«

»

INFO JURIDIC: Calitatea in constructii. Obligatii cu privire la consultanti si supervizori!

Share

Prin noua lege (a calitatii in constructii) se instituie obligatii in sarcina consultantilor si a supervizorilor, in vederea responsabilizarii acestora in cadrul proiectelor finantate din fonduri publice, in special al celor din fonduri europene. 

De curand a fost modificata Legea privind calitatea in constructii. Consultantii si supervizorii sunt inclusi in mod expres in categoria factorilor implicati in ceea ce priveste asigurarea calitatii in constructii, alaturi de, spre exemplu: diriginti de santier, proiectanti, executanti, verificatori de proiecte, producatori de materiale de constructii etc.

Este de retinut ca, anterior acestei modificari, consultantii nu aveau obligatii si responsabilitati concrete si, prin urmare, tragerea lor la raspundere era imposibila.

Conform expunerii de motive a noi Legi, consultantii carora le sunt transferate drepturile de a verifica respectarea calitatii lucrarii de catre proiectanti si executanti fie nu aveau in practica angajati pentru toate specialitatile, fie nu detineau personal suficient, fie nu sesizau investitorului neconformitatile, ceea ce conducea la prelungirea termenelor de executie.

Astfel, prin noile modificari, se introduce obligatia solidara a consultantilor si supervizorilor cu proiectantii si executantii in privinta proiectelor finantate din fonduri publice sau din imprumuturi externe.

Se introduc noi obligatii pentru consultanti si supervizori, precum: angajarea de specialisti in toate domeniile de consultanta, asigurarea unui nivel de calitate al cerintelor, participarea la toate fazele de executie, intocmirea de rapoarte zilnice catre investitor, in perioada de executie si trimestriale, in perioada de garantie. Prin noua lege, consultantul va raspunde in mod solidar cu dirigintele de santier pentru asigurarea nivelului de calitate.

Se introduce obligatia pentru consultanti sau supervizori de a incheia polite de asigurare de raspundere profesionala, alaturi de proiectanti si specialisti atestati tehnico-profesional sau autorizati.

In termen de 60 de zile, autoritatile publice vor incheia acte aditionale la contractele existente pentru proiectele derulate din fonduri publice, prin care sa fie inserate in contracte aceste noi obligatii.

Prin aceasta lege se urmareste limitarea cazurilor de intarziere a finalizarii proiectelor finantate din fonduri europene prin responsabilizarea consultantilor care detin parghiile de constrangere in relatia cu proiectantul si executantul lucrarii.

 

Autor:
dr. Daniel MOREANU – moreanulaw.com

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 179 – aprilie 2021, pag. 47

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2021/04/01/info-juridic-calitatea-in-constructii-obligatii-cu-privire-la-consultanti-si-supervizori/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.