«

»

OAR: Securitatea la incendiu. Probleme actuale in sistemul de sanatate

Share

Autor: arh. Yvonne TOADER –
GDL Comunicare & IT Ordinul Arhitectilor din Romania

Yvonne TOADER: In contexul incidentelor din ultimele luni, mai precis referitor la incendiile aparute in sectiile de terapie intensiva in perioada de varf a pandemiei, va rugam sa ne spuneti cum vedeti aceste evenimente.

Eugen Mandric: In cazul tristelor evenimente la care faceti referire, focul propriu-zis s-a declanşat de la niste prize prost izolate, neintretinute si/sau supraincarcate, in contextul cresterii nivelului de oxigen din incaperi. Insa o problema importanta devine evacuarea din momentele imediat urmatoare izbucnirii incendiului.

As adauga aici o tema sensibila, si anume aceea a unui bloc operator. In cazul izbucnirii unui incendiu intr-o cladire inalta sau foarte inalta, intr-un bloc operator se declanseaza automat instalatia de stingere a cladirii, ceea ce ridica problema evacuarii pacientului de pe masa de operatie sau de la terapie intensiva.

Astfel, problemele de securitate la incendiu – mai exact, configurarea cailor de evacuare, a criteriilor de performanta ale elementelor constructive sau sistemele dedicate pentru protectia la incendiu – in cazul cladirilor existente, cu functiune de spital, pot fi complexe si uneori neacoperite prin normative.

As putea afirma ca multe dintre cladirile vechi nu mai corespund standardelor impuse de normativele in vigoare, iar aducerea lor la standardele actuale este extrem de anevoioasa si costisitoare. Aproximez ca 60-70% dintre unitatile medicale din Romania nu corespund din punct de vedere al functionarii la incendiu.

De asemenea, o problema care merita mentionata este aceea ca exista anumite arii descoperite in normative, asa-zisele zone „gri” care permit diverse portite de interpretare, sau chiar zone complet neacoperite de normativ.

In acest moment, reglementarile in vigoare sunt incomplete si cu anumite zone care chiar se suprapun. Nu exista un limbaj unitar, fiind imperios necesara crearea unui Glosar de Termeni bine definit, care sa constituie temelia unor normative moderne, coerente si elocvente.

P118 are anumite paragrafe ambiguu scrise. Spre exemplu, desfumarile obligatorii de la camera de gunoi, care in realitate nu ar trebui sa se aplice decat in anumite conditii bine specificate. Nu este necesara desfumarea tuturor incaperilor de gunoi.

 

Yvonne TOADER: Revenind la subiectul cladirilor de spitale, care considerati ca ar putea fi solutiile de conformare la foc pe termen scurt? Dar pe termen lung?

Eugen Mandric: Dupa parerea mea, solutiile reale sunt doar acelea pe termen lung, iar acestea trebuie sa faca parte dintr-un plan de modernizare. Exista, desigur, posibilitatea demolarii unor cladiri si reconstruirea acestora intr-o formula adecvata momentului sau evacuarea temporara a cladirii, relocarea pe un termen limitat si reconversia acesteia intr-o cladire cu standarde moderne.

Eu consider ca primul pas ar fi acela de regandire a normativelor, crearea unor normative multumitoare, sincronizate si acoperitoare, care sa aiba ca baza un glosar de termeni bine definit. Urmatorul pas necesar ar fi acela de a propune ministerelor de resort o strategie nationala pentru securitatea la incendiu.

In acest sens, consider ca este foarte importanta regandirea normativelor dar, in aceeasi masura, realizarea unor criterii foarte clar definite de mentenanta a sistemelor propuse prin aceste normative.

Mentionez acest aspect deoarece in Romania exista foarte multe cladiri care, dupa momentul obtinerii Receptiei si a Autorizatiei de Functionare, nu mai beneficiaza, pentru perioade extrem de lungi de timp, de o mentenanta corecta, care sa fie impusa prin lege.

Astfel, desi cladirile sunt initial dotate dupa toate normativele nationale si chiar internationale, acestea nu mai beneficiaza ulterior de o mentenanta post-receptie, cu niste criterii si normative foarte clare.

De aceea, este foarte importanta mentenanta predictiva, nu doar cea reactiva, realizata in urma iesirii din functiune sau a defectarii sistemelor sau aparatelor.

Este adevarat ca partea de protectie si stingere a incendiilor reprezinta un procent important din bugetul de dezvoltare al unei cladiri, as estima acest procent undeva la 15-20%, dar importanta acestor sisteme este vitala pe toata durata de viata a cladirii.

De aceea imi permit sa afirm ca problemele sunt complexe, iar reconfigurarea intregului sistem se poate realiza doar pe termen lung.

 

Yvonne TOADER: Credeti ca sunt necesare modificarea si actualizarea P118 pentru a crea cadrul normativ in domeniul sigurantei la incendiu?

Eugen Mandric: Desigur. Cred ca normativele in vigoare trebuie actualizate, astfel incat sa fie coerente, si completate atat din punctul de vedere al continutului cadru, cat si ca nivel de acoperire a subiectelor si scenariilor posibile. In plus, dupa parerea mea, ar trebui adaugata o sectiune de mentenanta predictiva post punere in functiune.

Ideile discutate acum nu pot fi acoperite exhausiv in cateva randuri, dar cred ca ne aflam in momentul in care este absolut necesar sa ne mobilizam toti profesionistii din domeniu pentru crearea unui cadru nou, coerent si multumitor in domeniul sigurantei la incendiu.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 182 – iulie 2021, pag. 46

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2021/07/01/oar-securitatea-la-incendiu-probleme-actuale-in-sistemul-de-sanatate/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>