«

»

FPSC: Vom avea un card al lucratorului in constructii si in Romania?

Share

Stimati constructori, prin intermediul Revistei Constructiilor ne adresam dumneavoastra si va informam ca, in aceasta perioada, Federatia Generala a Sindicatelor „FAMILIA” impreuna cu Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii si Fellesforbundet – federatie sindicala reprezentativa din Norvegia, in calitate de parteneri sociali, au in derulare Proiectul „ID CARDS pentru munca decenta in sectorul de constructii”, al carui obiectiv principal il constituie „Elaborarea unei politici publice care urmareste crearea unui sistem modern, universal si nediscriminatoriu de combatere a muncii nedeclarate si concurentei neloiale in sectorul de constructii din Romania”.

Proiectul nostru este cofinantat in cadrul Norway Grants 2014-2020 prin intermediul Programului „Dialog social – munca decenta” si urmareste o mai larga cunoastere a notiunii de munca decenta in Sectorul Constructiilor.

Prin intermediul cursurilor de formare pe care le vom organiza in toata tara in cadrul acestui proiect, ne dorim imbunatatirea colaborarii intre angajati, angajatori, autoritati publice, reprezentanti ai sistemului de invatamant si organizatiile noastre.

Revenind la scopul proiectului nostru, Politica publica va fi finalizata pana in aprilie 2022,  va avea ca punct de plecare doua studii elaborate de experti specialisti in domeniu si va fi supusa consultarilor publice unde vor fi invitati reprezentanti ai firmelor de constructii, muncitorilor si autoritatilor publice cu competenta in domeniul muncii (Ministerul Muncii, Inspectia Muncii etc.).

In primul studiu se analizeaza experienta practica a 11 tari care au implementat acest card: Belgia, Finlanda, Franta, Islanda, Italia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Spania si Suedia. Vor fi analizate atat solutiile tehnice adoptate, modul de gestionare a cardului, cat si efectele pe care le-a avut introducerea acestuia.

Al doilea studiu este o cercetare cantitativa si calitativa a pietei de constructii din Romania, cu accent pus pe munca decenta si nedeclarata, care a analizat doua aspecte: evaluarea pietei fortei de munca in domeniul constructiilor, inclusiv prin estimarea prevalentei muncii nedeclarate si capacitatea companiilor din domeniul constructiilor de a implementa agenda pentru o munca decenta.

Cateva informatii pe care le consideram importante despre acest card vi le oferim mai jos:

  • Cardul lucratorului in constructii a fost introdus in mai multe tari europene ca mijloc de combatere a muncii nedeclarate care sa fie mai bine monitorizata de catre autoritatile publice, dar si pentru respectarea drepturilor muncitorilor.
  • In ce consta acest instrument si cum functioneaza? Desi exista unele diferente privind solutiile tehnice implementate de fiecare tara in parte, in principiu, fiecarui lucrator din sectorul de constructii i se emite un card, similar cardurilor bancare, care include diverse informatii despre statutul sau de angajat: firma la care lucreaza, meseria, detalii despre contractul de munca in baza caruia activeaza sau daca este instruit la zi cu privire la siguranta si securitatea in munca.
  • Echivalentul Inspectiei Muncii din statele in care exista cardul lucratorului pot solicita prezentarea cardului la vizitele efectuate pe santiere si, prin consultarea electronica a acestuia, pot afla imediat situatia fiecarui lucrator. Este un mijloc prin care se urmareste combaterea muncii nedeclarate si a concurentei neloiale intre firmele de constructii.

Pentru aflarea mai multor informatii, va asteptam la evenimentele noastre in calitate de reprezentanti ai angajatorilor si angajatilor din sectorul constructiilor, autoritatilor publice locale si reprezentanti ai sistemului de invatamant. Un formular pentru inscriere veti gasi pe site-ul proiectului, iar cursurile de formare vor incepe cu luna septembrie.

Sunt prevazute sesiuni de instruire de o zi pentru fiecare regiune de dezvoltare a Romaniei, finalizate cu certificate de participare.

Daca doriti sa aflati mai multe informatii despre proiect, inscrierea la cursuri si consultarile publice organizate pentru elaborarea politicii publice, puteti accesa site-ul: www.forumulconstructorilor.ro .

 

Dr. Ec. Gabriela STERIAN – Manager proiect (SDDW PA05/510946)
Federatia Generala a Sindicatelor „FAMILIA”
Bucuresti, str. Biserica Doamnei, nr. 3, Sector 3
Mobil: 0724 26 86 55
www.fgs.ro | www.forumulconstructorilor.ro

Madalina PENA – Expert informare, selectie si recrutare grup tinta (SDDW PA05/510946)
Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii din Romania
E-mail: madalina.pena@psc.ro

Emil TARALA – Expert comunicare&PR (SDDW PA05/510946)
Federatia Generala a Sindicatelor „FAMILIA”
E-mail: emil.tarala@fgs.ro

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 183 – august 2021, pag. 24

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2021/08/01/fpsc-vom-avea-un-card-al-lucratorului-in-constructii-si-in-romania/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.