«

»

OAR: Despre New European Bauhaus si rolul contributiei societatii in Valul de Renovare

Share

 

In luna septembrie 2020, Comisia Europeana, prin presedintele Ursula von der Leyen, a anuntat lansarea strategiei de aplicare a Valului de Renovare din cadrul Pactului Verde European, prin care sa se atinga anumiti indicatori de performanta si mai ales cresterea calitatii vietii ocupantilor a peste 35 de milioane de cladiri de renovat pana in 2030.

Aceasta provocare este majora si pentru indeplinirea ei este nevoie de o mobilizare generala, nu numai la nivel institutional, ci si cetatenesc.

 

In cadrul acestei initiative, un instrument inovator este Noul Bauhaus European (NEB), un „proiect cultural” anuntat ca „un spatiu de co-creatie, in care vor coopera arhitecti, ingineri si designeri” in perspectiva Noul Val de Renovare.

Aceasta orientare catre factori mai apropiati de societate, de cultura urbana, de mostenirea materiala si imateriala este o noutate binevenita in cadrul zonei mai degraba tehnice si financiare legate de renovarea fondului construit si indicatori de sustenabilitate.

Si a doua noutate, de aceasta data procedurala, este ca acest instrument, NEB, nu este predefinit, asa cum sunt majoritatea inainte de lansare.

Pentru NEB, totul se petrece intr-un sistem deschis, in care sunt asteptate contributiile oricui, cetatean sau organizatie. Pentru a colecta, corela si utiliza un asa mare flux de informatii diferite, departamentul Bauhaus se organizeaza nu numai informatic, cu un software adaptat acestei sarcini, ci a ales in jurul sau un grup consultativ alcatuit din persoane prestigioase si independente, din diverse domenii.

Faza de colectare de informatii sau „povesti”, asa cum sunt cateodata amintite, va dura pana la inceputul verii. Apoi, pe baza lor, se va continua cu o faza de „coagulare a ideilor” si aflarea unei directii de mers.

De aceea incurajam pe oricine este interesat, chiar si pe cititorii acestui articol, sa treaca peste timiditate si sa trimita informatii pe care le considera relevante, intrand pe platforma dedicata:

https://europa.eu/new-european-bauhaus/co-design/new-european-bauhaus-share-your-voice_en.

Punctul de vedere al arhitectilor europeni este solid sustinut in acest dialog, prin Consiliul Arhitectilor din Europa (ACE), ai carui membri sunt organizatiile nationale ale arhitectilor, Romania fiind reprezentata de Ordinul Arhitectilor din Romania.

Dupa lansarea NEB, ACE a initiat, prin presedintele Georg Pendl, crearea unei coalitii informale si deschise, care reuneste asociatii europene ale arhitectilor, arhitectilor peisagisti, de interior, designeri, ingineri, asociatiile scolilor de arhitectura si arte, alaturi de alti participanti.

Pentru a putea transmite public mesaje relevante ale membrilor acestui grup, in data de 29 aprilie se va organiza o conferinta digitala, pe care o veti putea urmari folosind canale publice, promovate in tara noastra prin intermediul Ordinului Arhitectilor din Romania.

Pentru mai multe informatii legate de Renovare, Pactul Verde si Bauhaus, va recomand lectura documentelor in limba romana si engleza pe pagina OAR: https://www.oar.archi/actualitate/ace-despre-renovation-wave-si-new-european-bauhaus.

Din punct de vedere profesional de aceasta data, in acest moment se percepe o convergenta solicitata de mult timp de arhitectii europeni prin ACE, si la nivel national de catre organizatiile acestora, de a conecta teme aparent autonome si disjuncte:

  • spatiul locuit accesibil financiar cu calitatea proiectelor;
  • eficienta energetica si patrimoniul construit;
  • aerul proaspat cu instalatiile ultra-performante;
  • smart-home / smart-city cu echitatea sociala;
  • costul locuirii sau densitatea urbana cu spatiile verzi si calitatea climatului urban.

Toate aceste teme sunt acum pe cale sa fie privite in mod holistic, fiecare avand importanta proprie si efect asupra celorlalte, iar impreuna, asupra sustenabilitatii cadrului construit si natural.

In plus, din punct de vedere al societatii europene, Noul Bauhaus are sansa de a oferi un punct de sprijin comun al cetatenilor organizati sau nu in relationarea cu institutiile europene si nationale, folosind comunicarea directa, in limbaj uzual, transmitand experiente, idei, provocari despre o viata mai accesibila si de calitate.

Sprijinul cetatenesc larg este una dintre cele mai importante chei de atingere a tintelor de calitate si sustenabilitate in Europa, asa cum s-a mentionat si la inceputul lunii martie de catre reprezentantii ACE in Forumul Zilelor Societatii Civile Europene, in atelierul dedicat rolului societatii civile in valul de renovare.

Societatea civila asteapta instrumente bine calibrate la realitatea europeana si un dialog intre zonele de decizie, legislative, profesionale si civile.

 

Bibliografie

https://europa.eu/new-european-bauhaus/index_en ;
https://ec.europa.eu/energy/sites/ener/files/eu_renovation_wave_strategy.pdf ;
COM (2020) 788 final: European Climate Pact (https://europa.eu/ climate-pact/system/files/2020-12/20201209%20European%20Climate%20Pact%20Communication.pdf ;
https://davosdeclaration2018.ch /media/Context-document-en.pdf .

 

Autor:
arh. Eugen Panescu

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 179 – aprilie 2021, pag. 60

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2021/04/01/oar-despre-new-european-bauhaus-si-rolul-contributiei-societatii-in-valul-de-renovare/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.