«

»

FPSC: Scrisoare deschisa privind situatia grava generata de explozia preturilor la materialele de constructii

Share

Catre: GUVERNUL ROMANIEI

Domnului Prim-ministru Florin-Vasile CITU

 

Stimate domnule prim-ministru,

 

Va aducem la cunostinta, mai jos, situatia deosebita in care se afla sectorul constructiilor din Romania, care in scurt timp, daca nu se intervine, ar putea escalada intr-un colaps investitional cu efecte grave pentru intreaga economie.

Desi sectorul constructiilor a reusit sa sustina in mare masura economia romaneasca in perioada pandemica declansata la inceputul anului 2020, in ultimele luni, domeniul nostru se confrunta cu o situatie greu de gestionat, generata de cresteri fara precedent ale preturilor la majoritatea materialelor de constructii.

Situatia este agravata de incoerente in domeniul legislativ, lipsa de pregatire profesionala in domeniul investitiilor a unor factori decizionali (autoritati contractante) sau de proceduri lipsite de rigurozitate in stabilirea indicelui de crestere a preturilor caracteristic sectorului constructii etc.

Asa s-a ajuns ca unele investitii aflate in executie sa fie puse in pericolul de a fi sistate, constructorul neputand sa sustina cresteri de preturi la unele materiale de baza de peste 30-40 de procente si chiar mai mult.

 Sunt puse in pericol, de asemenea, investitiile noi pentru care antreprenorii vor avea rezerve in a se prezenta la licitatii, stiind de la inceput ca nu pot intocmi oferte corecte si competitive pentru investitii pentru care bugetul este de la inceput depasit.

Distingem, prin urmare, situatii grave in toate stadiile de derulare a investitiilor:

Pentru lucrarile aflate in derulare sau contractate:

  • Sunt situatii cand contractele nu contin clauze de actualizare a preturilor, fie pentru ca durata de executie este mai mica de 6 luni (art. 164 din normele de aplicare a legii achizitiilor publice), fie pentru ca autoritatile contractante nu se implica responsabil in procesul investitional, neasumandu-si riscuri reale si neaplicand prevederile HG 395/2016. Aceasta Hotarare de guvern recomanda prevederea unor clauze de actualizare a pretului contractului dar autoritatile contractante o evita. In aceasta perioada, avem de-a face mai degraba cu o situatie cu efect de forta majora, o crestere exploziva a preturilor intr-o perioada scurta de timp, fapt imprevizibil in momentul semnarii contractului.
  • In situatia in care contractul contine clauza de actualizare a pretului contractului cu indicele de corectie furnizat de Institutul National de Statistica – INS, se constata ca acest indice nu reflecta realitatea din sectorul constructiilor. Pentru primele trei luni ale anului 2021 indicele furnizat de INS este mult mai mic decat cresterile reale din piata. Un sondaj efectuat de federatia noastra in urma cu cca o luna arata ca s-au inregistrat cresteri semnificative la majoritatea materialelor de constructii: polistiren – peste 50%, teava pvc – peste 25%, tub PE – 30%, table zincate – 45%, balast – 50%, nisip – 40%, bitum – peste 30%, otel-beton – peste 30%, motorina – 18% iar trendul este in continuare crescator.

Pentru lucrarile aflate in curs de licitare, bugetele autoritatilor contractante sunt in acest moment depasite iar semnalele pietei arata ca nu sunt asteptari de revenire, dimpotriva. Informatii oficiale (platforma SICAP) confirma ca sunt zeci de proceduri de achizitie publica, insumand sute de milioane de lei, ce au fost anulate in primele patru luni, motivul fiind lipsa de ofertanti. 

Pentru a evita o situatie de colaps investitional in Romania, FPSC va solicita o intalnire de urgenta pentru a analiza cele prezentate si a adopta masuri care ar putea atenua situatia creata de aceste cresteri fara precedent ale preturilor la materialele de constructii. 

In calitatea noastra de partener oficial de dialog, fiind singura federatie din sector cu reprezentativitate recunoscuta de Tribunalul Bucuresti pentru sectoarele de activitate Constructii si Materiale de constructii conf. Legii 62/2011, va asiguram, domnule prim-ministru, de intreaga noastra disponibilitate si implicare in rezolvarea tuturor problemelor de ordin legislativ pentru deblocarea situatiei grave in care ne aflam in acest moment.

Cu deosebita consideratie, 

Director General,
Ing. Adriana IFTIME 

Presedinte,
Dr. Ing. Cristian-Romeo ERBASU

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 182 – iulie 2021, pag. 6

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2021/07/01/fpsc-scrisoare-deschisa-privind-situatia-grava-generata-de-explozia-preturilor-la-materialele-de-constructii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.