«

»

Proiectul european SMAFIN – sprijin pentru finantarea inteligenta a proiectelor de eficienta energetica

Share

Cresterea eficientei energetice este asumata la nivel european ca obiectiv strategic transversal pentru protejarea mediului si diminuarea impactului schimbarilor climatice, imbunatatirea calitatii vietii si reducerea dependentei UE de furnizorii externi de petrol si gaze. Romania, la randul ei, si-a asumat obiective ambitioase in cadrul strategic national din domeniul energiei si al schimbarilor climatice, fiind preocupata in etapa actuala de identificarea celor mai bune parghii pentru promovarea actiunilor si sustinerea proceselor necesare atat din resurse bugetare nationale cat si prin cadrul de finantare european de care va beneficia in perioada urmatoare din Acordul Verde European si Mecanismul de Redresare si Rezilienta al UE.

In acelasi timp, este recunoscut faptul ca nivelurile actuale de investitii in energie durabila nu sunt suficiente pentru a indeplini obiectivele UE privind clima si energia pentru 2030, fiind necesara gasirea unor mecanisme de finantare inteligente pentru a sustine investitii pe scara larga si termen lung, cu precadere in cladiri, a caror renovare este tema unor strategii importante adoptate la nivel european si national: „Valul de Renovari pentru Europa” si „Strategia de Renovare pe Termen Lung”.

Pornind de la dialogul facilitat de forumurile pentru investitii in energie durabila (Sustainable Energy Investment Forums – SEIF) organizate in anii anteriori de catre Comisia Europeana, proiectul SMAFIN (www.smafin.eu), finantat in cadrul programului Horizon 2020 al UE, isi propune elaborarea si implementarea unei metodologii de cooperare in cadrul unor forumuri permanente de discutii pe teme de investitii in eficienta energetica in cladiri, infrastructura, industrie si IMM, in patru tari: Bulgaria, Croatia, Grecia si Romania.

Proiectul are in vedere constituirea unor grupuri de lucru la nivel national pentru a facilita dialogul pe mai multe niveluri al partilor interesate si organizarea anuala a unor mese rotunde in fiecare dintre tarile participante in proiect.

Acestea vor intermedia si sustine dialogul intre reprezentantii autoritatilor centrale si locale, ai institutiilor financiare, investitorilor, asociatiilor bancare si alti experti de pe piata financiara, practicieni in domeniul eficientei energetice, mediul academic etc., cu scopul de a identifica solutii pentru investitii inteligente in renovarea energetica aprofundata, adaptate contextului national.

Proiectul SMAFIN este coordonat de CRES din Grecia, iar partenerii sunt ENERO – Centrul pentru Promovarea Energiei Curate si Eficiente in Romania (www.enero.ro) si Pro-nZEB – Clusterul pentru Promovarea Cladirilor cu Consum de Energie Aproape Egal cu Zero (www.pro-nzeb.ro).

Prima Masa Rotunda organizata in Romania isi propune sa abordeze SOLUTII DE FINANTARE PENTRU RENOVAREA ENERGETICA A CLADIRILOR, urmand a se desfasura on-line, in data de 15 aprilie 2021, in cadrul unor sesiuni plenare si al unor paneluri dedicate urmatoarelor teme relevante pentru sector:

  • Renovarea Energetica a Cladirilor Publice
  • Servicii Integrate de Renovare a Cladirilor Rezidentiale
  • Strategia de Renovare pe Termen Lung – de la elaborare la implementare

In urma schimbului de idei si experiente rezultat din organizarea meselor rotunde, grupul de lucru al proiectului va elabora un set de recomandari politice sau financiare, pentru a sprijini planurile nationale in domeniul eficientei energetice.

Proiectul SMAFIN a primit finantare din partea Uniunii Europene prin programul de cercetare si inovare Orizont 2020, pe baza acordului de finantare Nr. 955857. Opiniile exprimate in acest document reflecta doar viziunea autorului si in niciun fel opiniile Comisiei Europene. Comisia Europeana nu este responsabila pentru orice utilizare a informatiei continute in acest document.

 

Grupul de lucru SMAFIN este format din organizatii selectate dintr-o lista mai mare de parti interesate, impreuna cu care dorim sa structuram temele de discutie si sa analizam impactul consultarilor din cadrul meselor rotunde (SEIF) precum si sa formulam recomandari de politici relevante pentru sectorul finantarii eficientei energetice.

Mesele rotunde vor fi organizate anual, prima sesiune fiind programata pe 15 aprilie. Pentru a putea avea o sesiune de consultari eficiente, ne dorim o participare activa a 30-40 persoane (distribuite in mod echilibrat pe temele propuse pentru sesiunile paralele), dar in acelasi timp intentionam sa dam posibilitatea unui numar mult mai mare de persoane care sa ne poata urmari si care sa poata pune intrebari. De asemenea, ne dorim asigurarea unei consultari continue a partilor interesate si incurajam participarea activa la forumul lansat pe website-ul proiectului (https://www.smafin.eu/). In acest fel, grupurile de lucru formate in urma discutiilor din cadrul meselor rotunde vor putea fi active in dezvoltarea finantarilor inteligente in cresterea eficientei energetice si intre evenimentele anuale organizate ca mese rotunde pe modelul actiunilor SEIF anterioare.

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 179 – aprilie 2021, pag. 58

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2021/04/01/proiectul-european-smafin-sprijin-pentru-finantarea-inteligenta-a-proiectelor-de-eficienta-energetica/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.