«

»

Istoria in constructii o scriu… invingatorii!

Share

Istoria in constructii o scriu… invingatorii! O constatare fara replica, am zice, pentru ca evolutia omenirii este ceva in acest spirit.

Zilele trecute de-a lungul miilor de ani sunt o dovada de necontestat a faptului ca totul, dar absolut totul a fost, este si va fi o constructie gigant care are inceput si tinde sa fie fara de sfarsit.

In orice etapa ar fi, contemporanii lor au pus caramida cu caramida la temelia pe care s-a ridicat edificiu cu edificiu. Marturiile acestei constatari au la baza dovezi palpabile pana in zilele noastre.

Specialistii, cu mijloacele avute la vremea respectiva, au consemnat stadiile parcurse perioada de perioada.

Asa s-a nascut istoria, adica transmiterea de la o etapa la alta a ceea ce s-a intamplat intr-o anumita perioada de timp. Istoria, putem deci sa spunem fara de tagada, reprezinta o uriasa constructie, monumentala am zice. Afirmatia nu face decat sa fim convinsi ca oamenii, adica fiintele umane, au faurit o asemenea opera de imensa anvergura. Prin aceasta afirmatie ajungem la fauritorii ei, adica la invingatori.

Cei care, infruntand vicisitudinile naturii sau pe cele ale conjuncturilor specifice perioadei respective, au castigat etapa de etapa o adevarata lupta „care pe care”.

Vreti dovezi? Desi sunt putine in raport cu ceea ce s-a intamplat la vremea respectiva, ele, certitudinile adica, au ramas, sunt si vor ramane pentru ca au un corespondent in vestigiile care s-au pastrat inca, fiind argumentele pe care se bazeaza istoria.

Toti oamenii de cultura, si nu numai ei, se minuneaza vazand ruinele care mai sunt inca in picioare.

Cine nu a vazut sau auzit despre ceea ce si azi se numesc cele sapte minuni ale lumii in domeniul constructiilor, piramidele egiptene si mexicane, celebrele urme romane ale Bibliotecii din Alexandria (Egipt), de la Petra (Iordania), un oras cu palate si amfiteatre sapate in stanci de piatra, despre numeroasele urme de cetati si monumente funerare sau despre personalitati ale caror istorii dainuiesc inca si in zilele noastre. Sa nu omitem numeroasele inscriptii despre oameni si fapte, ramase incrustate pe mai toate edificiile trecutului.

Si enumerarea ar putea continua, pentru ca sunt prea multe asemenea dovezi pe intreaga noastra planeta.

Dar sa revenim in contemporaneitate. Ce am creionat pana acum se vrea a fi un preambul si in zilele noastre. Si, vrem sau nu vrem, istoria in constructii o scriu si azi actualii invingatori. De la grote, colibe si alte forme de asezare, astazi s-a ajuns la zgarie-nori, la constructii de o mare diversitate a formelor structurale, la canale navigabile, la lacasuri de cultura si sport, la uriase ansambluri de locuinte etc.

Pastrand proportiile, in continuare mentionez date si fapte despre un constructor de seama din Romania de azi – ing. Petre Badea, presedinte al firmei Aedificia Carpati din Bucuresti, la implinirea frumoasei varste de 73 de ani. O viata interesanta din toate punctele de vedere, care il recomanda avand marturie ce a facut pana in prezent.

Deci, s-a nascut la 1 aprilie 1948, intr-o familie de gospodari dintr-o asezare argesana. Noului venit pe lume i s-au insuflat din frageda copilarie ambitia, cinstea si dorinta de a se autodepasi prin fapte reale care sa il faca astfel apreciat si respectat in raport direct cu ceea ce realizeaza pentru el si mai ales pentru societatea in care traieste si isi desfasoara activitatea.

Ca sa ajunga la un nivel superior din punct de vedere al pregatirii intelectuale, ing. Petre Badea a parcurs intreaga scara didactica: scoala primara, liceul si in final a capatat titlul de inginer, absolvent al Institutului de Constructii Bucuresti.

De aici incolo a inceput adevarata lupta cu cerintele societatii. Ordonat, ambitios si perseverent, a luat de jos, cum se spune, treapta cu treapta, profesia de constructor, careia ii va dedica intreaga sa capacitate.

Inainte de anul 2000, dupa ce a devenit inginer constructor, dl Petre Badea a fost prezent pe santierele specifice perioadei respective, contribuind la edificarea unor obiective industriale, culturale si de locuinte.

Activitatea sa constructiva are lucrari garantate 100% ca fiind de referinta. Amintim doar doua dintre ele: modernizarea Ateneului Roman si a Teatrului National, ambele din Bucuresti, unde, impreuna cu prof. univ. dr. arhitect Romeo Belea, au reusit adevarate opere de arta, ale caror praguri le trecem cu o emotie deosebita.

Si pentru ca ing. Petre Badea este mereu in actualitate si activitate, reamintim ca in prezent coordoneaza lucrarile la renovarea Cazinoului din Constanta, in temerarul efort de a-l repune in rolul de punct de referinta cultural si turistic. Suntem siguri ca va reusi si de aceasta data sa-si puna in valoare capacitatea sa profesionala.

De remarcat ca activitatea sa, mai mult decat evidenta, a fost rasplatita cu numeroase distinctii in tara dar si peste hotare, in special cele din zona ortodoxa crestina.

Ing. Petre Badea are si o structura launtrica emotionala deosebita si in privinta originii sale natale, venerandu-si parintii, adica ceva in spiritul versurilor poetului Vasile Militaru, care graiesc asa:

 

A venit aseara mama, din satucu-i de departe,
Sa mai vada pe fecioru-i, astazi „domn cu multa carte”!
A batut sfios la uşa, grabnic i-am ieşit in prag;
Ni s-a umezit privirea de iubire şi de drag.
(–)
Şi de-abia o fac sa şada pe-un divan cu scoarta noua…
„Mi-era dor de tine, maica… Ti-am adus vreo zece oua,
Nitel unt, iar colea-n traista nişte nuci, vreo doua sute…”
Şi, cu ochii plini de lacrimi, prinde iar sa ma sarute.
(–)

 

Citind intreaga poezie veti lacrima, sunt sigur.

Acum, la 73 de ani, se poate spune cu emotie ca ing. Petre Badea poate fi catalogat garantat 100% pentru ca este un om de 5 stele.

 

La multi ani!

Sunteti un invingator!

 

Autor:
Ciprian Enache

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 179 – aprilie 2021, pag. 6 

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2021/04/01/istoria-in-constructii-o-scriu-invingatorii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.