«

»

IRIDEX GROUP PLASTIC: Monitorizarea de la distanta a sistemelor flexibile de protectie impotriva hazardurilor naturale

Share

Castigati siguranta si reduceti costurile

Topirea permafrostului si evenimentele frecvente cu precipitatii abundente impun tot mai des protectie impotriva caderii blocurilor de roca si a torentilor. In ultimii 30 de ani, barierele impotriva caderii blocurilor de roca cu plase de sarma din otel au devenit o solutie bine cunoscuta la nivel mondial. In tot acest timp, capacitatea maxima de absorbtie a energiei acestor bariere flexibile a crescut: de la aproximativ 1.500 kJ la mijlocul anilor 1990 la 10.000 kJ in 2018. Incepand cu 2008, datorita unei metode standardizate de testare (ETAG 027, astazi EAD 340059-00-0106), barierele impotriva caderii blocurilor de roca pot fi certificate pentru performanta lor. In paralel cu barierele flexibile destinate caderii blocurilor de roca, s-au dezvoltat si instalat la nivel mondial si bariere flexibile pentru torenti, bariere care, incepand cu 2016, pot fi, de asemenea, certificate.

Sistemele de protectie sunt instalate mai ales in regiuni montane sau pe coastele marii. Sistemele sunt situate de obicei pe un teren accidentat, este dificil de ajuns la ele iar monitorizarea vizuala nu este intotdeauna posibila. In ultimele decenii, inspectia si intretinerea unor astfel de sisteme au fost neglijate. Prin urmare, compania elvetiana Geobrugg a dezvoltat un nou tip de dispozitiv senzor: Geobrugg GUARD.

Geobrugg GUARD simplifica monitorizarea si face mentenanta planificabila.

 

Intretinerea depinde de evenimente si locatie

In practica, cei responsabili definesc de obicei intervale pentru inspectia in situ a barierelor. Acest lucru poate insemna de la o vizita pana la mai multe, efectuate anual. Dar chiar si cu inspectii frecvente, un eveniment poate ramane nedetectat mult timp. Daca, de exemplu, un eveniment major de caderi de blocuri de roca reduce capacitatea sistemului de protectie, exista ulterior un risc rezidual al sigurantei.

Pe langa evenimentele naturale gravitationale, coroziunea este cel mai important factor care reduce durata de viata a sistemelor. In zilele noastre, corozivitatea mediului este definita conform EN ISO 12944-2. Aceasta definitie de mediu lasa mult loc de interpretare. Predictia duratei de viata a acoperirilor cu zinc ale sarmelor conform DIN EN 10244-2, de exemplu, este intotdeauna inexacta cu cel putin un factor egal cu doi conform EN ISO 12944-2 (vezi graficul).

In medii corozive, cum este de exemplu mediul salin din zona marilor sau ca urmare a prezentei sarii de la intretinerea drumurilor pe parcursul iernii, durata de viata a barierelor este diminuata. Alti factori precum patrunderea sarii, vantul, expunerea la nord sau sud au o influenta semnificativa asupra coroziunii. Prin urmare, este important sa cunoastem microclimatul exact unde se afla bariera.

 

Masoara si raporteaza non-stop

Pentru a documenta evenimentele si coroziunea in situ la o bariera, dispozitivul senzor Geobrugg GUARD monitorizeaza barierele de protectie non-stop. Senzorii de acceleratie, senzorii de pozitie si de forta masoara evenimentele. Datele de mediu si fizice sunt transmise prin reteaua GSM si mesajul apare pe tabloul de bord online. Persoanele responsabile cunosc astfel starea barierei lor nu numai punctual, dupa o inspectie la fata locului, ci continuu.

In plus, fata de senzorii mentionati mai sus, un senzor de coroziune determina permanent influentele de mediu relevante pentru coroziune. Masuratorile permit o predictie exacta a duratei de viata a componentelor instalate la locatia respectiva. Acest lucru face posibila o mai buna operare a sistemelor si o planificare a intretinerii.

 

Protectie independenta, neincetata

Geobrugg GUARD este instalat in doar cateva minute – pe sisteme de la o gama larga de producatori. Cu sursa de alimentare independenta, functioneaza pana la zece ani fara inspectii la fata locului. Dispozitivul este acum utilizat in peste zece tari, constituie un real ajutor pentru persoanele responsabile cu mentenanta si sporeste, de asemenea, gradul de siguranta.

 

Raportul evenimentului de caderi de blocuri de roca de la Heiligenberg

La 16 iunie 2020, a avut loc un eveniment de caderi de blocuri de roca deasupra drumului 201 pe Neue Steige langa Heiligenberg, Baden-Württemberg (Germania). A fost un bloc de roca cu dimensiunile de 100 cm x 100 cm x 40 cm si o masa de aproximativ 1.000 kg. Bolovanul a fost retinut cu succes de un sistem cu plasa inelara de protectie impotriva caderii blocurilor de roca, care, in urma impactului, a avut o alungire de aproximativ 2,5 metri.

Un Geobrugg GUARD instalat in campul adiacent impactului a inregistrat evenimentul caderii blocului de roca: Acceleratie 14,7 g, 16.06.2020, 18:00:32.

Evenimentul a declansat un raport al acestor date prin tabloul de bord, permitandu-le astfel celor responsabili de intretinere sa ia masurile adecvate.

 

Acoperirile cu zinc conform EN ISO 12944-2, pentru predictibilitatea duratei de viata

Durata de viata prevazuta a unei structuri de protectie, de exemplu, poate fi cuprinsa intre 30 si 90 de ani, in conformitate cu climatul si standardul definit. Fara masuratori continue, trebuie asumata valoarea cea mai mica, care poate provoca costuri inutile si care, de asemenea, nu este convingatoare in ceea ce priveste sustenabilitatea. Dispunand de masuratori continue, administratorul infrastructurii cunoaste gradul real de coroziune si poate actiona in consecinta.

 

Autor:
ing. George CORBESCU – Project Manager Departamentul Tehnic, Geobrugg AG

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 180 – mai 2021, pag. 52

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2021/05/01/iridex-group-plastic-monitorizarea-de-la-distanta-a-sistemelor-flexibile-de-protectie-impotriva-hazardurilor-naturale/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.