Eroziunea este procesul de distrugere a terenurilor si structurilor prin actiunea vantului, curgerea si caderea apei, din cauza cursurilor de apa si a sedimentelor deplasate de-a lungul apei, valurilor, ghetarilor etc. Fenomenul poate fi incetinit si mai ales evitat prin crearea de structuri vegetale. Deoarece fixarea vegetatiei nu este posibila in zonele neprotejate, este necesara protejarea acestor terenuri vulnerabile, supuse distrugerii prin impact erozional. Metodele mai vechi de protectie, traditionale, pana in anii 1970, constau in etansarea completa a terenului cu beton, materiale plastice si alte materiale anorganice.
Firma MST / SOILTEC din Germania a inventat metoda „soft-engineering” cu saltele din fibre organice care protejeaza impotriva fortelor erozive si intensifica in acelasi timp fixarea vegetatiei, acestea fiind cunoscute, in prezent, in intreaga lume sub denumirea de „Saltele GREENFIX®”.
Incepand cu anul 1975, gama de produse GREENFIX® face mai usoara viata inginerilor constructori, furnizand si sustinand o linie completa, fiabila si rentabila destinata combaterii problemelor complexe si diverse asociate saltelelor antierozionale. SOILTEC a dezvoltat cea mai vasta gama de produse si sisteme pentru control erozional. Responsabila pentru pionieratul si dezvoltarea solutiilor de control erozional de astazi cu saltele din fibre naturale, SOILTEC asigura in prezent o retea profesionala de vanzari, prin birouri proprii si reprezentanti in peste 50 de tari din intreaga lume.
GREENFIX® este cel mai important brand european pentru sisteme de control erozional si de stabilizare a pamanturilor, cu vanzari de peste 8 milioane mp pe an. Excelenta de neegalat a produselor si a serviciilor a condus la dezvoltarea gamei de referinta Covamat Plus, conceputa special pentru controlul eroziunii la taluzurile de pamant.
Principalele aplicatii sunt:
- Rambleuri cu strat de pamant vegetal proaspat
- Protectie maluri apa
- Iazuri de neutralizare
- Protectia zonelor costiere
- Amenajare fatade structuri de pamant armat
- Noi transee in taluz
- Refacerea plantatiilor salbatice
- Canale de scurgere la drumuri
- Depozite de deseuri si exploatari miniere in aer liber
- Inierbarea partiilor de schi
Produsele speciale GREENFIX® Covamat sunt saltele din fibre naturale de paie/fan si/sau din fibre de cocos, cu grosime de 10-15 mm, cu mulci adaugat si o gama de seminte incorporate in timpul procesului de fabricare.
Covamat Plus imbunatateste conditiile precare ale pamantului datorita incorporarii ingrasamintelor organice special dezvoltate si a microorganismelor uscate. Aceasta combinatie de seminte, ingrasaminte si microorganisme uscate ajuta la garantarea celor mai bune rezultate posibile de germinare a semintelor de iarba din produsele Covamat.
Odata ce GREENFIX® Covamat a fost instalat si irigat, materialul deshidratat si granulat (ingrasamantul) serveste drept sursa naturala de substante nutritive cu eliberare lenta.
Proiectele ecologice speciale necesita o inierbare speciala, aproape naturala, a terasamentelor. Toate saltelele Covamat pot fi produse cu seminte specifice clientului, luandu-se, astfel, in considerare aspectele ecologice. Restabilirea florei salbatice speciale pe un taluz este acum mult mai facila.
Timpul de germinare a diferitelor seminte din GREENFIX® Covamat depinde, desigur, de diferiti factori de germinare, cum ar fi temperatura, apa, oxigenul si lumina. In functie de tipul de seminte, o vegetatie extinsa se poate realiza in 1-2 sezoane de crestere.
Pentru extinderea autostrazii R1 Antwerp / Belgia, au fost proiectate taluzuri cu o inclinare intre 33-38° pentru a putea construi o banda suplimentara. Peste 350.000 mp de GREENFIX® Covamat au fost utilizati pentru stabilizarea vegetatiei naturale.
Folosirea GREENFIX® Covamat natural la terasamente si lucrari de protectie impotriva inundatiilor reprezinta cea mai ecologica metoda pentru lucrari geotehnice. Multe autoritati nationale fluviale din Europa utilizeaza aceste saltele inca de la inceputul anilor 1990.
In Romania, firma Soiltec este reprezentata de firma IRIDEX GROUP PLASTIC S.R.L.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 179 – aprilie 2021, pag. 40
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns