Strategia actuala de investitii rutiere la nivel mondial cuprinde, intre altele, doua directii importante, si anume: reducerea costurilor de intretinere cu 30-50% si reducerea impactului retelei de drumuri asupra mediului inconjurator.
Pentru cresterea capacitatii portante a terenurilor exista diferite abordari „verzi”, prietenoase cu mediul inconjurator, care sunt mai rapide si mai economice decat metodele traditionale de a sapa si inlocui pamantul. Aceste abordari includ stabilizarea chimica si utilizarea geogrilelor.
- Stabilizarea chimica nu reprezinta singura alternativa ecologica si rentabila pentru o retea de drumuri robusta si durabila
Stabilizarea chimica cu var, ciment sau alti lianti hidraulici poate reduce impactul asupra mediului inconjurator prin reducerea cantitatii de pamant care trebuie indepartat dar, in functie de situatia din teren, stabilizarea chimica are limitarile ei. In primul rand, nu toate pamanturile pot fi stabilizate chimic, metoda fiind eficienta pe argile cu plasticitate mare, nisipuri fine sau prafoase. Metoda se dovedeste ineficienta in cazul pamanturilor care contin sulfati, ce pot reactiona negativ in contact cu liantii.
Este important ca inainte de utilizarea liantilor sa fie realizate teste care sa confirme compatibilitatea iar terenul tratat trebuie lasat cateva zile pentru ca stabilizarea chimica sa-si faca efectul. Exista riscul ca, in cazul unor cicluri umezire – uscare repetate, pamantul tratat sa se deterioreze.
In plus, exista posibilitatea nedorita ca statia de producere a substantelor de stabilizare, precum si echipamentul greu necesar pentru realizarea operatiunilor, sa intampine probleme in cazul unor terenuri moi, iar tratamentul sa nu poata fi realizat in conditiile unei ploi abundente.
- Mai rapid, mai simplu si mai economic
Stabilizarea realizata utilizand geogrile instalate in straturile superioare sau in straturile necoezive ale unui drum se dovedeste a fi mai simpla, mai rapida si mai economica.
Geogrilele pot fi instalate pe orice tip de pamant si in orice conditii meteorologice. De asemenea, utilizarea geogrilelor poate sa scada considerabil cantitatea de material necorespunzator care trebuie excavat si indepartat iar, in anumite cazuri, sa elimine complet aceasta operatiune, ele putand sa fie instalate direct pe pamantul existent.
Alte avantaje ale utilizarii geogrilelor sunt date de posibilitatea utilizarii unor umpluturi realizate prin reciclarea unor materiale aflate in zona santierului si/sau posibilitatea reducerii grosimii stratelor de agregate, obtinandu-se in acelasi timp imbunatatirea generala a performantelor.
Stabilizarea pamanturilor cu geogrile conduce la reducerea operatiunilor de intretinere si reparatii, respectiv a costurilor care rezulta din executia acestor operatiuni, confirmand si intarind argumentul ca geogrilele trebuie sa se afle in centrul atentiei atunci cand se cauta solutii ecologice si durabile pentru construirea de drumuri care sa beneficieze de cel mai bun raport calitate/pret.
Contact:
INOVECO
Bd. Eroilor 6-8
Voluntari – Ilfov
T: 021 240 40 43
E: dmc@inovecoexpert.ro
W: www.inovecoexpert.ro
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 182 – iulie 2021, pag. 14
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns