«

»

IRIDEX GROUP PLASTIC: Structuri de sprijin clasice si moderne

Share

Structurile de sprijin au o vechime considerabila, primele „constructii” de acest tip fiind utilizate de oamenii preistorici care asezau un rand de pietre puse una peste alta pentru a impiedica pamantul sa le „invadeze” taberele.

Zidurile de sprijin sunt lucrari de arta ingineresti, in general definitive, cu utilizari multiple la caile de comunicatii terestre, la lucrari de consolidare a versantilor, lucrari hidrotehnice etc. Se folosesc in general in cazul constructiilor la care impingerea pamantului nu poate fi preluata de alte elemente constructive.

 

Din punct de vedere constructiv, zidurile de sprijin pot fi:

  • ziduri de sprijin de greutate: realizate din beton simplu, beton ciclopian sau zidarie din piatra naturala, sunt elemente masive a caror stabilitate si rezistenta este asigurata prin greutatea lor, acestea fiind cele mai vechi si mai simple structuri de sprijin. In functie de inaltimea care trebuie sprijinita si de marimea fortei de impingere data de masivul de pamant, au diferite forme. In general, zidurile de sprijin de greutate sunt folosite pana la o inaltime de 3 – 4 m, peste aceasta, din cauza consumului mare de material, acestea devenind neeconomice.
  • ziduri de sprijin tip cornier: au dimensiuni mult mai reduse decat zidurile de greutate si sunt alcatuite din beton armat, din aceasta cauza devenind economice in special atunci cand masivul care trebuie sprijinit este mai inalt de 4,5 m.
  • zid de sprijin din elemente prefabricate: ziduri din casoaie, ziduri prefabricate.
  • zid de sprijn din pamant armat. Pamantul armat este o constructie rezultata din asocierea si conlucrarea unui material granular, care este capabil de a suporta eforturi de compresiune si forfecare, cu un material de armare, de obicei geosintetic si cu un element prefabricat din beton care constituie paramentul. Fenomenul esential care conditioneaza rezistenta interna a pamantului armat il constituie frecarea dintre pamant si armatura iar pamantul transmite armaturilor, prin frecare, eforturile ce se dezvolta in acesta.

Pamantul a fost primul material de constructii pe care omeniea l-a utilizat si cu care a realizat obiective indraznete. Inca de la inceput, a fost imbunatatit instinctiv prin armare cu paie sau alte elemente vegetale, rezultand astfel blocuri de pamant „solide”, uscate sau arse, purtand denumirea de caramizi, sau chirpici atunci cand nu avea o forma definita sau cand aveau nevoie de un liant si cu rol de acoperire a lemnului sau pietrei.

 

ZIDURILE DIN BETON SI PAMANT ARMAT. AVANTAJE SI DEZAVANTAJE

Atunci cand apare necesitatea construirii unei structuri/ziduri de sprijin, beneficiarii sau constructorii sunt nevoiti sa analizeze aplicarea solutiei din mai multe puncte de vedere, cum ar fi: durabilitatea, comportarea in timp, timpul de executie, intretinerea, intregrarea in peisaj, consumul de material, mobilizarea si nu in ultimul rand pretul.

Atunci cand vorbim de zidurile de debleu, alegerea tipului de zid este destul de clara, zidurile din beton sau gabioane fiind ideale. Unul dintre avantaje este acela ca nu necesita o sapatura suplimentara in spatele structurii. Pentru realizarea structurilor/zidurilor de sprijin de rambleu solutiile moderne ofera alternative in alegerea si optimizarea acestora.

Etapele executiei zidurilor de sprijin din beton:

  • realizarea sapaturii si sprijinirea malurilor acesteia: sapatura se executa mecanizat sau manual necesitand sprijinirea malurilor excavatiei cu sprijiniri simple sau palplanse (in functie de nivelul apei subterane);
  • realizarea fundatiei: dupa realizarea sapaturii se monteaza armatura si se toarna betonul, aderent la peretii sapaturii;
  • executia elevatiei: cofrarea, asezarea si montarea armaturii, a tuburilor PVC pentru barbacane, betonarea si decofrarea (la interval de 1-3 zile in functie de marca betonului si de temperatura);
  • realizarea hidroizolatiei si a drenului din spatele zidului.

Etapele executiei zidurilor de pamant armat:

  • pregatirea terenului suport si turnarea fundatiei din beton;
  • asezarea primului rand de blocheti si a umpluturii compactate pana la cota superioara a blochetului;
  • asternerea si fixarea cu conectori a geogrilei, apoi pozitionarea urmatorilor blocheti pana la cota urmatoarei geogrile;
  • realizarea umpluturii controlate si compactate conform cerintelor din caietul de sarcini.

 

Tehnologia Tensar® – solutii practice demonstrate

Sistemul TensarTech® se bazeaza pe tehnologia Tensar® si pe performantele geogrilelor Tensar®.

Tehnologia Tensar® este adoptata pe scara larga pentru rezolvarea problemelor legate de stabilizarea terenului si la realizarea de structuri de pamant armat, oferind economii reale de costuri si de timp. Sistemul Tensar® Zid TW1 TensarTech® consta in construirea unei fatade din module din beton prefabricate (blocheti) in combinatie cu geogrile Tensar®, care armeaza masa de pamant din spatele fatadei. Conexiunea eficienta dintre fatada si geogrile este o caracteristica distincta a sistemului, creand o structura de sprijin unica, rezistenta si durabila, fara costuri de intretinere.

Polivalenta si eficienta economica a Sistemelor Tensar® Zid TW1 TensarTech® ofera clientilor, proiectantilor si constructorilor o multitudine de avantaje in comparatie cu procedeele traditionale (ex. betonul armat utilizat la construirea zidurilor de sprijin si a culeelor de pod):

  • executie rapida si economica;
  • o gama atractiva de finisaje si culori pentru blocheti;
  • durabilitate si mentenanta redusa;
  • adesea nu este necesar personal special calificat pentru instalare;
  • toleranta la tasari difentiate;
  • adaptabilitate / efect arhitectural maxim;
  • optimizarea utilizarii spatiului disponibil;
  • rezistenta foarte buna la incarcarile din seism;
  • posibilitatea utilizarii materialelor granulare locale sau reciclate;
  • presiunea redusa pe reazem poate evita o tratare costisitoare a fundatiei.

 

Autor:
drd. ing. dipl. Teodor Malancu

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 181 – iunie 2021, pag. 46

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2021/06/01/iridex-group-plastic-structuri-de-sprijin-clasice-si-moderne/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>