«

»

In memoriam: Decanul unei generatii – Prof. Em. Univ., Dr. Ing. Constantin PAVEL

Share

Nascut la 6 iulie 1935 in satul Sahateni, jud. Buzau, intr-o familie modesta, dar cu constiinta valorii fundamentale a educatiei in formarea profesionala si umana a descendentilor, cel care avea sa devina profesorul Pavel a urmat studiile scolii primare din Sahateni, cursurile Colegiului National „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Buzau, urmand apoi sa paraseasca satul natal pentru a veni in Capitala, fiind admis ca student la proaspat infiintatul Institut de Constructii din Bucuresti, institutie de numele careia a fost legat pana la incetarea din viata.

A absolvit cursurile Facultatii de Constructii Civile, Industriale si Agricole din cadrul Institutului de Constructii din Bucuresti in anul 1959, ramanand inca din acelasi an preparator la Catedra de Constructii de Beton Armat. A parcurs pas cu pas toate treptele academice ocupand in mod succesiv pozitiile de asistent universitar, sef de lucrari universitar, conferentiar universitar, din 1990 devenind profesor universitar, iar apoi profesor consultant in cadrul aceleiasi catedre.

A obtinut titlul de doctor in inginerie civila in anul 1974, cu teza de doctorat intitulata „Probleme de stabilitate si calcul de ordinul II specifice grinzilor de beton armat si din beton precomprimat cu secţiunea in T”, sub indrumarea profesorului Gheorghe Calin.

Profesorul Pavel a predat, pentru zeci de ani, cursul de „Constructii de beton armat”, pentru studentii anului IV, curs ce a facut parte din pregatirea de baza a majoritatii inginerilor proiectanti absolventi ai facultatii de constructii din Bucuresti.

A fost cel mai longeviv decan din istoria Facultatii de Constructii Civile, Industriale si Agricole, ocupand aceasta pozitie nu mai putin de 16 ani, intre 1984 si 2000. Pentru unii dintre fostii sai studenti, folosirea titlului de decan in relatia cu profesorul Pavel a capatat o valoare atemporala si extinsa, depasind salile de curs ale facultatii sau perioada 1984-2000.

Profesorul Pavel a manifestat un interes autentic pentru activitatea de proiectare si de urmarire a materializarii constructiilor, cel putin identic cu cel academic. Cei care l-au cunoscut si au avut ocazia de a lucra alaturi de profesor au apreciat in mod deosebit modul armonios in care experienta practica a profesorului se impletea cu cunostintele teoretice, precum si echilibrul pe care l-a pastrat intre aceste doua directii. Profesorul Pavel a fost remarcat deseori de colegii de breasla pentru spiritul sau ingineresc specific, inconfundabil, aproape unic.

O componenta importanta a activitatii profesionale a profesorului a fost legata de comportarea specifica silozurilor de cereale din beton armat. Profesorul Pavel a descoperit aceasta pasiune inca incepand din primii ani de dupa absolvirea cursurilor universitare, avand ocazia sa participe alaturi de alti specialisti romani la programe de schimb de experienta din state precum Canada, SUA sau URSS. Pe durata carierei sale, profesorul Pavel a facut parte din colectivele de proiectare sau avizare a documentatiilor tip pentru astfel de structuri, si, de asemenea, a urmarit indeaproape executia silozurilor de cereale din beton armat. Dupa 1990, odata cu declinul construirii a noi silozuri de beton armat din tara noastra, profesorul Pavel a participat la evaluarea a unui numar insemnat de silozuri si la instruirea generatiilor mai tinere in tainele acestor cladiri.

Ultima expertiza legata de un siloz de cereale a fost finalizata cu doar cateva luni inainte de incetarea din viata, profesorul parasind aceasta lume avand inca cereri de evaluare in curs pentru silozuri.

A ocupat pentru mai multi ani pozitia de presedinte al comisiilor de atestare a verificatorilor de proiecte si expertilor tehnici din cadrul ministerului de resort.

A fost membru fondator al AICPS si membru corespondent al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania, sectia Constructii si Urbanism.

Profesorul Pavel a elaborat un numar impresionant de expertize, de verificari de proiecte sau de activitati de consultanta, experienta sa fiind legata, intr-un fel sau altul, de majoritatea cladirilor importante din Bucuresti.

Cel mai important proiect gestionat in ultimii ani de activitate a fost, fara indoiala, Catedrala Mantuirii Neamului din Bucuresti. Profesorul Pavel a fost verificatorul proiectului de structura si indrumatorul colectivului de ingineri ce a inceput acest proiect in urma cu mai bine de 10 ani, in 2010. Profesorul a urmarit aceasta lucrare grandioasa de aproape, atat pe santier, cat si din atelierele de proiectare. Daruirea profesionala si morala a profesorului Pavel in edificarea Catedralei Mantuirii Neamului a fost omagiata de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, printr-un mesaj personal trimis la funeraliile profesorului, material in care profesorul Pavel a fost numit „marele inginer constructor al Catedralei Nationale”.

Majoritatea cartilor lasate in urma de catre profesorul Pavel sunt marturia unui studiu minutios si a unei profunzimi deosebite in intelegerea fenomenologica a principiilor ingineriei civile. Cartile contin sublinieri, ajustari pe text cu ideile rezultate din urma lecturii, iar orele tarzii ce se regasesc printre insemnari reflecta pasiunea cu care aceste toate carti au fost studiate. Adeseori, profesorul spunea ca singura lui avutie este cea obtinuta din urma studiului si e singura valoare care nu il va parasi niciodata.

Profesorul Pavel a plecat dintre noi in seara zilei de 24 iunie 2020, cu mai putin de doua saptamani inainte de aniversarea varstei de 85 ani.

Sunt multe de povestit despre cel care a fost profesorul Pavel, probabil amintirile putand incapea in cel putin o carte voluminoasa, randurile de mai sus neputand constitui decat o evocare sumara a celor peste 50 ani de activitate profesionala fructuoasa a profesorului.

Vom pastra in suflet intotdeauna o amintire frumoasa a inginerului, profesorului, mentorului, parintelui si omului care a fost Prof. Em. Univ., Dr. Ing. Constantin PAVEL.

 

Mihai Pavel

Aprilie 2021

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 180 – mai 2021, pag. 51

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2021/05/01/in-memoriam-decanul-unei-generatii-prof-em-univ-dr-ing-constantin-pavel/

1 ping

  1. Manuela Posescu a spus:

    Un OM și un profesor remarcabil.
    Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace.
    Prof.univ.emerit Manuela Nicolae Posescu

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.