«

»

OAR: Rezultatele concursului international de solutii pentru Spitalul de Copii Cluj

Share

In perioada 13 – 17 iunie 2021 a avut loc jurizarea proiectelor inscrise la Concursul International de Solutii „Spitalul de Copii Cluj-Napoca”, competitie lansata oficial pe data de 12 februarie 2021, avand ca autoritate contractanta Consiliul Judetean Cluj.

Evenimentul de anuntare a rezultatelor jurizarii a avut loc vineri, 18 iunie 2021, in Municipiul Cluj-Napoca. „Concursul pentru noul Spital de Copii Cluj a captat in mod clar imaginatia celor 27 de birouri nationale si internationale de arhitectura care au depus propuneri. Dintre acestea, o parte consistenta de proiecte sunt la un nivel ridicat de calitate si au reusit sa convinga prin maturitatea solutiilor.” a apreciat juriul concursului.

Jurizarea s-a realizat pe parcursul a patru sesiuni de evaluare, iar pentru runda finala au fost selectate cinci proiecte, care au fost supuse unei analize continue pentru a se asigura ca fiecare indeplineste cerintele functionale clinice.

In timp ce fiecare dintre propunerile finaliste a avut puncte forte si puncte slabe, acestea fiind dezbatute prin comparatie, juriul a fost unanim in alegerea solutiei castigatoare – una care s-a remarcat drept favorita de la inceput pentru multi, prin impresia generala, calitatea arhitecturii si claritatea gandirii care sta la baza acestui raspuns creativ la cerintele temei si amplasamentului, printr-un proiect abil elaborat.

 

PREMIILE ACORDATE

Premiul I: contractul de proiectare cu valoare estimata la nivelul sumei de 31.721.928 RON fara TVA       

Premiul II: 307.109,24 RON fara TVA

Premiul III: 184.265,55 RON fara TVA

Mentiunea I: 40.947,90 RON fara TVA

Mentiunea II: 40.947,90 RON fara TVA

 

Scopul concursului a fost de a selecta, in vederea atribuirii contractului de proiectare, cea mai buna solutie pentru Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii, situat in zona de sud-est a Municipiului Cluj-Napoca, la limita cartierelor Gheorgheni si Borhanci.

Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Cluj-Napoca va functiona ca o structura independenta, cu adresabilitate regionala, fiind primul spital public din zona Transilvaniei care va oferi servicii medicale integrate in domeniul pediatriei. Prin acest demers, Autoritatea Contractanta isi propune dezvoltarea unui centru de servicii medicale si de cercetare in domeniul pediatriei si care joaca, totodata, rolul unui catalizator urban, intr-o zona aflata in proces de urbanizare.

Concursul a fost organizat de catre Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR), in conformitate cu Regulamentul de concursuri al Uniunii Internationale a Arhitectilor – UIA, prevederile Recomandarilor Internationale pentru Concursuri de arhitectura si urbanism adoptate in Conferinta Generala UNESCO din 1956, revizuite in data de 27 noiembrie 1978, prevederile Ghidului de bune practici in organizarea concursurilor de solutii OAR, publicat in 2018, cu respectarea prevederilor legislatiei in vigoare privind atribuirea contractelor de achizitie publica.

Concursul de solutii a fost public, intr-o singura faza, deschis pentru Romania, tarile Uniunii Europene si Spatiului Economic European si Confederatia Elvetiana.

A fost organizat ca o procedura independenta conform art. 105 lit. a) din  Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice, urmand ca ulterior, in baza prevederilor Art. 104 alin. (7) din aceeasi lege, contractul de servicii de proiectare sa fie atribuit concurentului castigator al concursului, in urma unei proceduri de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare.

 

JURIUL CONCURSULUI

Membri titulari:

  • arh. Dominic Hook – Presedinte;
  • arh. Claudiu Salanta;
  • dr. Cornel Olimpiu Aldea;
  • dr. Vasile-Florin Stamatian;
  • arh. Vlad Rusu;
  • arh. Emil Burbea.

La jurizare a participat, de asemenea, fara drept de vot, echipa de organizare din partea Ordinului Arhitectilor din Romania:

  • arh. Andreea Tanase – consilier profesional;
  • dr. Alexandru Coman – consultant circuite medicale;
  • arh. Mirona Craciun – consilier concursuri, coordonator concurs;
  • arh. Ilinca Pop – referent concursuri, secretar jurizare;
  • arh. Silviu Vultureanu – referent concursuri;
  • arh. Iulia Cucu – comunicare concursuri.

In urma deliberarilor juriului au fost selectate proiectele castigatoare, pe care vi le prezentam succint.

Mai multe detalii, precum si plansele de concurs, pot fi gasite pe pagina oficiala a concursului:

www.oar.archi/ro/concursuri/spitalul-de-copii-cluj

 

PREMIUL I – Proiect nr. 119 – EB2026 – PLANHO CONSULTORES S.L.P., PROFESSIONAL LIMITED COMPANY in asociere cu 4B CONSULTANTA ARHITECTURA S.R.L.

 

Autori principali: PLANHO (architects) – Enrique Vallecillos Segovia, Manuel Pérez Hernández

Coautori: Mara Victoria Vergu-Bogoescu, Matei Bogoescu, Radu Costachescu, Tudor Costachescu

Colaboratori arhitectura: Alfonso Fernández Sánchez, Alejandro Vallecillos Portillo, Ildefonsa Rodriguez Martinez

Colaboratori specialitati: Andrei Aioanei

„Proiectul castigator s-a numarat printre favoritele juriului inca din etapele de evaluare initiala a proiectelor. A fost o placere ca, ulterior acestor etape de evaluare initiala, proiectul s-a dovedit la fel de convingator si in fata unor evaluari mai amanuntite, avand la baza o serie de elemente esentiale pentru buna functionare a unui spital. Schema functionala propusa este foarte bine gandita, fiind prezentata intr-o maniera profesionista. Totodata, proiectul castigator este unul dintre proiectele care acorda o atentie ridicata manierei in care spatiile propuse vor fi experimentate prin ochii unui copil. Astfel, scara volumului contribuie in mod direct la crearea unui set de spatii prietenoase, abordabile si primitoare. Proiectul reuseste sa transmita o senzatie pozitiva, in contrast cu caracterul multor spitale construite de-a lungul timpului, care se prezinta mai degraba ca niste fabrici dedicate repararii corpului uman. Este esential ca un spital dedicat copiilor sa depaseasca acest punct si sa contribuie in mod direct la reducerea anxietatii pacientilor si familiilor acestora, acordand aceeasi atentie confortului mental si psihic al acestora.” – aprecierea Juriului.

 

PREMIUL II – Proiect nr. 125 – OA2021 – S.C. ONE ARCHITECTS S.R.L.

 

Autori principali: arh. Florin Radac, arh. Bogdan Chioran, arh. Dan Andrei Pintea

Coautori: arh. Spiro Koça, arh. Andreea Nastase

Colaboratori arhitectura: arh. Ileana Dan, arh. Antineea Vaida

Colaboratori specialitati: Architectural Visualisation – arh. Ruben Sabou, arh. Ciprian Colda, Claudia Petrasciuc

„Juriul a fost impresionat de calitatea generala a acestui proiect, ale carui piese grafice descriptive sunt clare, concise si atent prezentate. Schema generala propusa este riguroasa si rationala, fundamentand intelegerea complexitatii unui astfel de program arhitectural.” – aprecierea Juriului.

 

PREMIUL III – Proiect nr. 105 – UG1492 – S.C. ARHI BOX S.R.L. in asociere cu S.C. ARHI ACTUS DEVELOPMENTS S.R.L.

 

Autor principal: arh. Gabriel Catalin Colobatiu

Coautori: dr. arh. Dragos Dascalu, dr. arh. Mihai Racu, arh. Adrian Florin Pop, arh. Calin Florin Lada

Colaboratori arhitectura: arh. Andrei Vasile And one, arh. Stefania Pustai, arh. Gabriel Sevan, stud. arh. Hunor Bako, stud. arh. Beatrice Kertesz

Colaboratori specialitati: medic specialist epidemiolog Adriana Iliescu, dr. Mihaela Dascalu

„Acest proiect a fost apreciat in special pentru asezarea pe sit, care confera viitorului ansamblu o orientare clara fata de oras, dar foloseste si resursa naturala si de peisaj a dealului din partea estica. Astfel, calitatile sale urbane, favorabile unei eventuale cuprinderi a spitalului in tesutul metropolitan, au fost contrabalansate de zonele mai intime, dedicate pacientilor.” – aprecierea Juriului.

 

MENTIUNEA I – Proiect nr. 101 – YK9437 – M-TEAMPANNON ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KFT

 

Autor principal: Noll Tamás

Coautori: Madzin Attila, Katona András, Angéla Kovács

Colaboratori arhitectura: Vörös Balázs, Liu Dan, Bagdy Eszter, Antmann Somogyi András, Gáspár Zsolt, Berze András, Metzl Ádám, Dobos Hajnalka, Szögi Tamás, Harmath Tamás

Colaboratori specialitati: Bede István, Terhes Dénes, Grabner Balázs, Daniel Tutor, Lukács Péter, Fazekas Sándor, Lantos András, Gogolák Zsolt, Kasza Piroska, Dobray Monika, Pal Szabolcs, Antonie Sebastian, Mate Zoltan, Tar Imre, Voidazan Septimiu

„Juriul a remarcat acest proiect pentru calitatea sa de a deveni un reper arhitectural in zona, avand in acelasi timp o utilizare judicioasa a terenului. Solutia propune o abordare urbanistica complexa, imaginand o strategie posibila pentru dezvoltarea viitoare a acestui areal, fara sa apeleze insa la densitati de construire foarte mari. Totodata, proiectul asigura prin schema sa generala o eficienta functionala ridicata, mizand pe o tipologie compacta, care reuseste sa ofere o imagine iconica, la o scara arhitecturala prietenoasa cu viitorii utilizatori.” – aprecierea Juriului.

 

MENTIUNEA II – Proiect nr. 102 – MB4537 – DICO si TIGANAS birou de proiectare S.R.L. in asociere cu PINEARQ S.L.P. si Arquitecto JENICA CRAIU

 

Autori principali: arh. Alberto de Pineda Álvarez, arh. Jenica Craiu, arh. Alexandra Demetriu, arh. Levente Kornis

Coautor: arh. Serban Tiganas

Colaboratori arhitectura: arh. Marcial Novo, arh. Giovanna Pomo, arh. Nicola Baldassarre, s.arh. Guillermo Begazo, arh. Denisa Petrus, arh. Silvia Alexandrescu

„Acest proiect se remarca in primul rand prin calitatea spatiilor interioare si exterioare propuse, care contribuie semnificativ la apropierea acestei functiuni de viitorii ei utilizatori. Solutia pavilionara a proiectului propune atat existenta unor spatii interstitiale adaptate scarii umane, cat si insertia delicata in peisajul natural existent. Juriul a apreciat atat maturitatea solutiilor functionale si volumetrice, cat si transmiterea acestor informatii prin intermediul unei reprezentari grafice clare si cuprinzatoare.” – aprecierea Juriului.

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 182 – iulie 2021, pag. 32

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2021/07/01/oar-rezultatele-concursului-international-de-solutii-pentru-spitalul-de-copii-cluj/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>