«

»

22 aprilie – ZIUA INTERNATIONALA a PLANETEI PAMANT

Share

„Pamantul este leaganul si sursa de existenta a vietii noastre.
In mod paradoxal, in numele civilizatiei si al prosperitatii l-am uitat, degradandu-l, pustiindu-l, poluandu-l.
Daca omul distruge pamantul din care a fost creat si care-l hraneste, inseamna ca doreste sa se sinucida, ori adevarurile pe care le detine despre sine si natura sunt false.”

51 DE ANI DE EXISTENTA A MISCARII MONDIALE PENTRU PROTEJAREA MEDIULUI INCONJURATOR

31 DE ANI DE EXISTENTA A MISCARII PENTRU PROTEJAREA MEDIULUI INCONJURATOR IN TARA NOASTRA

Ziua de 22 aprilie 1970 este data la care a fost consfintita si fondata pe pamant american, urmare unor mari proteste si evenimente sociale deosebite, ZIUA PAMANTULUI – EARTH DAY. Asa s-a nascut, pentru prima data in lume, MISCAREA pentru PROTECTIA MEDIULUI INCONJURATOR. De atunci, ziua de 22 aprilie se celebreaza in fiecare an, iar anul acesta, 2021, va marca 51 de ani de existenta a miscarii mondiale pentru protectia mediului inconjurator.

Romania sarbatoreste oficial abia din 22 aprilie 1990; astfel, in acest an aniversam 31 de ani de miscare nationala pentru protectia mediului inconjurator.

Abia in 2009 ONU (Organizatia Natiunilor Unite) a declarat ziua de 22 aprilie ca SARBATOARE OFICIALA A PLANETEI PAMANT, inspirand astfel intreaga omenire sa fie animata de dorinta de a construi o societate stabila, de a milita pentru un viitor mai bun al Planetei noastre, un viitor mai curat si mai verde!

Am tinut sa subliniez aceste cateva considerente de ordin general, dar nu mai putin importante de stiut de catre noi, toti, oamenii cu adevarat responsabili de soarta Planetei!

In articolul prezentat anul trecut, cu acelasi prilej deosebit, articol ce se poate accesa si pe internet, am semnalat un moment extrem de important: „Astazi, cand scriu [acest articol], in actualele imprejurari, singura speranta ca SUA sa revina in Acord pare sa fie dupa alegerile prezidentiale americane din toamna acestui an.” Stim de-acum cu totii ca cel de-al 2-lea decret semnat de presedintele american nou ales a vizat… revenirea SUA in Acordul de la Paris! Deci, o previziune indeplinita care da mari sperante de mai bine in miscarea mondiala pentru protectia mediului! De ce? Pentru ca a proteja mediul costa mult, dar, a nu face nimic sau, nu la timp, ne va costa, in cel mai bun dintre cazuri, MULT mai mult! Nu este suficient sa asteptam in fiecare an ziua de 22 aprilie pentru a sarbatori, a aniversa ziua Planetei Albastre. Este necesar sa ne implicam fiecare dupa pricepere si puteri, actionand constant, zi de zi! Ar parea un fel de incheiere de articol, dar… NU, in final vine… surpriza! Va voi prezenta ce am facut eu, implicandu-ma si actionand hotarat in domeniul meu de activitate, in calitate de inginer constructor hidro., trecut prin toate etapele formarii profesionale: sef santier – sef proiect – diriginte cordonator de santier – director – autor de articole, bosuri, carti de specialitate si alte scrieri…

Doresc sa-mi fac publica admiratia si recunostinta pentru modul in care minunata retea mondiala de socializare, Facebook, mi-a facilitat, cu inalt profesionalism, realizarea proiectului VOLUNTARIAT S.O.S CONCLUZII, pentru protectia mediului in domeniul constructiilor hidrotehnice si calitatii apelor. Am pregatit acest proiect inca din primele zile ale lunii februarie, urmand ca apoi sa fie distribuit prietenilor mei si nu numai, in prima etapa, pana la 22 aprilie 2021, ca un omagiu in cinstea CELEBRARII ZILEI PAMANTULUI si ANIVERSARII MISCARII pentru PROTECTIA MEDIULUI in lume si la noi in tara. Astfel, am creat si distribuit 5 pachete cu publicatii, articole, comentarii, clipuri, poze, aprecieri etc., denumite in proiect „PAGINI”, toate pe tema prezentata mai sus. Nota: toate materialele enumerate mai sus se gasesc si se pot accesa pe internet (Linkedin, revistaconstructiilor.eu , Revista Hidrotehnica etc.)

PAGINA 1: Brosura LASATI CRISUL VERDE @ SCANTEIA.INCEPUTULUI
Creata si distribuita incepand cu data de 01 feb. 2021
Contine: 1. Brosura „Lasati Crisul Verde” (integrala)/ 2. Articole de specialitate cu privire la aplicarea Directivelor Europene de Mediu din anul 2007 (ambele se pot accesa pe internet) / Apreciere din partea prof. emerit dr. ing. Ion Mirel, de la Univ. Politehnica Timisoara, Facultatea de Hidrotehnica / Aprecieri ale prietenilor la 13 apr. a.c. (94, la data redactarii articolului)

PAGINA 2. VOLUNTARIAT SPIRITUL ECOLOGIST @ECO.VOLUNTAR Creata si distribuita incepand cu data de 03 febr. 2021
Contine: Articol „Lasati Crisul Verde” si POZE dupa amenajare / PAMANTUL- moto! / Aprecieri ale prietenilor (113)

PAGINA 3. NON PROFIT – NATURA @COMERCIAL.ZERO
Creata si distribuita incepand cu data de 03 apr. 2021
Contine: Articol „22 aprilie 2020, ZIUA INTERNATIONALA a PLANETEI PAMANT” si articol „PLEDOARIE pentru RAURI VERZI” (ambele se pot accesa pe internet) / Aprecieri ale prietenilor (117)

PAGINA 4. SPIRITUL GOJDIST @GOJDIST.ECOLOGIST
Creata si distribuita incepand cu data de 03 apr. 2021
Contine: Articol „O fila in cartea de aur ilustrata a liceului Emanuil Gojdu” / Aprecieri ale prietenilor (100)

PAGINA 5. S.O.S. concluzii @TEO.S.BOGLUT
„Daca nu ne vom implica cu totii, prin masuri ferme, urgente, riscam sa ramanem singuri pe o planeta pustie ” Concluzie generata ca un SEMNAL de ALARMA, citind si reflectand la toate cele 5 pagini / S.O.S. MAMA NATURA! (clip video, poze) / Aprecieri ale prietenilor (99)

In total, cele 5 pagini ale proiectului au primit, pana la data de 13 aprilie a.c., un numar de 523 de aprecieri, dintre care cel putin jumatate au avut si redistribuiri confirmate. Actiunea continua pana la data de 22 aprilie a.c., cand voi face un bilant al acestei prime etape, pe care eu o consider reusita si incurajatoare pentru viitor. Va asigur ca fascinanta si minunata lume a constructorilor, societatilor de constructii, directiilor de ape, a Gojdistilor, a Politehnistilor Timisoreni, a Comisiei Nationale CNCisC, a prietenilor de o viata etc. reprezinta pentru mine un izvor nesecat de nadejde, si pentru aceasta le multumesc!

P.S. Nu pot incheia fara a-mi exprima, in egala masura, pretuirea datorata celei mai mari retele sociale mondiale destinate mediului de afaceri si profesionistilor din toate domeniile de activitate: LinkedIn (unde am peste 600 prieteni si nivelul de super-expert). La nivel national, Revista Constructiilor ramane in continuare prietenul devotat – exigent si fidel al minunatilor constructori din tara noasta. Revista Hidrotehnica, dupa ce a fost „ingropata” de catre vechile structuri, cum s-a intamplat si cu Acordul de la Paris, este pe cale sa isi revina! Uraaa!

Teodor S. Boglut, ing. constructor hidro
fost membru expert al Comisiei Nationale CNCisC si director S.C. IFOR SA Bihor Oradea

Oradea, 13 aprilie 2021

 

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2021/04/21/22-aprilie-ziua-internationala-a-planetei-pamant/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.