«

»

CADWARE ENGINEERING: Servicii si tehnologii revolutionare care imbunatatesc procesele de lucru in constructii

Share

Industria constructiilor evolueaza continuu, iar acest lucru se datoreaza in parte tehnologiilor si serviciilor moderne, dar si modului inovator de lucru si colaborare intre membrii echipelor, prin care se simplifica fiecare etapa a proiectului de constructie.

Serviciile cloud: rapiditate, productivitate si eficienta

Tehnologia cloud este relativ noua, insa a influentat foarte mult modul de lucru si in general de functionare a companiilor de pe tot globul. Prin stocarea de date in cloud, fiecare angajat al unei companii poate avea acces la aceste date, fie ca ele sunt fisiere, dosare sau aplicatii, utilizand orice tip de dispozitiv – calculator, laptop, telefon sau tableta. Prin accesul la date, tehnologia cloud face posibila munca la distanta, cooperarea intre membrii unei echipe sau intre mai multe echipe simultan. Spatiul de stocare cloud ofera un beneficiu major companiilor de constructii, care detin un volum mare de date si fisiere de dimensiuni mari.

Lucrul in cloud este avantajos pentru companiile de constructii, membrii acestora putand vizualiza date si documente importante in timp real. In functie de setari, in cloud se pot vizualiza si edita documente in grup si simultan, se pot valida date sau proiecte si pot lucra mai multe persoane sau echipe la acelasi proiect. Aceste facilitati conduc la cresterea rapiditatii cu care se pot executa anumite proiecte, a verificarii unor etape de executie, cresterea productivitatii, a colaborarii si comunicarii.

Specialistii din constructii si domeniile conexe precum arhitectura si inginerie au inceput sa adauge la programele la care lucreaza si o componenta cloud pentru stocare de fisiere, lucrul in echipa, partajare de fisiere, coordonare, verificare si validare de proiecte. Acest lucru face posibil ca mai multe persoane sa lucreze la un proiect simultan, avand acces la informatiile si datele de care au nevoie, dar si la stadiile anterioare ale proiectului. O parte dintre programele de proiectare ofera posibilitatea de colaborare direct in cloud, iar printre acestea se numara Revit, aplicatie care permite ca mai multe persoane sa lucreze simultan la un singur proiect. Programul Twinmotion permite incarcarea vizualizarilor realiste in cloud si astfel pot fi aratate si altora prin simpla trimitere a unui link. Aplicatia Autodesk Docs ofera posibilitatea de organizare, distribuire si partajarea fisierelor si documentelor de proiect pe platforma Autodesk Construction Cloud. Aceasta reprezinta o modalitate centralizata de gestionare a datelor, cu fluxuri de lucru de analiza si aprobare, cu urmarire si distribuire a problemelor. Utilizatorii care detin colectia Autodesk AEC au acces la acest lucru in portofoliul de produse.

Tehnologia cloud si indeosebi stocarea si mediul de lucru in cloud le ofera multiple avantaje specialistilor in constructii, inginerie si arhitectura, dintre care: productivitate crescuta, costuri reduse, posibilitatea acestora de a lucra oricand si de oriunde, rapiditate, economie de timp, eficienta sporita si, nu in ultimul rand, performanta. Serviciile care ofera proiectare partajata si colaborare bazate pe cloud au cunoscut o implementare accelerata in intreaga lume si continua sa se extinda.

 

Modul de lucru BIM

Building Information Modeling (BIM) este un proces, un mod nou de lucru colaborativ care necesita diverse instrumente software si o combinatie de programe care fac informatiile despre cladiri disponibile si analizabile. BIM permite accesul rapid la diverse informatii legate de proiect. Aceste informatii sunt de inalta calitate, sigure, integrate si complet coordonate. BIM se adreseaza fiecarei etape din cele 3 faze ale ciclului de viata a unei constructii: proiectare, construire si gestionare.

Diverse programe cu utilizare in proiectare, arhitectura si constructii pentru BIM permit un nou mod de lucru colaborativ folosind un model creat pe baza unor informatii de proiectare consecvente si sigure, ceea ce face posibila luarea mai rapida a deciziilor, realizarea unor documentatii mai bune, precum si posibilitatea de a evalua diferite variante pentru construirea durabila a cladirilor prin analizarea performantelor inca din faza de proiect.

Conceptul BIM a modificat modul in care profesionistii din toata lumea vad cum poate fi aplicata tehnologia in domeniul proiectarii, construirii si managementului constructiilor. Cu ajutorul BIM constructorii pot planifica in timp resursele necesare si desfasurarea constructiei. O alta faza a unui proiect este cea reprezentata de costuri. BIM permite extragerea din modelul 3D a unor estimari complete si corecte de costuri. BIM face posibila coordonarea lucrului intre arhitecti, ingineri structuristi si de instalatii pentru a se evita erorile. Cu ajutorul BIM este posibila obtinerea unui proiect integrat cu participarea inca de la inceput a tuturor partilor interesate: arhitecti, ingineri, constructori, fabricanti si chiar beneficiari.

Adoptarea BIM in constructii si proiectare ofera o serie de avantaje printre care: aducerea intregului proiect la indemana echipei, coordonarea mai buna a proiectului in birou si pe santier, utilizand fie computer, fie tableta sau dispozitiv smartphone, reducerea semnificativa a erorilor, productivitate mai mare a echipelor implicate in proiect, realizarea mai rapida a proiectului, reducerea costurilor, calitate mai buna a proiectului, crestere a veniturilor si a oportunitatilor noi.

BIM este un proces de proiectare, colaborare, simulare, verificare si control al proceselor de proiectare si construire in mediul virtual care s-a dezvoltat la nivel global, dar care are, de asemenea, si cativa factori locali, specifici anumitor tari.

Tehnologii moderne folosite in constructii

O serie de aplicatii software se folosesc cu succes in constructii, iar printre acestea se numara BIM Collaborate Pro sau Navisworks. De exemplu, BIM Collaborate Pro ofera posibilitati de lucru intr-un mediu comun de date pentru colaborarea la proiect. Acest sistem de colaborare si coordonare a proiectelor in cloud permite stocarea, gestionarea si revizuirea documentatiei proiectului intr-un mediu comun de date. Cu ajutorul BIM Collaborate Pro se pot partaja pachete de proiectare, se pot analiza modificarile la modele si se poate urmari progresul proiectului. Navisworks este o aplicatie care permite companiilor sa integreze date din diferite sisteme CAD intr-un singur program, sa vizualizeze modele 3D mari si complexe precum cladiri sau linii de productie. De asemenea, Navisworks Manage permite firmelor sa verifice amplasarea diferitelor echipamente si sa detecteze posibile coliziuni.

 

Scanarea laser 3D

Tehnologiile avansate fac posibila realizarea mai eficienta a multor activitati din arhitectura, constructii si inginerie. O tendinta in constructii este scanarea laser 3D. Aceasta metoda foloseste scannere laser care capteaza mii de puncte din suprafata de scanat, intr-un timp foarte scurt. Rezultatul scanarii laser este o reprezentare 3D organizata a obiectelor inregistrate, numita „nor de puncte”. Norii de puncte obtinuti sunt prelucrati si procesati in diverse aplicatii pentru a se putea obtine desene 2D sau modele CAD si BIM de mare acuratete. De exemplu, scanarile laser se pot prelucra pentru a crea modele 3D cu ajutorul unor aplicatii speciale precum Autodesk ReCap Pro. Scanarea laser 3D ofera precizie ridicata in sensul ca prezinta un risc minim de erori. De o importanta majora in scanarile laser sunt si echipamentele, iar in prezent se gasesc produse inovatoare precum scannerul laser Leica BLK360, scannerul portabil Leica BLK2GO sau Leica RTC360. Aceste produse performante pot fi folosite in mai multe industrii, sunt puternice, rapide, usor de utilizat si transportat.

Domeniul constructiilor este strans legat de arhitectura si proiectare, prin urmare foarte multe dintre aplicatiile performante folosite in prezent sunt utile in mai multe domenii sau sectoare de activitate strans legate de constructii, cum ar fi arhitectura, proiectare, vizualizare, management etc. Fara aceste programe probabil s-ar comite mai multe erori, munca ar fi mai dezorganizata, comunicarea intre echipe mai greoaie.

 

CADWARE ENGINEERING
Software CAD si BIM, cursuri de instruire, certificare, consultanta si suport tehnic
Tel.: +4021 340 40 91 |  Mobil: 0722 271 711  |  E-mail: office@cadware.ro
https://www.cadware.ro/

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 183 – august 2021, pag. 28

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2021/08/01/cadware-engineering-servicii-si-tehnologii-revolutionare-care-imbunatatesc-procesele-de-lucru-in-constructii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.