Realizarea masuratorilor terestre reprezinta o provocare in contextul dinamicii actuale de dezvoltare pentru orice companie din domeniul ingineriei civile.
Pana nu demult, masuratorile terestre se executau cu echipamente de tipul teodolitelor si al nivelelor automate. In anii 1991-1993 au aparut in Romania echipamente noi, de tipul statiilor totale, care permiteau masurarea rapida a distantelor in teren, iar prin intermediul programelor aflate in memoria echipamentelor se puteau efectua diverse operatiuni topografice (calcul de coordonate direct in teren, trasari, retrointersectii etc.). Mai tarziu, incepand cu 1995, topografii din Romania au inceput sa foloseasca GPS-urile, pentru determinarea pozitiei punctelor de interes. In timp, GPS-ul a evoluat, ajungand astazi o unealta de baza in domeniul nostru de activitate, folosita atat la efectuarea masuratorilor cat si pe masinile de constructii – de exemplu buldoexcavatoare, autogredere etc. – pentru realizarea cu acuratete ridicata a lucrarilor de inginerie civila.
In ultima vreme, a aparut o noua unealta pentru realizarea masuratorilor, unealta care permite masurarea suprafetelor cu o acuratete ridicata si obtinerea unor informatii vizuale tridimensionale ale zonei de interes. Aceste echipamente se numesc DRONE sau UAV (Unmanned Aerial Vehicle).
Dronele actuale sunt echipamente diverse, variate, care pot fi clasificate, in functie de solutia aleasa pentru zbor, in:
- drone de tip multirotor sau single rotor (elicoptere);
- drone de tip aripa fixa;
- drone de tip VTOL (decolare / aterizare verticala, dar zboara precum un avion).
Dronele permit efectuarea de fotografii aeriene ale zonei de interes, iar apoi, utilizand un software specializat, aceste fotografii sunt transformate in ortofotoplan, respectiv in nor de puncte tridimensional al zonei studiate. Din aceste 2 produse primare, tot cu ajutorul unei solutii software specializate, topograful poate apoi realiza diverse produse derivate, precum:
- DSM – modelul digital al suprafetei;
- DTM – modelul digital al terenului;
- plan de situatie vectorial;
- curbe de nivel;
- plan de situatie cu puncte cotate;
- calcul de volume pentru diverse zone de interes.
Domeniile de aplicabilitate in utilizarea dronelor nu se limiteaza doar la inginerie civila. Dronele pot fi folosite in domeniul agriculturii inteligente, prin utilizarea unor senzori diversi, care permit obtinerea informatiilor necesare determinarii stresului plantelor, a continutului de apa in sol, respectiv in planta, imaginile obtinute pot indica diversi daunatori etc.
De asemenea, o alta modalitate de utilizare a dronelor consta in supravegherea santierelor de constructii si monitorizarea acestora.
Dupa cum se observa, utilizarea dronelor aduce avantaje mari in domeniul lucrarilor de inginerie civila.
Rezultatele prezentate anterior permit apoi realizarea proiectelor precum reabilitarea canalelor de irigatii sau a cailor de comunicatii, cadastrul special sau general pentru zona de interes studiata etc.
Avantajele utilizarii dronelor rezida din:
- rapiditate in realizarea masuratorilor;
- acuratete ridicata (de la 2 cm la 10-15 cm, in functie de tematica lucrarii);
- rezultate care redau cu acuratete relieful si zona studiata;
- posibilitatea calcularii volumelor cu un grad ridicat de acuratete;
- costurile cu etapa de masurare / proiectare se reduc considerabil, rezultatele fiind mult mai corecte si mai precise.
In ultima perioada, pe langa dronele dedicate fotogrammetriei, au aparut si drone care sunt capabile sa foloseasca un dispozitiv de tip LiDAR, permitand realizarea unui nor de puncte cu o acuratete foarte ridicata. In combinatie cu o camera fotografica, rezultatele obtinute constau intr-un nor de puncte foarte compact si precis, colorat, care reda foarte fidel conformatia terenului, a cladirilor dar si vegetatia din zona studiata. Aceste informatii pot fi clasificate pe straturi (teren, drum, cladiri, vegetatie joasa, vegetatie inalta etc.), rezultatele obtinute putand fi foarte usor folosite in domenii diverse ale ingineriei civile.
Din pacate, legislatia in vigoare, mai ales incepand cu 1 ianuarie 2021, a adus o inasprire a conditiilor privind realizarea zborurilor pentru lucrarile topografice si/sau de inginerie civila.
Astfel, pe langa indeplinirea conditiilor existente privind atestarea pilotilor, care permite realizarea de zboruri la vedere, pentru realizarea de zboruri pe suprafete mari, dincolo de limita vizibilitatii dronei, operatorul acesteia trebuie sa treaca peste o intreaga birocratie, fiind nevoit sa intocmeasca manual de operatiuni, plan de evaluare a riscurilor etc., operatiuni care necesita timp, iar in domeniul lucrarilor topografice, timpul nu a fost niciodata prietenul nostru.
Sa speram ca autoritatile vor intelege necesitatea utilizarii dronelor si vor arata o deschidere privind posibilitatea realizarii unor asemenea lucrari fara oprelisti birocratice.
Autor:
ing. Liviu Constantin ILINCA*
* Absolvent al Facultatii de Imbunatatiri Funciare si Ingineria Mediului in 1995 si al Facultatii de Geodezie in anul 2000. Doctor Inginer in domeniul Ingineriei Civile din anul 2004, cu teza „Utilizarea Sistemelor Informationale Geografice in Amenajarea Bazinelor Hidrografice”. Experienta in realizarea lucrarilor topografice si a echipamentelor topografice incepand cu 1993.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 180 – mai 2021, pag. 54
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns