Patronatul Societatilor din Constructii – PSC, asa cum am facut cunoscut in articolul despre BIM aparut in numarul din noiembrie 2020 al Revistei Constructiilor, se implica activ in implementarea noii metode de lucru colaborative – Building Information Modeling – in Sectorul constructiilor.
A venit momentul sa dezvaluim un pas important facut in aceasta directie: firme din patronatul nostru, impreuna cu parteneri de afaceri si institutii de invatamant, au luat decizia de a va face cunoscut Clusterul „TECHNOLOGY ENABLED CONSTRUCTION” – TEC, a carui co-fondatoare sunt.
Clusterul „Technology enabled construction” – TEC este un „business driven”, in faza embrionara dar cu potential imens de dezvoltare, inovator, cu o abordare „bottom-up” si trans-sectoriala.
TEC se concentreaza pe o problematica care vizeaza sprijinirea intreprinderilor din sectorul constructiilor, specializare inteligenta, in vederea cresterii capacitatii inovatoare a companiilor, prin colaborarea cu mediul universitar, institute de cercetare, administratie publica si alti diversi catalizatori.
Abordarea trans-sectoriala in cadrul clusterului ofera o multitudine de posibilitati de finantare, dar si de creare de parteneriate la nivel european, prin schimb de bune practici si adaptare a unor noi modele de afaceri si de cooperare.
Posibilitatea de a interactiona rapid intre ele, de a se sustine reciproc, a reprezentat un criteriu pentru selectarea entitatilor fondatoare ale TEC si, in viitor, se va urmari extinderea teritoriala a clusterului, tinandu-se cont de aceleasi principii.
In ceea ce priveste inovarea in domeniul constructiilor, aceasta poate fi atat de produs si/sau proces, cat si organizationala si de marketing. Inovarea este realizata atat in alegerea tehnologiilor, echipamentelor, materialelor de constructii si a instalatiilor, a eficientei energetice (solutii ecologice, de protejare a mediului si de inalta tehnologie), cat si in etapa de proiectare.
Inovarea, sub toate formele ei, poate contribui la reducerea costurilor, asigurand crearea unui important avantaj competitiv pentru intreprinderile din acest domeniu.
Clusterul a aparut ca o necesitate, deoarece, in cazul sectorului de constructii, ideea de interconectare a proceselor existente s-a materializat prin tehnologia de modelare informationala a cladirilor/constructiei (Building Information Modeling – BIM), un instrument digital care optimizeaza procesele de planificare, proiectare, executie si administrare ale constructiei si care a aparut si s-a dezvoltat urmarind nevoile identificate in zona interdisciplinara.
Din cauza faptului ca tara noastra este una dintre foarte putinele tari europene care nu au adoptat BIM ca standard de proiectare si management al executiei, dar si al exploatarii cladirilor, partenerii din clusterul „Technology enabled construction” – TEC au luat initiativa realizarii acestui proces intr-un termen relativ scurt, pentru a recupera decalajul.
Clusterul „Technology enabled construction” – TEC, pe langa servicii de informare, finantarea inovarii si a start-up-urilor inovatoare, drepturi de proprietate intelectuala, relatii publice, marketing – promovare – branding, schimburi de experienta, internationalizare, ofera membrilor cat si tertilor din industria constructiilor servicii de consultanta, programe de formare si training privind eficienta materialelor si managementul deseurilor, managementul inovarii, eco-inovare si digitalizare, suport implementare BIM – Building Information Modeling la nivel de sector, organizare evenimente tematice, transfer de know how, consultanta pentru transfer tehnologic.
Initiatorii acestui vast proiect de modelare a sectorului constructiilor din Romania va invita sa acordati atentie acestei initiative si sa sustineti integrarea constructiilor romanesti in trendul mondial al digitalizarii.
In acest sens, trebuie sa facem cunoscut in piata de constructii ca TEC are o misiune si un obiectiv de la care nu trebuie sa ne abatem:
- Misiunea clusterului este concentrata pe cresterea competitivitatii si a cotei de piata a membrilor clusterului, prin cresterea calitatii produselor / serviciilor / tehnologiilor prin intarirea relatiilor de cooperare intre membrii clusterului;
- Obiectivul general al clusterului este sa sprijine cresterea competitivitatii membrilor clusterului si a sectoarelor constructii, producere a materialelor de constructii si TIC prin dezvoltarea competentelor cheie si initierea unor proiecte de cooperare.
Pentru mai multe informatii privind Clusterul TEC, am pus la dispozitia dumneavoastra site-ul www.clustertec.ro , o platforma in continua dezvoltare, unde veti avea oportunitatatea de a cunoaste si adera la o comunitate dedicata sustinerii procesului de digitalizare in Romania.
Autor:
Madalina PENA – director Patronatul Societatilor din Constructii (PSC)
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 179 – aprilie 2021, pag. 10
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns