosebi de produse metalurgice.
Aceasta situatie este cauzata de reducerea capacitatilor de productie ale marilor combinate, pe de o parte determinata de o criza a materiilor prime, si, pe de alta parte, de imprevizibilitatea evolutiei economice in diverse sectoare de activitate, ce a generat o prudenta justificata a producatorilor. Consecinta a fost o crestere semnificativa a preturilor de achizitie, cu impact direct asupra costurilor pe proiectele pe care le avem in derulare, ofertate si negociate in alte conditii. Facem eforturi impreuna cu partenerii nostri, atat furnizorii de materiale cat si beneficiari ai lucrarilor, sa gasim solutii pentru minimizarea acestor pierderi, astfel incat sa nu blocam derularea proiectelor.
Speranta mea este ca aceasta situatie sa nu se prelungeasca – ma refer aici la pandemie – pentru a putea lua niste masuri obiective pentru minimizarea efectelor de natura economica.
Revista Constructiilor: Pe langa acest permanent dialog cu partenerii, menit sa ofere solutii pentru o situatie… greu de solutionat, ce alte modalitati de „raspuns” la provocarile crizei ati gasit?
Florin Rusu: Masurile lansate de autoritati, prin care se faciliteaza investitiile pentru combaterea efectelor negative ale pandemiei cauzate de noul coronavirus, corelate cu amanarea, suspendarea unor proiecte de investitii ale partenerilor nostri, au determinat luarea deciziei de a moderniza, retehnologiza fluxul de productie pentru confectiile si structurile metalice la baza de productie pe care o avem in localitatea Coltesti, comuna Alunu. Am considerat ca este oportun sa facem acest lucru acum, cand beneficiem atat de disponibilitatea personalului propriu cat si de alocatiile financiare lansate de Guvern. Astfel, am aplicat pe doua programe de investitii, pe ambele am depasit etapa de eligibilitate, asteptam acordurile de principiu si, bineinteles, acordarea de catre stat a alocatiilor corespunzatoare conform reglementarilor legale.
Unul dintre aceste programe vine in completarea investitiilor proprii legate de modernizare si retehnologizare, iar celalalt este un program mult mai amplu atat ca desfasurare cat si ca nivel financiar al investitiei si are in vedere realizarea unei baze de productie la cheie, respectiv o hala de productie complet dotata cu facilitati moderne, tehnologii de ultima ora, cu utilizarea de surse de energie regenerabile si instalatii moderne.
Pe de alta parte, un alt obiectiv pe care il am in vedere in acest an se refera la imbunatatirea conditiilor de transport pentru personalul propriu. Intrucat asiguram transportul salariatilor la si de la locul de munca, am investit in mijloace de transport noi, moderne, si urmeaza ca, etapizat, sa innoim aproape in totalitate parcul auto al firmei.
Revista Constructiilor: Bazat pe experienta ultimelor 12 luni, cum le vedeti pe urmatoarele 12?
Florin Rusu: 12 luni in care sa pun in practica tot ce am planuit: investitii, obiective de viitor, fiecare in parte avand ca baza de plecare faptul ca am reusit sa mentin un echilibru si o constanta in evolutia firmei. Ma bazez, nu in ultimul rand, pe personalul angajat, coagulat in jurul unei echipe, compusa in mare parte din oameni cu istoric in firma. Nu am neglijat nicio clipa partea de selectie si recrutare, si astfel am adus mereu in echipa specialisti noi, tineri ingineri in domeniu, si suntem deschisi oricand pentru completarea echipei.
Speram ca in acest an sa primim avizul autoritatilor locale pentru proiectul nostru de extindere a sediului social situat in municipiul Ramnicu Valcea, pentru asigurarea unui spatiu mai generos desfasurarii activitatii TESA.
Revista Constructiilor: Care ar fi cel mai important sprijin de care ar avea nevoie o companie de constructii, la ora actuala, din partea statului? Ce ar minimiza riscul blocajelor in activitate?
Florin Rusu: Consider ca cel mai important sprijin ar consta in asigurarea unui cadru legislativ si de reglementari mult mai stabil, mai previzibil, si, nu in ultimul rand, si aplicabil. Am vorbit despre proiectele de investitii pe care vrem sa le derulam. Ar fi ideal daca autoritatile ar si debloca efectiv alocarea banilor pentru programele lansate. Ne lovim in multe domenii de aceasta situatie a unor reglementari legislative ce pot duce, prin aplicarea lor, la imbunatatirea sau dezvoltarea unor sectoare/domenii, dar care nu sunt aplicate sau nu sunt complet reglementate (mai au nevoie de completari, norme etc.), ramanand astfel in stadiu de intentie. Va dau un exemplu concret cu care ne confruntam: stabilirea unor instructiuni, reglementari clare privind actualizarea preturilor pentru contractele de achizitie publica, reglementari esentiale pentru evitarea blocarii finantarii unor proiecte si evitarea punerii in dificultate a antreprenorilor implicati in acestea.
Revista Constructiilor: Ca sa incheiem in nota optimista atat de necesara, ne puteti spune, concret, ce obiective are in lucru, acum, Cominco Oltenia S.A.?
Florin Rusu: Continuam lucrarile pe contractul cadru cu partenerul nostru Automobile Dacia, lucrari de drumuri, hidroizolatii, structuri. Avem in derulare un proiect de realizare a unei hale industriale mixte pentru fabricarea echipamentelor sportive, lucrari de constructii civile pentru instalatii de uscare a deseurilor si lucrari de protectie a zacamintelor de sare, constand in impermeabilizare put de aeraj salina. Ca sa incheiem in nota optimista pe care ati propus-o, punctez ca planurile noastre se intind lejer si dincolo de urmatoarele 12 luni, intrucat – de exemplu – in acest domeniu, minier, avem in discutii derularea mai multor proiecte pe urmatorii 3 ani.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 179 – aprilie 2021, pag. 32
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns