«

»

KESZ: Biserica si Claustrul Manastirii Franciscanilor din Gherla – un monument transilvan redat vietii contemporane

Share

Proiectul de „Reabilitare a Bisericii si Claustrului Manastirii Franciscanilor din Gherla in vederea introducerii in circuitul turistic cultural”

 

Etalon al arhitecturii baroce de secol XVIII din Transilvania

 

Obiectivul este de o importanta culturala si istorica deosebita, fiind un exemplu tipic pentru arhitectura baroca a secolului XVIII din Transilvania.

KÉSZ Romania, ca antreprenor general, preda o lucrare de reabilitare de monument, despre care putem afirma cu incredere ca este ceea mai complexa reabilitare din trecutul recent al intregii tari. Comunitatea va primi un complex de cladiri care este in acelasi timp autentic, din secolul XVIII, cat si contemporan, combinand solutii istorice cu solutii moderne. Calitatea poate fi regasita in fiecare detaliu – acesta fiind unul dintre cele mai importante aspecte, de la proiectare la executie si pana la exploatare.” – declara ing. Sárosi Béla – Sales Manager, KÉSZ Romania.

Acest proiect este considerat ca fiind cel mai complex din ultimii ani, pe plan national.

Este o lucrare foarte complexa din perspectiva proiectarii, pornind de la consolidari structurale pana la restaurari arhitecturale si de componente artistice valoroase si instalatii de toate tipurile, proiectate in solutii moderne, dar care trebuie sa se integreze armonios in contextul unei cladiri istorice de 250 de ani si sa rezulte o imagine unitara, dar corespunzatoare exigentelor secolului XXI” – declara ing. Kis Alpár – Director General, Moebius Engineering & Design.

 

Ample lucrari de reabilitare

 

  • Fatadele, acoperisul si sarpanta

Degradarile fatadelor au impus indepartarea completa a tencuielilor compromise si refacerea acestora in baza unor retete clasice. Fisurile structurale din pereti au fost eliminate prin lucrari de reteseri, plombari, armari in rosturi orizontale, aplicare de centuri din benzi de fibre carbon, precum si prin folosirea tencuielilor structurale pe baza de var armate cu plase din fibra de sticla.

Sarpanta s-a pastrat in proportie de 80%, doar materialul lemnos puternic degradat biologic fiind inlocuit. Grinzile zabrelite noi din lemn introduse in plan orizontal asigura preluarea fortelor de intindere aparute din cauza corzilor taiate datorita arcului reconstruit la mijlocul secolului al XIX-lea. Elementele de lemn suprasolicitate au fost consolidate cu tuburi de carbon. Invelitoarea noua este realizata din tigla noua si tinichigerie din tabla de cupru.

Dintre lucrarile de consolidare importante mentionam subzidiri partiale ale unor corpuri adosate bisericii, lucrari de consolidari la boltile degradate prin impanare, injectare si stabilizare picturi murale desprinse de pe stratul suport si consolidari la extrados cu tencuiala structurala pe baza de var armata cu plase din fibre de sticla.

 

  • Interiorul bisericii

Dupa cum se poate admira in imaginea alaturata, interiorul bisericii este restaurat si modernizat pentru a reda spatiul comunitatii crestine in conditii de secol XXI.

Au fost restaurate: cele patru altare si altarul principal, picturile murale baroce (unele chiar reconstituite partial, dat fiind nivelul avansat de degradare), mobilierul din lemn si obiectele liturgice. Acele piese care erau intr-o stare grava de deteriorare, uzate excesiv sau degradate biologic, au fost, bineinteles, inlocuite cu piese noi, integrate armonios in context.

Zugraveala peretilor navei este noua, deoarece cea veche a trebuit eliminata, fiind rezultatul unei interventii anterioare, realizate intr-o maniera neadecvata.

Pardoseala a fost reabilitata prin reutilizarea pietrelor vechi acolo unde nivelul de uzura o permitea, iar pentru confortul enoriasilor, a fost instalat un sistem de incalzire in pardoseala.

La capitolul de componente artistice si dotari, una dintre cele mai valoroase piese artistice ale bisericii din Gherla este mobilierul de sacristie in stil baroc, cu intarsie, special executat pentru aceasta biserica si pus pe pozitie in 1767. Dupa un serviciu de 252 de ani, mobilierul era intr-o stare relativ buna, dar, dupa restaurare, frumusetea sa a incantat intreaga echipa.

 

  • Un capitol important il reprezinta instalatiile, care fac monumentul istoric sa fie functional si contemporan, adaptat cerintelor moderne. Iluminatul ambiental si cel arhitectural sunt elemente decisive pentru aspectul artistic al bisericii. S-au folosit sisteme moderne, economice pentru fiecare zona de interes artistic si functional. Tehnologie de ultima generatie a fost folosita si pentru sistemul BMS, de monitorizare si supraveghere a ansamblului.

Un aspect notabil pentru accesibilitatea complexului este liftul pe structura metalica inserat in golul unor scari elicoidale vechi, care permite transportul persoanelor cu deficiente locomotorii de la subsol pana la etaj.

 

  • O volumetrie complexa ce include spatii cu destinatii noi

Au fost amenajate spatii cu o noua functionalitate si utilitate.

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 179 – aprilie 2021, pag. 28

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2021/04/01/kesz-biserica-si-claustrul-manastirii-franciscanilor-din-gherla-un-monument-transilvan-redat-vietii-contemporane/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.