«

»

Focul, specialistul si filosofia

Share

Este important ca, atunci cand dorim sa obtinem autorizatia de securitate la incendiu, sa discutam cu un consultant. De ce? Simplu! Ca in orice activitate, din orice domeniu, care implica necesitatea unui aport de cunostinte de inalt nivel, si acest domeniu are nevoie de acest aport ridicat de forta intelectuala pe domeniul sau.

Vreau sa subliniez inca de la inceput ca nu obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu trebuie sa reprezinte tinta, ci faptul ca vom avea garantat un inalt nivel de protectie, prin asigurarea conditiilor pentru obtinerea acestei autorizatii, reprezinta, de fapt, marele castig pentru noi. Impreuna cu consultantul sa cautam, deci, acele solutii tehnice care sa asigure un nivel de protectie pentru cladire care sa ne ofere un confort din toate punctele de vedere.

Cum isi poate aduce un consultant specializat in securitatea la incendiu aportul pentru a echilibra cu brio balanta economico-tehnica, in acest domeniu? In primul rand, oferindu-i clientului sau un desfasurator al cerintelor tehnice ce trebuie sa fie indeplinite. Aceste cerinte, repet, nu trebuie sa fie privite ca un „dusman”, ci trebuie sa fie acceptate ca niste cerinte stabilite de specialisti pe baza unor experinte. Dupa cum stim, detaliile formeaza intregul. Si aici apare importanta cunoasterii acestor detalii, iar aceste detalii, desigur, cel mai bine sunt cunoscute de catre specialisti.

Vorbeam de echilibrarea balantei tehnico-economice, pentru ca este foarte clar ca nu este rentabil, de exemplu, ca o cladire, impreuna cu bunurile din interior, sa aiba pretul de cost mai mic decat costul dotarii cu echipamente de protectie. Aceasta echilibrare poate fi rezolvata de specialist prin analiza comparativa a activitatii desfasurate de beneficiar, apoi prin gasirea unor masuri de mentinere pe aceeasi treapta a nivelului de siguranta, in conditii de acceptare a unui nivel de dotare cu echipamente intr-o limita tehnica acceptata si din punct de vedere economic.

Dar, pentru ca am mentionat cuvantul „limita”, vreau sa precizez ca este o mare greseala ca pentru aceasta limita sa se alunece pe o panta periculoasa a limitarii, doar pentru ca trebuie sa rationam, in primul rand, economic. A cadea intr-o capcana a scepticismului, in momentul in care facem o analiza a balantei tehnico-economice pentru ridicarea nivelului de protectie a unei cladiri, nu poate sa ne ofere siguranta. Vorbesc aici despre sceptici, pentru ca scepticismul, ca abordare filosofica a problemelor, poate conduce spre un carusel al negarii, pentru tot si pentru toate. Scepticul nu va ajunge in veci la liniste, pana cand indoiala sa nu va atinge infinitul… si iar va urma o indoiala.

Si acum sa facem pasul catre scepticul care are ca prioritate numai latura economica a unei investitii. O permanenta incercare a blocarii unor investitii propuse de catre specialistul din domeniul securitatii la incendiu pentru ridicarea nivelului de protectie al cladirii, in vederea obtinerii autorizatiei de securitate la incendiu, si prezentarea acestor investitii drept exagerari pot conduce la situatii grave, asa cum s-au tot vazut in viata de zi cu zi.

O alta practica periculoasa este aceea prin care sunt cautate solutii de obtinere a autorizatiei de securitate la incendiu furnizand date minimizate, numai pentru a obtine respectiva autorizatie. Practic, in acest moment, singurul normativ de lucru se va rezuma la celebra afirmatie a lui Machiavelli, filosoful politicii, „scopul scuza mijloacele…”.

Si pentru ca tot discutam de filosofie, la final doresc sa ii indemn pe specialistii din domeniul securitatii la incendiu, dar si din alte domenii, sa-si expuna de fiecare data punctul de vedere echilibrat, dar ferm, si sa nu suporte ca niste stoici ceea ce nu este conform cu gandirea lor. 

Autor:
ing. Catalin OPRITA – specialist in domeniul securitatii la incendiu

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 182 – iulie 2021, pag. 48

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2021/07/01/focul-specialistul-si-filosofia/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa de email nu va fi publicata.