«

»

O alta stea a parasit cerul Romaniei – dr. ing. Traian Vintila POPP

Share

Vestea trista a trecerii catre Imparatia Cerurilor a inginerului Traian Vintila POPP s-a raspandit cu viteza sunetului, indurerand inimile tuturor celor care l-au cunoscut si i-au apreciat omenia si profesionalismul sau iesite din comun.

Inginerul Traian Popp s-a nascut, a crescut si activat intreaga viata in Bucuresti, orasul pe care l-a iubit si slujit pana la sfarsitul obstesc. Dragostea de locul natal a fost cultivata de tatal sau, arhitect de mare valoare, care, la randul domniei sale, si-a onorat profesia prin crearea a  nenumarate edificii realizate in acest frumos oras, cunoscut la vremea respectiva si sub denumirea de „Micul Paris”.

Pregatirea preuniversitara a facut-o la Colegiul National „Sf. Sava” din Bucuresti, dupa care a urmat cursurile Facultatii de Constructii Civile, Industriale si Agricole din cadrul Institutului de Constructii Bucuresti, pe care a absolvit-o cu brio in anul 1956.

Primii trei ani de activitate profesionala (1956-1959) i-a dedicat Institutului de Proiectare Bucuresti, prestigioasa entitate de creatie a capitalei, care rezolva conceptia tuturor lucrarilor edilitare din aceasta urbe si unde lucrau numai profesionisti de mare valoare. In anul 1959 a fost solicitat sa activeze la marele Institut de Proiectari Carpati, care realiza pentru intreaga tara edificiile cele mai importante din domeniu.

In anul 1984 a obtinut titlul stiintific de doctor inginer, dupa sustinerea tezei intitulate „Structuri celulare curbe”.

Dupa iesirea la pensie, in anul 1993, de la aceasta prestigioasa institutie, a infiintat firma de proiectare „Aedificia MP” impreuna cu reputatul profesor inginer constructor Panaite Mazilu. Dupa retragerea profesorului din activitate, a infiintat firma „Popp si Asociatii”, care activeaza si in prezent sub conducerea colegilor mai tineri ai domniei sale.

L-am cunoscut pe inginerul Traian Popp in anul 1973 in cadrul unei excursii in strainatate, unde altundeva decat in URSS. In acele vremuri, omul de rand nu putea calatori in afara tarii decat in estul comunist al Europei, iar cel mai usor se calatorea, evident, in Uniunea Sovietica. Era o excursie mai speciala de 21 de zile destinata vizitarii tuturor republicilor sovietice din zona Asiei Centrale, care se facea cu trenul pana la Moscova si retur, cate doua nopti si ziua dintre ele. In interiorul URSS, calatoria se facea cu avionul, in care era permisa si urcarea anumitor animale, precum capre si oi. In aceasta strasnica excursie, am avut placuta sansa sa-l cunosc pe OMUL Traian Popp si pe minunata sa sotie, Anca Popp. Mai mult dacat atat, in aceasta calatorie s-a creat un grup de 12 persoane, care s-au imprietenit atat de tare, incat a urmat ca la intoarcerea in tara sa ne intalnim lunar, apoi la doua luni, la sase luni, la un an, pana cand s-a diluat la zero, pe masura trecerii timpului. Important este ca sentimentele noastre de prietenie au ramas vii, pana cand incet, dar sigur, incepem sa disparem. Mai intai a disparut liantul acestei minunate prietenii, meteorologul Ioan Stancescu. Acum, iata ca pleaca si „adjunctul” lui. Era o placere de neinchipuit sa stai in preajma acestor doua persoane totdeauna cu glumele la purtator. Traian si Anca emanau bucurie si voie buna in preajma lor. Persoane rafinate, cu mult bun simt, totdeauna impreuna, pline de voie buna si umor, ne-au inzecit placerea acestei excursii. Aici am cunoscut omenia, modestia, inteligenta, spiritul creator al inginerului Traian Popp.

Intorsi in tara, am cunoscut si profesionalismul exceptional al acestui deosebit inginer. Daca faci o incursiune printre realizarile acestui mare creator de valori, nu poti crede ca intr-o viata de om a putut sa dea atatea roade. Numai insirand denumirile constructiilor proiectate de catre si sub coordonarea domniei sale s-ar umple cateva pagini. Am sa ma limitez doar a le aminti pe cele mai importante pe care le intalnim adesea in drumurile noastre prin Bucuresti, dar si in alte orase, precum: blocul „Macul rosu”; noul far din Constanta; cladirile cinematografelor din Bucuresti: Chibrit, Cosbuc, Melodia, Basarab, Flamura, Luceafarul; nenumarate blocuri de locuit in Bucuresti si alte orase, precum 130 de apartamente in Galati, hoteluri cu 15-20 de etaje in statiunea Neptun de pe malul Marii Negre.

Printre cele mai importante si impozante constructii concepute si proiectate sub atenta coordonare a domniei sale trebuie amintite: Palatul Parlamentului; Sala Palatului; Teatrul National Bucuresti; Hotelul Intercontinental; Televiziunea Romana; Opera de Stat; cladire de birouri Porsche Romania, cladire de birouri Corporate Headquarters din Piata Charles de Gaulle din Bucuresti, dar si Statiunea Porto-Caras in Halkidiki, Grecia; Hipodromul din Abu-Dhabi; Hotelul Intercontinental din Atena; Universitatea din Alger; Ambasada Romaniei din Bonn si inca multe altele.

Inginerul Traian Popp a elaborat si o serie de proiecte de consolidare a unor edificii importante, precum Palatul Guvernului din piata Victoriei; Palatul de Justitie Bucuresti; hotelul Ambasador din Bucuresti; sediul central al BRD; semicupola Ateneului Roman si altele, aplicand solutii inovatoare, durabile, moderne si eficiente. Toate aceste lucrari il situeaza pe inginerul Traian Popp in grupa proiectantilor de top din Romania, alaturi de alti ingineri straluciti ai tarii, numind doar pe cei cu care a colaborat cel mai mult, precum profesorul Alexandru Cismigiu si inginerul Mircea Mironescu.

Inginerul Traian Popp a avut si o sustinuta activitate didactica la Institutul de Arhitectura Ion Mincu, dar si activitate de consultanta la Universitatea Romano-Americana si la Catedrala Intregirii Neamului. In acelasi timp, a avut si o activitate publicistica importanta prin participarea cu contributii interesante la nenumarate evenimente tehnico-stiintifice sau prin publicarea de articole in reviste de specialitate din tara si strainatate. Datorita bogatei sale experiente, a fost expert tehnic si verificaror de proiecte, dar si membru in comisiile de atestare a acestora.

In decursul activitatii sale a primit mai multe medalii, cea mai importanta fiind Ordinul Muncii primit in 1971, desi pentru numeroasele sale realizari ar fi meritat mult mai mult.

Prin plecarea catre Imparatia Cerului a dr. ing. Traian Vintila POPP, membru titular al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania si al altor asociatii profesionale de prestigiu, tagma inginerilor romani si natiunea noastra pierd o mare valoare, o stea care a stralucit si muncit cu deosebita pasiune pentru binele acestei natiuni.

 

DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA!

Cu aleasa pretuire si adanca piosenie, 

ing. Victor Popa, membru titular ASTR

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 182 – iulie 2021, pag. 24

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2021/07/01/o-alta-stea-a-parasit-cerul-romaniei-dr-ing-traian-vintila-popp/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.