«

»

POPP&ASOCIATII: Lucrarile geotehnice aferente proiectului STADION GIULESTI „VALENTIN STANESCU”, BUCURESTI. Investigatii de teren, proiectare si monitorizare

Share

Articolul prezinta lucrarile realizate pentru investigarea de detaliu a terenului de fundare, proiectarea geotehnica a lucrarilor aferente excavatiei adanci, precum si detalii privind executia, incluzand urmarirea acesteia prin asistenta tehnica si monitorizare a excavatiei adanci si a constructiilor invecinate aferente reabilitarii Stadionului Giulesti „Valentin Stanescu” din Bucuresti. Acesta reprezinta un exemplu de aplicare a conceptului de abordare completa a lucrarilor geotehnice, respectiv de sprijinire a excavatiei adanci, in scopul corelarii eficiente a datelor geotehnice pentru controlul riscurilor asociate si, desigur, al imbunatatirii cunostintelor pentru proiecte viitoare in situatii similare.

 

Abordarea completa a lucrarilor geotehnice implica parcurgerea tuturor etapelor aferente proiectului, de la determinarea conditiilor de teren, continuata de o proiectare eficienta, si apoi prin asistenta tehnica in executie si monitorizarea lucrarilor in executie si/sau in exploatare, precum si a constructiilor invecinate.

Aceasta abordare a fost aplicata in cadrul proiectului prezentat, intr-o maniera sistematica si riguroasa, conducand la o calitate superioara a lucrarilor executate, reducand riscurile asociate acestor lucrari [1].

 

SCURTA PREZENTARE A PROIECTULUI

Noul stadion Giulesti „Valentin Stanescu” a fost construit pe amprenta vechiului stadion, care a fost demolat in cea mai mare parte, si a fost proiectat cu respectarea cerintelor de calitate impuse de UEFA, avand o capacitate de circa 14.000 locuri, dimensiunile in plan ale constructiei fiind de 170×115 m.

Terenul investitiei are o suprafata totala de circa 32.000 m2, amprenta infrastructurii ocupand aproximativ 60% din suprafata terenului. Amplasamentul prezinta o usoara declivitate, de pana la 1 m, in lungul Caii Giulesti, coborand de la Nord (85,50 m rMN) la Sud (84,60 m rMN) si de aproximativ 0,50 m de la Est la Vest.

Lucrarea a fost incadrata in categoria geotehnica 3 (GK 3), corespunzand unui risc geotehnic major, si a fost proiectata si monitorizata in conformitate cu standardele europene si normativele romanesti actuale [2], [3], [4].

LUCRARILE GEOTEHNICE REALIZATE

 

Investigatiile de teren

In completarea Studiului Geotehnic preliminar realizat pentru acelasi amplasament, care a cuprins 3 foraje geotehnice de 10-15 m adancime, s-au realizat investigatii de teren de detaliu reprezentate de alte 7 foraje geotehnice de 15-25 m adancime (cu prelevare de probe tulburate si netulburate si teste SPT in straturile necoezive) si 6 penetrari dinamice cu con greu (PDG) de 10-20 m adancime, plus dezveliri la fundatiile constructiilor existente in amplasament. Un aspect important este ca in suprafata s-a identificat un strat de umplutura cu adancimi cuprinse intre 1 m si 6 m, de natura diferita (umpluturi controlate macar partial, dar si umpluturi cu resturi de materiale diverse).

 

Proiectarea lucrarilor excavatiei adanci

Sistemul de sustinere a excavatiei a fost calculat prin modele 2D utilizand metoda elementului finit (programul de calcul „Plaxis 2D”), considerand pentru pamant legea de comportare elasto-plastica cu rigiditate variabila in functie de nivelul de eforturi, inclusiv rigiditate specifica in domeniul deformatiilor mici.

Sistemul de sustinere a fost alcatuit din pereti din piloti cvasi-tangenti nesprijiniti (autoportanti) sau sprijiniti printr-un rand de spraituri metalice inclinate – pe latura de Nord-Vest, de diametru 600 mm. Pe latura de Est, avand in vedere conditiile hidrogeologice si pozitia constructiilor invecinate, s-a considerat potrivita solutia de realizare a excavatiei in taluz.

Din cauza variabilitatii litologiei precum si a conditiilor de vecinatati, s-au luat in considerare 6 sectiuni caracteristice pentru calculul lucrarilor de sustinere a excavatiei.

 

Monitorizarea lucrarilor geotehnice si a constructiilor invecinate

Lucrarile de monitorizare prevazute pe perioada executiei excavatiei au cuprins urmarirea constructiilor invecinate (Teatrul Giulesti / Opera Comica, Sala Polivalenta Rapid, Bazinul de inot Rapid Giulesti) – inspectare si masuratori de fisuri si ale deplasarilor verticale prin nivelment geometric de precizie pe 32 de marci de tasare, precum si urmarirea lucrarilor de sustinere a excavatiei adanci – masurarea deplasarilor orizontale in 10 coloane inclinometrice de 13-16 m adancime si prin nivelment trigonometric pe 43 marci de deplasare montate pe grinda de coronament (fig. 5) si urmarirea constructiei noi – masurarea deplasarilor verticale prin nivelment geometric de precizie pe 70 de marci de tasare.

Lucrarile de monitorizare au inceput concomitent cu demararea lucrarilor de demolare a stadionului existent, pentru constructiile invecinate. Inspectiile si masuratorile ulterioare s-au realizat la fiecare faza a excavatiei, conform Programului de monitorizare (fig. 6 si fig. 7).

De asemenea, prin proiect a fost prevazut un amplu program de monitorizare pe perioada exploatarii, care include: senzori de acceleratie pentru monitorizarea vibratiilor structurii si a gradenelor din efecte dinamice de exploatare si actiuni seismice, senzori de deformatii pentru actiunile climatice, marci topografice (dispuse la nivelul fundatiilor), marci tensometrice (dispuse la nivelul fermelor si stalpilor metalici), precum si inspectarea periodica a elementelor structurale si nestructurale.

 

Asistenta tehnica in executie si analize inverse

Pe parcursul executiei lucrarilor, proiectantul a asigurat asistenta tehnica a lucrarilor de executie si urmarirea tehnica in executie pentru asigurarea calitatii, concretizata prin faze determinante. Acolo unde a fost necesar, au fost facute unele adaptari in functie de graficul de executie, de disponibilitatile logistice, dar si pe baza masuratorilor efectuate in cadrul programului de monitorizare, respectiv corectia pantelor taluzurilor, detalierea specificatiilor pentru realizarea umpluturilor, adaptarea solutiei de sustinere prin sprijinire acolo unde nu era posibila executia pilotilor de diametru mare s.a.

Ulterior, prin realizarea calculelor inverse (back-analysis) s-au reconsiderat ipoteze considerate in proiectare si s-au calibrat modelele de calcul si parametrii geotehnici folositi pentru imbunatatirea rezultatelor calculelor viitoare pe lucrari similare (fig. 7).

 

CONCLUZII

Abordarea completa a proiectelor geotehnice, cum sunt lucrarile aferente excavatiilor adanci, este esentiala pentru intelegerea comportarii acestora si, implicit, pentru reducerea riscurilor asociate in conditii economice optime.

Chiar in cazul unor investigatii de teren cuprinzatoare, incertitudinile privind conditiile reale raman ridicate in cazul lucrarilor geotehnice (grosimea si natura straturilor, inclusiv parametrii geotehnici – in special in cazul straturilor neomogene si care nu pot fi incercate in laborator).

Diferente intre estimarile initiale din calcule, acoperitoare, si rezultatele masuratorilor se justifica prin prezenta stratului de umplutura in suprafata, cu proprietati variabile estimate acoperitor, dar si prin conditiile de executie mai favorabile, cum ar fi adancimea excavatiei si suprasarcini mai reduse, dar si presapaturi exterioare care nu au fost considerate in modelul initial de calcul.

 

REFERINTE

  1. Ene A., Marcu D., Popa H., Abordarea completa a lucrarilor de excavatii adanci. Revista Romana de Geotehnica si Fundatii nr. 2/2015;
  2. SR EN 1997-1:2004. Eurocod 7: Proiectarea geotehnica. Partea 1: Reguli Generale;
  3. NP 074-2014. Normativ privind documentatiile geotehnice pentru constructii;
  4. NP120 – 2014. Normativ privind cerintele de proiectare, executie si monitorizare a excavatiilor adanci in zone urbane;
  5. D. Dorneanu, I. Gheorghe, I. Ionescu, Abordarea completa a lucrarilor geotehnice pentru proiectul Stadion Giulesti „Valentin Stanescu”, Bucuresti. Manuscris pentru a XIV-a Conferinta Nationala de Geotehnica si Fundatii.

 

Autori:

ing. Alexandra Ene,
ing. Dragos Marcu,
ing. Ionela Ionescu,
ing. Despina Dorneanu,
teh. Iulia Gheorghe – Popp & Asociatii Inginerie Geotehnica, Bucuresti, Romania

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 181 – iunie 2021, pag. 32

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2021/06/01/poppasociatii-lucrarile-geotehnice-aferente-proiectului-stadion-giulesti-valentin-stanescu-bucuresti-investigatii-de-teren-proiectare-si-monitorizare/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.