«

»

OAR: Importanta DOVEZII DE LUARE IN EVIDENTA a proiectelor de arhitectura

Share

Canalele de stiri relatau, la inceputul lunii mai, un eveniment care avea sa creeze multa emotie in randul arhitectilor membri OAR: la Sinaia, un fals arhitect semna autorizatii de construire. Acesta a fost descoperit dupa mai multi ani de practica frauduloasa.

Falsul a fost detectat de catre arhitectul-sef al orasului Sinaia in colaborare cu Inspectoratul de Stat in Constructii Prahova, dupa ce au cerut verificarea falsului arhitect de catre Ordinul Arhitectilor din Romania, in urma unor suspiciuni legate de o documentatie de urbanism.

Primaria Sinaia a transmis si o „avertizare de interes public”, dupa ce la administratia locala a statiunii au fost depuse documentatii de urbanism pentru autorizarea ridicarii unor constructii, actele purtand numele unui barbat care nu este arhitect.

In consens, Ordinul Arhitectilor din Romania a emis un comunicat de presa, prin care anunta ca a luat cunostinta, prin intermediul Secretariatelor Filialelor OAR Prahova si Brasov – Harghita – Covasna, de avertizarea emisa de catre Primaria Sinaia cu privire la exercitarea frauduloasa a dreptului de semnatura de arhitect de catre o persoana care nu avea legal acest drept, prin utilizarea datelor de identificare ale altei persoane, membru al organizatiei. Totodata, OAR a afirmat ca va intreprinde toate actiunile legale necesare pentru tragerea la raspundere a persoanelor vinovate si pentru a asigura protectia profesiei de arhitect si a produsului de arhitectura.

 

Pentru o mai buna intelegere a importantei Dovezii de luare in evidenta in cadrul procesului de autorizare, ne-am propus sa aducem niste clarificari.

Dovada de luare in evidenta a proiectului de arhitectura este un document pe care autoritatile administratiei publice centrale si locale au obligatia sa il solicite in vederea emiterii autorizatiei de construire / desfiintare (conform Ordinului nr. 839 din 12 octombrie  2009 al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei, actualizat in 2010, pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii).

Dovada de luare in evidenta confirma dreptul de semnatura al arhitectului/conductorului arhitect si face dovada luarii in evidenta, de catre Ordinul Arhitectilor din Romania, prin filialele teritoriale, a proiectului de arhitectura aferent documentatiei tehnice.

Obligativitatea solicitarii formularului de dovada, emis de filialele OAR, rezulta din formularul „Certificat de urbanism” model F6 alin. (5)  lit f) din Anexa 1 a Ordinului nr. 839/2009, unde se precizeaza documentele ce trebuie anexate la cererea de emitere a autorizatiei de construire, si din formularul model F8 alin. (1) lit f) din Anexa 1 a Ordinului nr. 839/2009 „Cerere pentru emiterea autorizatiei de construire/desfiintare”, publicat in Ordinul nr. 839/2009.

Dovada de luare in evidenta a proiectului de arhitectura este importanta pentru autoritatile publice locale, deoarece valideaza dreptul de practica si competentele autorului proiectelor, functionand astfel ca un filtru de control al calitatii spatiului construit.

Pe de alta parte, dovada de luare in evidenta a proiectelor de arhitectura in procesul de autorizare reprezinta pentru OAR un instrument de monitorizare a practicii profesiei si a combaterii practicilor neloiale, in special semnatura de complezenta, fiind astfel un mijloc prin care Ordinul isi indeplineste mandatul transmis prin lege. Totodata, prin completarea formularului in vederea obtinerii dovezii, OAR colecteaza date statistice despre mediul construit din Romania, care pot sta la baza fundamentarii politicilor publice in domeniul constructiilor.

 

AVANTAJE ALE EMITERII DOVEZII DE LUARE IN EVIDENTA

Iata, mai detaliat, efectele pe care le produce procesul de inregistrare a proiectelor la OAR, cel in urma caruia este emisa dovada de luare in evidenta:

  • Se asigura ca dreptul de semnatura este valid si produce efecte pe teritoriul Romaniei si, in acelasi timp, OAR contribuie la combaterea practicarii arhitecturii in conditii neloiale prin detectarea persoanelor care incearca sa eludeze legea si practica profesia de arhitect fara sa detina acest titlu sau dreptul de semnatura, conform legii.
  • Prin inregistrarea proiectelor de arhitectura la Ordin se creeaza o evidenta reala, actualizata, a interventiilor realizate asupra mediului construit. Utilitatea acestor date este de necontestat, ele fiind o sursa pusa in mod gratuit si transparent la dispozitia autoritatilor interesate, in scopul folosirii lor, pentru realizarea de statistici sau analize relevante ce vizeaza mediul constructiilor.
  • Din evaluarea cauzelor deduse judecatii Comisiei Nationale de disciplina a Ordinului Arhitectilor din Romania, s-a constatat ca inregistrarea proiectelor de arhitectura la Ordin reprezinta un mijloc eficient pentru detectarea si combaterea practicarii de complezenta a dreptului de semnatura.
  • Alte probleme care sunt solutionate folosind datele cuprinse in dovada de luare in evidenta sunt lipsa contractului dintre arhitect si beneficiar, nerespectarea exigentelor profesionale, neindeplinirea misiunilor arhitectului sau depasirea competentelor profesionale prin verificarea categoriei de importanta a obiectivului de investitie.

 

PROCEDURA DE OBTINERE A DOVEZII

Arhitectul inscrie proiectul de arhitectura pe platforma SIOAR, ca parte a procesului de autorizare a unei lucrari, si primeste automat un numar de luare in evidenta a lucrarii. Acest numar al dovezii va fi trecut, in mod obligatoriu, pe cererea de autorizatie care se depune la Primarie.

Orice persoana fizica poate verifica, in mod gratuit, calitatea de arhitect cu drept de semnatura accesand adresa Sistemului Informatic al Ordinului Arhitectilor din Romania, https://www.sioar.ro. Astfel, se pot verifica atat existenta dreptului de semnatura al unui arhitect / conductor arhitect, cat si veridicitatea dovezii de luare in evidenta a proiectului de arhitectura.

Este important sa subliniem ca OAR are atributii clare, stabilite prin legi si regulamente, iar profesia de arhitect este una reglementata strict.

Iata o parte dintre misiunile Ordinului Arhitectilor din Romania:

  • de a urmari exercitarea competenta si calificata a profesiei, cu respectarea Codului deontologic al profesiei;
  • de a reprezenta interesele profesiunii in fata autoritatilor publice;
  • de a colabora cu autoritatile publice locale si centrale pentru promovarea calitatii in domeniul arhitecturii si urbanismului;
  • de a gestiona Tabloul Teritorial al Arhitectilor;
  • de a asigura luarea in evidenta a proiectelor de arhitectura din cadrul documentatiilor pentru autorizatiile de construire si desfiintare (DTAC si DTAD);
  • de a inregistra si certifica in fata autoritatilor formele de exercitare libera a profesiei de arhitect: birourile individuale de arhitectura, birourile asociate si societatile profesionale de arhitectura.

Contractarea unui arhitect membru OAR este obligatorie pentru elaborarea oricarui proiect ce urmeaza a fi autorizat, indiferent de caz (constructie noua, extindere, supraetajare, cladire clasata monument istoric etc). La cladiri de importanta redusa este suficient aportul unui conductor arhitect.

 

CE GARANTII OFERA UN ARHITECT MEMBRU OAR?

Garantii etice – din momentul inscrierii sale in OAR, arhitectul se angajeaza sa respecte Codul deontologic al profesiei, adica sa isi respecte obligatiile profesionale fata de clienti, nerespectarea acestor prevederi putand genera sanctiuni disciplinare (avertisment, vot de blam, suspendarea sau retragerea dreptului de semnatura, radierea din OAR).

Garantii contractuale – orice arhitect este obligat, conform prevederilor legale, sa redacteze un contract scris care stipuleaza clar obligatiile arhitectului si ale clientului, precizand in mod special: misiunile incredintate si durata lor, modalitatile de plata si calendarul proiectului.

Garantii profesionale – arhitectul are datoria de a acorda consultanta pentru toate misiunile pe care i le solicitati, fiind cel caruia i se pot impune obligatiile de asigurare cele mai importante. Cu fiecare proiect realizat, arhitectul isi angajeaza intreaga responsabilitate si reputatie, iar fiecare proiect, alaturi de beneficiarul sau, reprezinta pentru el cea mai buna publicitate.

Arhitectul este in pozitia cheie de a face legatura intre beneficiar, administratie (lege) si aspectul cultural al gestului de a construi, aducand, prin educatia si cultura sa, o valoare esentiala pentru calitatea spatiului construit. Codul deontologic al arhitectului intareste obligatiile fata de societate, fata de oras si fata de propria profesie.

 

CONCLUZIE

Dovada de luare in evidenta este documentul care atesta ca documentatia elaborata in vederea obtinerii autorizatiei de construire / desfiintare a fost inregistrata in evidentele OAR. Ea reprezinta, deci, un instrument important atat pentru garantarea calitatii mediului construit, cat si pentru activitatea Ordinului, care prin Legea nr. 184/2001 a fost desemnat de catre societate sa ocroteasca si sa promoveze interesele profesiei de arhitect. Ordinul Arhitectilor din Romania este, deci, prin legea ce guverneaza profesia de arhitect, garantul profesionalismului si al respectarii deontologiei profesionale.

 

Autor:
arh. Yvonne Toader – GDL Comunicare & IT Ordinul Arhitectilor din Romania

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 181 – iunie 2021, pag. 20

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2021/06/01/oar-importanta-dovezii-de-luare-in-evidenta-a-proiectelor-de-arhitectura/

1 ping

  1. sirboi marin a spus:

    la eliberaea autorzitiei de construire pentru modernizarea drumuri comunale se cere dovada OAR deoarece am discutii contradictori cu poroiectantul

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.