Cea de-a XIV-a Conferinta Nationala de Geotehnica si Fundatii a avut loc in zilele de 2-3 iunie 2021, in sistem online, pe o platforma informatica realizata special in acest scop.
A fost o premiera pentru organizarea conferintelor nationale din domeniul Ingineriei Geotehnice, si nu numai, evident datorata contextului pandemic si restrictiilor legate de adunari.
A fost, de asemenea, o mare provocare de a organiza o conferinta in sistem online cu aproape 300 de participanti, 2 zile de conferinta, 6 sesiuni, 2 workshopuri si o expozitie tehnica cu 21 de standuri virtuale. Dar si un pariu castigat!
In numarul trecut al Revistei Constructiilor am avut ocazia de a raspunde unor intrebari din partea redactiei, despre conferinta, dar cu cca 3 saptamani inaintea acesteia. Am vorbit, in acel interviu, despre provocari, despre decizia luata, considerata curajoasa, despre gandurile mele in calitate de presedinte al comitetului de organizare, dar si despre unele indoieli legate de receptivitatea participantilor fata de acest mod de organizare, mai ales in ceea ce priveste lipsa socializarii. Am avut insa incredere in ceea ce CNGF2021 urma sa ofere participantilor, adica un program tehnic bogat, interesant, modern, european, cu subiecte actuale, tendinte de viitor, aplicabilitate practica, la un click distanta si pentru o taxa modica.
Conferinta a fost pusa sub motto-ul: Racordarea Ingineriei Geotehnice din Romania la tendintele europene.
La deschiderea lucrarilor conferintei am avut onoarea sa ii avem alaturi de noi pe:
- Doamna prof. Sanda Manea – Presedintele Societatii Romane de Geotehnica si Fundatii, principalul organizator al CNGF2021;
- Domnul prof. Radu Vacareanu – Rectorul Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti, co-organizator al evenimentului;
- Domnul prof. Marin Tole – Secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei;
- Doamna ing. Mariana Ionita – Director general al Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere;
- Doamna Iuliana Chilea – Director general, Asociatia de Standardizare din Romania, partener al CNGF2021;
- Domnul conf. Robert Dobre – Director Directia Investitii si Infrastructura din Ministerul Transporturilor si Infrastructurii;
- Domnul prof. Dan Stematiu – Academia de Stiinte Tehnice din Romania;
- Domnul ing. Dragos Marcu – Presedinte de onoare al Asociatiei Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri.
Prezenta autoritatilor alaturi de noi ne-a bucurat si mesajele transmise au fost unele incurajatoare, de sustinere a domeniului si a activitatii noastre, de implicare in zona de reglementari tehnice, standardizare etc.
Pe acest subiect s-a discutat in Sesiunea plenara din prima zi a Conferintei, care a fost dedicata Proiectarii geotehnice si standardizarii europene. In cadrul acestei sesiuni, o prezentare speciala, tinuta de Dr. Andrew Bond, fost presedinte al comitetului tehnic pentru Eurocodul 7, a avut ca subiect principalele aspecte de noutate din viitoarea editie a Eurocodului 0 si 7. ASRO, prin dna ing. Cristina Chirea, a prezentat un raport general asupra standardelor din domeniul Ingineriei geotehnice, si calendarul adoptarii Eurocodurilor. In cadrul acestei sesiuni, subsemnata, prof. Loretta Batali, a prezentat impactul pe care revizuirea Eurocodurilor il va avea asupra normativelor tehnice din domeniul Ingineriei Geotehnice, normative care vor trebui revizuite odata cu adoptarea Anexei Nationale la Eurocode 7. De asemenea, a existat o prezentare a noutatilor din Eurocodul 8 de proiectare seismica realizata de Rectorul UTCB, prof. Radu Vacareanu. In cadrul aceleiasi sesiuni, domnul ing. Dan Iancu a prezentat o comunicare legata de aspectele contradictorii care apar in diferitele reglementari tehnice in cazul proiectarii geotehnice seismice a lucrarilor temporare, cum ar fi incintele pentru excavatii adanci (articol care este prezentat si in acest numar al Revistei Constructiilor), dovedind astfel cat de necesara este colaborarea specialistilor din domeniu si a asociatiilor profesionale cu autoritatile (in acest caz, MDLPA si ASRO). Reprezentantii MDLPA, ASRO, CNAIR au asistat la aceste prezentari si speram ca aceste aspecte sa fi fost aduse in atentia lor. De asemenea, dna ing. Alexandra Ene a prezentat evolutia proiectarii geotehnice prin aplicarea metodelor bazate pe fiabilitate, o noua perspectiva pentru domeniul nostru de activitate. La finalul acestei sesiuni, sponsorul Diamond al CNGF2021, SBR Soletanche Bachy Fundatii, a sustinut o prezentare foarte interesanta legata de provocarile digitalizarii in activitatea de constructii in general.
Sesiunea plenara din cea de-a doua zi a fost consacrata Noilor provocari in Ingineria Geotehnica europeana si a beneficiat de cateva prezentari extrem de interesante:
- Prof. Dietmar Adam de la TU Viena a avut o conferinta despre structuri de sustinere in conditii foarte dificile de teren, sustinuta de studii de caz din Europa, o adevarata ilustrare a geotehnicii de teren;
- Dr. ing. Sebastien Burlon de la SETEC – TERRASOL Franta a avut o interventie pe o tematica de mare interes, inclusiv din partea colegilor structuristi, subiectul fiind aplicarea unei abordari bazate pe deplasari in proiectarea seismica;
- Doamna prof. Sanda Manea a prezentat lucrari si studii de caz importante din Bucuresti care au constituit provocari geotehnice.
In cele 4 sesiuni de discutii, cate 2 in paralel in fiecare zi a Conferintei, au fost discutate temele prestabilite ale CNGF2021:
- investigare si modelare geotehnica;
- structuri si proiectare geotehnica;
- geo-hazarduri, mediu;
- hidrogeologie si energie.
Au fost prezentate rapoarte generale pentru fiecare sesiune, precum si, in total, 25 de prezentari tehnice.
Am avut programate si 2 workshopuri pe teme de mare interes: „Ingineria geotehnica aplicata in mediul academic si practica”, la care au participat reprezentanti ai mediului academic si practicieni, si „Modelarea numerica in Ingineria geotehnica”, un subiect de mare actualitate cata vreme utilizarea programelor de calcul este atat de facila, dar nu neaparat si intelegerea si interpretarea rezultatelor. La acest ultim workshop, prof. Cosmin Chiorean (Universitatea Tehnica Cluj-Napoca) a sustinut o expunere despre aspecte practice in modelarea numerica in Ingineria Geotehnica, si au fost prezentate 4 lucrari tehnice.
Platforma online a avut si 2 sali de networking in care, in pauze, s-au purtat discutii live despre subiectele prezentate in sesiunile anterioare. Fiind singura posibilitate a participantilor de a interactiona live cu prezentatorii si cu ceilalti participanti, aceste sali s-au bucurat de un mare succes.
In timpul sesiunilor plenare, de discutii si al workshopului de Modelare numerica in Inginerie Geotehnica au fost realizate prezentari ale sponsorilor si partenerilor CNGF2021, in total 10 prezentari: partener ALLBIM NET, sponsor Diamond – SBR Soletanche Bachy Fundatii, sponsori GOLD Plus – Popp & Asociatii Inginerie Geotehnica, Carmeuse Holding, TerraMix, Geostru, sponsori Gold – Terratest Geotehnic, Zublin / Strabag.
Expozitia tehnica a avut 21 de standuri virtuale la care au avut loc evenimente live, unde a putut fi consultata si descarcata documentatie tehnica, urmarite prezentari tehnice, videouri etc. De asemenea, la fiecare stand au existat facilitati de comunicare live si/sau chat.
Volumul conferintei a fost distribuit in format digital tuturor participantilor la conferinta si va fi vandut contra cost celor care doresc sa il aiba in format tiparit.
CNGF2021 in cifre:
- Participanti sala de conferinta: 275 (ziua 1); 216 (ziua 2) (de notat ca la CNGF2016 au fost cca 240 de participanti fizici);
- Participanti in cele 2 sali de discutii: 221/183 (ziua 1); 172/154 (ziua 2);
- Participanti workshop: 173 (ziua 1); 151 (ziua 2);
- Participanti in cele 2 sali networking: 192/123 (ziua 1); 129/100 (ziua 2);
- Vizitatori expozitie tehnica: 189 (ziua 1), 132 (ziua 2);
De notat si ca marea majoritate a participantilor (aproape 80%) a accesat platforma CNGF2021 de pe dispozitive fixe.
Per ansamblu, acum putem afirma ca CNGF2021 online a fost un succes, ceea ce ne bucura foarte mult.
Conferinta Nationala a fost urmata de Adunarea Generala a membrilor SRGF, care au ales noul Consiliu Director si noul presedinte al SRGF pentru urmatorii 4 ani. Astfel, presedintele ales al SRGF este prof. Loretta Batali, iar doamna prof. Sanda Manea a fost numita Presedinte de onoare al SRGF.
Autor:
Presedinte SRGF – prof. univ. dr. ing. Loretta Batali
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 182 – iulie 2021, pag. 28
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns