Eveniment de traditie pentru comunitatea geotehnica romaneasca, desfasurat ritmic si neintrerupt incepand din 1964, Conferinta Nationala de Geotehnica si Fundatii a reusit sa depaseasca in 2020 un moment de criza istorica pe plan international si revine – dupa 17 ani – la Bucuresti, cu noutati indelung asteptate, cu prezentari si teme de discutie ce promit sa fie captivante, mai moderna ca niciodata, daca putem spune asa, mai implicata si mai conectata, in urma unui proces care nu a fost tocmai usor.
Din discutia cu prof. dr. ing. Loretta Batali – Presedintele Filialei Bucuresti si Vice-presedinte al Societatii Romane de Geotehnica si Fundatii, Presedintele Comitetului de organizare – vedem insa cat a fost de frumos acest proces, care a mobilizat intreaga comunitate a geotehnicienilor din Romania, a impulsionat organizatorii sa-si provoace limitele si a pus in valoare concepte precum solidaritate, cooperare, partajarea resurselor, dar si o rapida aliniere la tendintele pe plan european – nu doar din punct de vedere profesional, aceasta fiind o constanta a activitatii geotehnicienilor romani, ci mai ales in ceea ce priveste digitalizarea si tehnicile de comunicare la distanta.
Revista Constructiilor: In urma cu exact un an, cand devenise clar ca un context medical nefericit va avea un impact major asupra organizarii conferintei, spuneati ca momentul „este si unul de reflectie, de repozitionare, de posibila si necesara schimbare” si ca „asa trebuie privita criza pe care o traversam, ca pe o oportunitate care trebuie fructificata”, dand exemplu in primul rand digitalizarea, cu intarzieri majore in toate domeniile, in Romania, dar care se afla in fata unei nesperate ocazii de a-si accelera ritmul de dezvoltare. Initial, a XIV-a editie a Conferintei Nationale de Geotehnica si Fundatii, eveniment desfasurat o data la 4 ani, care urma sa aiba loc in perioada 2 – 5 septembrie 2020 la Bucuresti, la Ramada Parc, a fost amanata pentru intervalul 2 – 4 iunie 2021, in aceeasi locatie. Cum ati ajuns sa luati curajoasa decizie de a o organiza online? Este (si aceasta) o oportunitate?
Loretta Batali: Intr-adevar, ca si ceilalti organizatori de manifestari stiintifice, ne-am confruntat si noi cu imposibilitatea de a organiza fizic aceste evenimente programate anterior si, initial, am amanat data de desfasurare a celei de-a XIV-a Conferinte Nationale de Geotehnica si Fundatii pentru iunie 2021, sperand ca pana la aceasta data pandemia se va incheia. La inceputul anului 2021 a devenit clar ca lucrurile nu stau suficient de bine pentru a incepe organizarea cu prezenta fizica, iar Comitetul de organizare si Consiliul executiv al SRGF au decis mutarea conferintei in online. Fiind deja dupa 9 luni de activitate online, cumva aceasta decizie a fost mai usor de luat. Avusesem deja si experienta seriei de 8 webinarii gratuite, precum si a cursurilor de formare pe care Filiala Bucuresti a SRGF le-a organizat in aceasta perioada, dar si a altor evenimente stiintifice si tehnice organizate online pe plan national si international la care am participat cu totii. Acestea au aratat o prezenta foarte buna, mai ales a celor care nu ar fi fost fizic la locul de desfasurare a evenimentului. Desfasurarea online permite o participare, teoretic, mai larga, dar si reducerea cheltuielilor cu deplasarea etc.
Dar, asta nu inseamna ca nu ne-am dat seama si de provocarile pe care aceasta decizie le aduce, de limitarile activitatilor desfasurate online.
Da, raman la parerea ca trebuie sa transformam orice provocare intr-o oportunitate si sa fim pro-activi, nu reactivi, sa nu stam in asteptare pana cand dificultatile dispar de la sine. Sigur, e si o transformare a noastra, unii o accepta mai usor, altii mai greu, dar, pana la urma, independent de acest lucru, menirea unei asociatii profesionale este de a-si mentine membrii informati cu privire la subiectele domeniului si asta am si facut, indiferent de situatia existenta, adaptandu-ne la aceasta.
Si da, cred ca pandemia a fost un imbold catre anumite schimbari, ca de exemplu migrarea intalnirilor diferitor comisii, comitete, grupuri de lucru etc. catre online, lucru care se intampla deja la grupurile internationale. Eficienta este mult sporita si a crescut prezenta si implicarea, indeosebi a persoanelor din alte orase, care aveau dificultati cu deplasarea permanenta la Bucuresti, unde acestea aveau, cel mai adesea, loc.
Eu cred ca in viitor multe din aceste activitati tehnice, stiintifice vor ramane in totalitate in mediul online, iar altele vor fi hibride. Astfel, se va da posibilitatea celor cu adevarat interesati de problemele respective, dar care nu au timpul sau mijloacele de a participa fizic, sa ia parte la evenimente stiintifice sau tehnice care se desfasoara in locatii indepartate, scumpe etc. Ceea ce contribuie la dezvoltarea unei societati deschise, la o informare larga, la o mai buna utilizare a resurselor, nu doar la „turismul stiintific”. Care, de altfel, este foarte placut si util si ne lipseste la fel de mult ca si turismul de placere!!
Revista Constructiilor: Care a fost cea mai mare provocare pe care a presupus-o schimbarea radicala a modului de desfasurare a conferintei?
Loretta Batali: Cred ca cea mai mare provocare este confruntarea cu dorinta multora ca totul sa revina la ce a fost si cu pasivitatea lor in perioada aceasta de „asteptare a revenirii”. Ca urmare, azi, cand raspund la aceste intrebari si mai sunt inca aproape 3 saptamani pana la conferinta, ma intreb daca trendul observat la conferintele internationale online se va confirma, adica daca, intr-adevar, vom avea o prezenta mai mare, daca mai multi vor profita de posibilitatea de a sta acasa si de afla cele mai noi preocupari din domeniu contra unei sume modice. Eu sper ca asa sa fie!
Pe de alta parte, lumea e obosita de atata online, de insingurare, de lipsa socializarii (multi participau la conferinte mai curand pentru aceasta parte de socializare..). Probabil trecerea nu a putut fi complet facuta intr-un an si ceva la aceasta noua paradigma. In plus, suntem un popor latin, caruia ii place socializarea, mesele cu colegii etc. Azi nu stiu inca cum va fi conferinta noastra online.
Strict pentru organizarea conferintei, provocarea cea mai mare este sa suplinim cat mai mult din lipsa socializarii, sa oferim tuturor participantilor posibilitati multiple de a discuta problemele pe care le au, precum si sponsorilor vizibilitatea dorita.
Revista Constructiilor: Din iunie 2020 si pana in iunie 2021, cum s-a pregatit si cum si-a pregatit SRGF, Filiala Bucuresti, membrii in acest demers de digitalizare si colaborare online?
Loretta Batali: In iunie 2020 am inceput organizarea primelor actiuni in mediul online, respectiv a seriei de 8 webinarii, care au inceput efectiv in iulie 2020 si au continuat pana in septembrie. Am dezvoltat impreuna cu partenerul educational al CNGF, ALLBIM NET, o platforma de gestionare a acestor activitati, cei mai multi membri au deja conturi pe aceasta platforma in prezent, unde se fac si inscrierile pentru CNGF2021.
In decembrie 2020 – februarie 2021 am facut, impreuna cu UTCB, pasul catre online si cu cursurile de formare profesionala, destinate in special verificatorilor si expertilor tehnici Af, dar si altor specialisti. Marturisesc ca in urma cu un an, incercand sa raspund cerintelor cursantilor din alte orase, carora le era greu sa vina in fiecare sambata la Bucuresti, am propus acest mod de desfasurare la distanta, dar fara succes. Intre timp ne-am convins cu totii ca, cel putin in unele cazuri, este mai eficient asa.
Astfel ca lumea s-a obisnuit deja cu inscrierea, facturarea, desfasurarea activitatii pe platforme digitale diverse si sper ca pentru CNGF nu vor fi hopuri prea mari de trecut. Deja am pregatit si gestiunea membrilor SRGF pe platforma digitala.
Revista Constructiilor: Am ajuns, astfel, la capacitatea de a participa digital si la un eveniment de o asemenea amploare si complexitate?
Loretta Batali: Clar da, avem capacitatea de organizare a unui astfel de eveniment in mediul online, dar tot clar este ca noi toti trebuie sa ne obisnuim sa luam partea buna a acestui tip eveniment, nu sa vedem fara incetare doar ce lipseste. Cred ca avem mai putin capacitatea de a participa online – a fi in mediul de acasa sau de la serviciu ne impiedica sa ne imersam complet in problematica discutata, suntem distrasi si atrasi sa facem si altceva in acelasi timp, lumea e (si) mai pasiva decat deobicei, ezita sa puna intrebari etc.
Revista Constructiilor: Fata de programul initial – in 2020, in preziua conferintei era prevazut un curs de formare pe un subiect de mare interes si actualitate, Utilizarea BIM in ingineria geotehnica (organizat impreuna cu partenerul educational al CNGF2020, ALLBIM NET, si care s-a tinut la data prevazuta, dar in sistem online) – la ce noutati… sa le spunem organizatorice sa ne asteptam anul acesta?
Loretta Batali: Am incercat sa pastram programul initial anuntat pentru conferinta. Am transferat tot in mediul online. Cursurile de BIM in Ingineria Geotehnica le-am tinut in septembrie 2020 tocmai pentru a marca data initial prevazuta a conferintei. BIM insa va exista in conferinta prin alte prezentari. Nu avem alte modificari organizatorice marcante, altele decat mutarea in mediul online.
Revista Constructiilor: Ati putea face o trecere rapida in revista a programului evenimentului?
Loretta Batali: Conferinta e pusa sub motto-ul: Racordarea Ingineriei Geotehnice din Romania la tendintele europene. In cele 2 zile ale conferintei, 2 si 3 iunie, avem 2 sesiuni plenare care urmeaza aceasta idee. Astfel, sesiunea plenara din ziua 1 este dedicata Proiectarii geotehnice si standardizarii europene, vom beneficia de o conferinta tinuta de artizanul noii revizii a Eurocodului 7, Dr. Andrew Bond, care ne va prezenta noutatile din Eurocodul 0 si 7, de un raport general prezentat de ASRO (partener al evenimentului), de o prezentare a noutatilor din Eurocodul 8 de proiectare seismica realizata de Rectorul UTCB, Prof. Radu Vacareanu, de discutii pe baza reviziilor normativelor tehnice, de prezentari si discutii legate de noutatile din acest domeniu si de modul in care vor fi acestea implementate in Romania in viitorul foarte apropiat (2024). Speram sa avem alaturi de noi si autoritatile cu competente in domeniul reglementarilor tehnice. Este un domeniu in care SRGF s-a implicat foarte mult, impreuna cu ASRO, avem multi specialisti din Romania membri in grupurile de lucru europene pe acest subiect.
Sesiunea plenara din cea de-a doua zi este consacrata Noilor provocari in Ingineria Geotehnica europeana si va beneficia de cateva prezentari extrem de interesante: Prof. Dietmar Adam de la TU Viena va avea o expunere despre structuri de sustinere in conditii foarte dificile de teren, sustinuta de studii de caz din Europa, Dr. ing. Sebastien Burlon de la SETEC – TERRASOL Franta va avea o interventie, care va suscita sigur mult interes inclusiv din partea colegilor structuristi, pe tema aplicarii unei abordari bazate pe deplasari in proiectarea seismica, vor fi prezentate de asemenea lucrari si studii de caz importante din Romania.
Vom avea 4 sesiuni de discutii, cate 2 in paralel in fiecare zi a conferintei, dedicate temelor CNGF2021: investigare si modelare geotehnica; structuri si proiectare geotehnica; geo-hazarduri, mediu, hidrogeologie si energie.
Nu in ultimul rand, avem programate 2 workshopuri pe teme de mare interes: Ingineria geotehnica aplicata in mediul academic si practica, care va incerca sa puna laolalta teoria si practica, cadrele didactice si practicienii si Modelarea numerica in Ingineria geotehnica, un subiect de mare actualitate cata vreme utilizarea programelor de calcul este atat de facila, dar nu neaparat si intelegerea si interpretarea rezultatelor.
Un program, zicem noi, bogat, interesant, modern, european, cu subiecte actuale, tendinte de viitor, aplicabilitate practica, pe care il puteti descoperi pe site-ul nostru: cngf.srgf.ro. Tot atatea motive pentru a participa la CNGF 2021!
Revista Constructiilor: Este vreuna dintre cele patru teme principale mai predispusa la nou?
Loretta Batali: As zice ca toate au potential de noutate, Ingineria Geotehnica in general fiind un domeniu dinamic si considerat cu mare potential de dezvoltare in acest secol. Astfel, dintre domeniile in plin avant sau cu mare potential inovator se pot cita: tehnologiile avansate de investigare pe teren (wireless, senzori, fibra optica etc.); geosistemele inteligente si gestiunea adaptativa – monitorizare si control al deplasarilor terenului, avertizare hazarde naturale si sisteme de reducere a riscului, sisteme inteligente de stocare a deseurilor; metode imbunatatite pentru reabilitarea infrastructurilor geotehnice existente; noi materiale pentru constructii geotehnice sustenabile: beton flexibil, pamanturi imbunatatite prin biotehnologii, geosintetice avansate (electrocinetice); investigarea terenului prin metode avansate, cu focusare pe pamanturi dificile, metode imagistice imbunatatite.
Romania poate este inca putin reticenta, asteapta poate ca aceste inovatii sa vina din afara, este poate prea orientata spre pretul minim, dar potentialul exista si este doar in mana noastra sa il exploatam.
Revista Constructiilor: Ca o… prefatare a unei discutii post-eveniment in care sa detaliem tot ceea ce a adus nou CNGF2020 (2021), ne puteti spune, pe scurt, cum evolueaza revizuirea Eurocodurilor – a Eurocodului 7 de Proiectare geotehnica, in special, caruia i-a fost dedicata o sesiune speciala de discutii in 2019, la cea de-a 17-a Conferinta Europeana de Mecanica Pamanturilor si Inginerie Geotehnica de la Reykjavik, Islanda, la care ati participat?
Loretta Batali: Revizuirea Eurocodurilor avanseaza bine. Proiectul pentru Eurocodul 0 a fost deja transmis pentru etapa de Formal Enquiry si as sublinia aici, in contextul domeniului de activitate la care ne referim, faptul ca noua denumire a acestui Eurocod general este Bazele proiectarii structurale si geotehnice, recunoscand astfel specificul proiectarii geotehnice, ceea ce este un foarte mare progres. In ceea ce priveste Eurocodul 7 de proiectare geotehnica, tocmai a fost finalizat draftul standardului de catre ultimul Project Team, PT6, cu cele 3 parti ale sale si a fost transmis comitetului tehnic CEN TC 250/SC7 pentru comentarii. In cadrul SC7 functioneaza in prezent mai multe grupuri de lucru care se ocupa cu analiza si revizuirea acestui draft, inclusiv cu redactarea de exemple de calcul si cu comparatia rezultatelor acestora cu editia actuala a standardului. As remarca aici grupul de lucru TG B, pe care am onoarea de a-l conduce, in care exista un subgrup destinat tinerilor ingineri geotehnicieni (TG B1) care utilizeaza in acest moment draftul de standard pentru rezolvarea problemelor curente de proiectare din activitatea lor. Este un grup foarte dinamic si implicat. Un al doilea subgrup (TG B2) se ocupa cu elaborarea de exemple de calcul simple, „didactice”. Toate aceste exemple for fi publicate sub forma unui raport JRC la nivel european. De asemenea, exista un grup de lucru alcatuit din reprezentanti ai fiecarei tari care va discuta aspectele critice, care ar putea duce catre un vot negativ din partea uneia sau mai multor tari, pentru a putea media aceste pozitii inaintea votului oficial. La inceputul lunii iulie 2021 se va trimite acest standard catre TC250 pentru a fi pregatit pentru etapa de Formal Enquiry.
As vrea sa remarc aici puternica contributie a Romaniei in aceste grupuri de lucru, 16 membri ai SRGF fiind implicati in prezent in aceasta activitate.
Revista Constructiilor: Anul trecut, cand inca speram la intalniri offline, aminteati si ca toate aceste mijloace de comunicare isi dovedesc nu numai avantajele, ci si limitele […]. Cu limitarile inerente acestui mod de comunicare, cum va arata expozitia organizata traditional in completarea conferintei?
Loretta Batali: Eu zic ca expozitia tehnica in format online va arata foarte bine pe platforma digitala a evenimentului, care este creata special pentru CNGF2021 de catre 360Revolution. Standurile virtuale ale companiilor permit postarea de documente, prezentari, video-uri, postere etc. Unele categorii de sponsori (Diamond, Platinum) pot organiza evenimente live la standuri. De asemenea, exista si posibilitati de networking care trebuie utilizate la capacitatea lor maxima.
Este clar ca interactiunea participantilor cu reprezentantii companiilor este altfel configurata. Trebuie sa dovedim toti putina creativitate pentru a asigura comunicarea.
As vrea sa mentionez ca avem toti sponsorii initiali (de dinainte de pandemie) si vreau sa le multumesc si pe aceasta cale ca au ramas alaturi de noi in ciuda acestor modificari. Lor li s-au alaturat si altii. In prezent avem 25 de sponsori si parteneri, inclusiv partenerul media Revista Constructiilor.
Revista Constructiilor: Un alt aspect, dorit si asteptat de catre membrii SRGF si nu numai vreme de 4 – iar acum, iata, 5 ani – il constituie socializarea. Cat mai este ea posibila intr-un mediu virtual, fara welcome garden party, cina de gala si cina colegiala?
Loretta Batali: Asa este, nu vom avea parte de garden party (si cat mi-l dorisem!) si nici de mese festive, dar, totusi, oricat de placute si dezirabile ar fi aceste evenimente, nu acesta este scopul principal al unei conferinte, ci diseminarea cunoasterii. Eu sper sa mai avem multe alte oportunitati de socializare, inclusiv la Conferinta Danubiana-Europeana de anul viitor si sa recuperam aceste momente pierdute acum. Important este totusi sa ramanem cu totii sanatosi.
Revista Constructiilor: Cum se poate participa la lucrarile si evenimentele conexe CNGF? Se mai pot inscrie cei interesati, in aceste ultime zile?
Loretta Batali: Da, inscrierile sunt deschise si se fac pe platforma noastra: srgf.allbim.net. Taxele sunt unele modice (150 lei pentru membrii SRGF si 250 lei pentru nemembri), iar studentii, masteranzii, doctoranzii, membrii de onoare ai SRGF au gratuitate.
Revista Constructiilor: Pentru noi, acum, dar si pentru cei care vor citi articolul cand a XIV-a editie a CNGF, organizata de Filiala Bucuresti a SRGF, se va fi incheiat, care este gandul unui presedinte de comitet de organizare a unui eveniment de amploare, pus in situatia de a scrie o pagina din istoria Conferintei Nationale de Geotehnica si Fundatii?
Loretta Batali: Ma bucur ca am ajuns in postura de presedinte al comitetului de organizare al celei de-a XIV-a conferinte nationale si m-as bucura ca, in ciuda dificultatilor actuale, sa reusim sa oferim specialistilor din domeniu informatii interesante si vesti proaspete din domeniu, sa dovedim inca o data ca suntem o societate profesionala de prestigiu, cu membri dedicati si interesati.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 181 – iunie 2021, pag. 38
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns