«

»

In memoriam: Personalitati romanesti in constructii – Radu PETROVICI

Share

Inceputul anului 2021 n-a fost lipsit de emotii dureroase pentru lumea constructorilor. La mijlocul lunii ianuarie, Asociatia Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri si Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” anuntau disparitia fulgeratoare a dlui profesor dr. ing. Radu Petrovici – unul dintre membrii fondatori si Vicepresedinte al AICPS, o lunga perioada membru al Consiliului de Conducere al AICPS si autor al multor articole de specialitate in AICPS Review, profesor al UAUIM din 1964, membru al Senatului UAUIM, fost sef al Catedrei de Stiinte Tehnice, unul dintre elaboratorii normativelor P100-3/2008, CR 6-2006, CR-6/2013, P100-1/2013 si fost Director General in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Nascut la 06.06.1936, Radu Petrovici a absolvit Facultatea de Constructii Civile, Industriale si Agricole a Institutului de Constructii Bucuresti in anul 1960, urmata de studiile doctorale la aceeasi universitate, cu teza „Metode probabilistice in ingineria seismica”. (*)

A fost membru al Comisiei Nationale pentru Inginerie Seismica, al Comisiilor Tehnice CS4 si CS5 ale Ministerului Dezvoltarii, membru al ASRO 343, responsabil cu traducerea si dezvoltarea Anexei Nationale Eurocod EC6 si EC8 (cladiri din zidarie).

A contribuit substantial la introducerea in practica a actualului sistem de asigurare a calitatii in constructii, la inceputul anilor 1990. A coordonat echipa de elaborare a Normativului de proiectare seismica P100/92. A participat apoi la elaborarea reglementarilor tehnice MP 025-04, P100-1/2006, CR6-2006, CR6-2013 si P100-1/2013. (**)

Intensa activitate stiintifica si pedagogica a fost in permanenta dublata de un spirit cald si bonom, de tact, eleganta si o prea mare doza de modestie. Asa l-am cunoscut, in urma cu multi ani, cand a inceput sa colaboreze si cu Revista Constructiilor. Cine incearca, astazi, sa afle cum a fost omul Radu Petrovici, va gasi o suma de prieteni care sa depuna marturie.

(*, ** – cf. http://www.encipedia.org/editorial/profesorul-radu-petrovici.html – acc. 26.04.2021)

 

Cand am aflat, prin anuntul AICPS, de plecarea lui dintre noi, am scris ca raspuns la anunt ca am simtit „o imensa durere”.

Colegi la liceul Unirea din Focsani, am fost, in acelasi domeniu, foarte buni si loiali prieteni, fiecare pe caile sale, care s-au completat in mod onest si benefic.

Sunt in continuare, structurate pe etape, activitatile pe care le-a desfasurat de-a lungul vietii:

(1) August 1960 – Iulie 1963 – Trustul de Constructii – Montaj – Inginer, sef laborator, sef echipa, desfasurand activitati de organizare si executie pentru partea de structuri de rezistenta;

(2) Iulie 1963 – Septembrie 1965, apoi Octombrie 1965 – Septembrie 1968 (1/2 norma), la Institutul de proiectare PROIECT BUCURESTI – inginer proiectant, inginer proiectant principal, specializat pe proiectarea structurala pentru cladiri rezidentiale si cultural-sociale;

(3) Octombrie 1964 – Septembrie 1977 – Institutul de Arhitectura „Ion Mincu” – Asistent universitar (prin concurs pentru ocuparea locurilor de asistent in echipa prof. Alexandru Cismigiu), cu activitati specifice postului;

(4) Octombrie 1968 – Septembrie 1972 – colaborator extern la Institutul de Proiectare CARPATI, sef de echipa de proiectare, elaborand proiecte pentru diverse structuri cu functiuni social-culturale (birouri administrative, hoteluri, case de cultura, birouri etc.);

(5) Octombrie 1972 – Iulie 1976 – Profesor de Teoria Structurilor la EPAU (École Polytechnique d’Architecture et d’Urbanisme) si ENP (École Nationale Polytechnique) – Alger, si, in acelasi timp, Consilier al Directorului general la Inspectoratul Tehnic in Constructii din Algeria (si contribuind la elaborarea unor Reglementari privind seismele in aceasta tara);

(6) Octombrie 1977 – Decembrie 1981 – Centrul de proiectare constructii pentru invatamant si cercetare (CPCIC) – Seful echipei de proiectarea structurilor, avand in sarcina proiectarea structurilor de scoli in Romania si strainatate;

(7) Decembrie 1981 – Martie 1990 – ROMPROIECT – Seful departamentului de proiectare structuri, consilier structuri, consilier coordonator, dedicat dezvoltarii si managementului proiectelor de structuri si coordonarii generale a activitatii de proiectare a constructiilor in strainatate (Algeria, Egipt, Irak, fosta USSR);

(8) Martie 1990 – Septembrie 1991 – Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului – Director, Manager general – Directia Reglementari Tehnice in Constructii, cu rol in promovarea, dezvoltarea si coordonarea reglementarilor tehnice pentru constructii;

(9) Octombrie 1991 – Decembrie 2009 – Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu – Profesor universitar, cu activitati specifice in educatie; autor si lector de cursuri universitare in domeniul tehnologiei arhitecturale, precum: „Teoria structurilor” (Facultatea de Arhitectura, anii IV si V) si „Protectia asezarilor umane si riscuri naturale” (Facultatea de Planificare Urbana, anul V), cursuri speciale pentru Master: „Reabilitarea constructiilor” si „Dezvoltare sustenabila”;

(10) Mai 1995 – 2021 – S.C. PROVEST PROIECT s.r.l. Director, dedicat activitatilor de proiectare, verificare si evaluare rezistenta structurala la seism, inclusiv monumente istorice, dar si elaborarii de Reglementari tehnice.

Disperat, in perioada in care era demnitar la Ministerul de Resort (vezi perioada (8)), nereusind sa-i convinga pe unii dintre cei cu care colabora in acea perioada la imbunatatirea normativelor P100 sa scrie „capitolul pentru structurile cu zidarie de caramida”, s-a ambitionat si a scris in urmatorii ani patru volume fundamentale despre aceste structuri, plus normativele separate CR si capitolele din P100, valabile si acum sub diferite forme in normele noastre.

Colaborand in ultima perioada la realizarea normativului P100-8/2019, am inclus in acest normativ cunostintele noastre in domeniul constructiilor existente si respectiv al celor monumente istorice, care speram sa ajute comunitatea noastra inginereasca sa inteleaga si sa aplice eficient cunostintele ingineresti la restaurarea constructiilor istorice.

Asa cum sunt prezentate in acest „In Memoriam” pentru prof. dr. ing. Radu Petrovici, apar franturi din viata si activitatea acestei mari personalitati a profesiunii noastre de ingineri constructori din ultima perioada, cu lucrari care sunt prezente in toate normativele noastre si vor mai ramane multa vreme, dovedind valabilitatea activitatii sale de o viata. 

Mircea Mironescu 

 

In zona literaturii de specialitate, numele prof. Radu Petrovici ramane sinonim cu „Proiectarea cladirilor din zidarie conform standardelor europene adoptate in Romania (SR EN)”, lucrarea de anvergura aparuta la Editura Universitatii „I. Mincu”, Bucuresti, structurata in 3 volume, astfel:

Vol. 1 „Materiale. Proprietati mecanice. Durabilitate” (2008). Are 419 pagini si cinci capitole majore: 1. Introducere; 2. Materiale pentru zidarie; 3. Alcatuirea zidariei; 4. Proprietati mecanice ale zidariei; 5. Durabilitatea zidariei.

Vol. 2 „Bazele proiectarii din zidarie nearmata (ZNA) conform standardelor SR EN 1996 si SR EN 1998-1 si codurile P100- 1/2013 si CR 6-2013” (2013) – 338 pagini, alcatuit din trei sectiuni: I. Rezistente unitare caracteristice si de proiectare pentru elementele de constructie structurale si nestructurale din zidarie; II. Bazele calculului peretilor din zidarie nearmata (ZNA); III. Calculul rezistentei si rigiditatii peretilor din zidarie nearmata (ZNA) conform standardelor europene adoptate in Romania SR EN 1996-1-1, SR EN 1998-1 si Codurilor nationale P 100-1/2013 si CR 6-2013: 1. Calculul rezistentei peretilor din zidarie nearmata la forta axiala de compresiune perpendicular pe rosturile de asezare; 2. Calculul peretilor din zidarie nearmata la compresiune excentrica in planul peretelui; 3. Calculul peretilor din zidarie nearmata la forta taietoare in planul peretelui; 4. Calculul peretilor de zidarie nearmata la incarcari perpendiculare pe plan.

Vol. 3 „Proiectarea peretilor structurali din zidarie armata si proiectarea seismica a cladirilor din zidarie” – 435 pagini dedicate structurilor existente, degradate sau vulnerabile, volum aparut in 2015, alcatuit din sase sectiuni: I. Proiectarea peretilor din zidarie confinata; II. Proiectarea panourilor de zidarie inramate in cadre; III. Bazele proiectarii seismice a cladirilor cu pereti structurali din zidarie; IV. Proiectarea preliminara arhitectural-structurala a cladirilor cu pereti structurali din zidarie; V. Metode de calcul seismic pentru cladiri cu pereti structurali din zidarie; VI. Prevederi constructive de ansamblu si de detaliu pentru cladiri cu pereti structurali din zidarie amplasate in zone seismice.

Merita insa mentionate si titluri precum „Protecţia localitaţilor impotriva riscurilor naturale si antropice” – Editura Universitatii „I. Mincu” Bucuresti, 2007 (400 pagini) sau „Degradari ale anvelopei cladirilor”, Editura Universitatii „I. Mincu” Bucuresti, 2010 (353 pagini), volum semnat alaturi de Ana-Maria Dabija si Anamaria Mortu.

Redactia 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 180 – mai 2021, pag. 44

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2021/05/01/in-memoriam-personalitati-romanesti-in-constructii-radu-petrovici/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.