«

»

Personalitati romanesti in constructii – Mihai BOTEZ

Share

S-a nascut la 17 decembrie 1909 in comuna Negresti, judetul Vaslui. A absolvit Facultatea de Stiinte, Sectia Matematica si Geografie – Universitatea din Iasi, in anul 1932.

Dupa absolvire, a fost incadrat ca asistent suplinitor la Laboratorul de geografie al Facultatii de Stiinte al Universitatii din Iasi.

In anul 1938, a fost trimis la specializare si doctorat la Politehnica din Milano, obtinand titlul de doctor in stiinte matematice cu specializarea geodezie, echivalat, in tara, cu cel de doctor docent. In anul 1940, a fost numit asistent la Observatorul Astronomic al Facultatii de Stiinte din Iasi, iar in 1941 a fost transferat, ca asistent, la Scoala Politehnica Bucuresti. In anul 1942, a fost numit conferentiar si transferat la Institutul Politehnic Iasi – Facultatea de Constructii, iar in 1948 a fost avansat in functia de profesor.

Intre anii 1948-1952 a fost decan al facultatii de Geodezie din Institutul Politehnic Iasi. In anul 1952 a fost tranferat la Institutul de Constructii Bucuresti, ca profesor si sef al Catedrei de geodezie-topografie, functie indeplinita pana la pensionare, in anul 1972.

A predat cursurile: Geodezie elipsoidala, Teoria erorilor si metoda celor mai mici patrate, Masuratori geodezice prin unde, Cartografie matematica.

Amintim ca, intre anii 1959-1961, a fost prodecan la Facultatea de Cai Ferate, Drumuri, Poduri si Geodezie.

Din anul 1963, a fost conducator de doctoranzi la Specialitatea Geodezie-Topografie.

In paralel cu activitatea didactica, a desfasurat o laborioasa activitate tehnica si stiintifica.

A condus si executat numeroase lucrari geo-topografice de o deosebita importanta in cadrul institutiilor ISPE, ISPH, ITTc etc. si Academiei Romane, dintre care amintim: soseaua lasi – Husi, barajul de la Bicaz, podul peste Dunare la Giurgiu – Vadul Oii etc.

In activitatea stiintifica, a elaborat numeroase lucrari in domeniul geodeziei, topografiei, cartografiei, fotogrammetriei, unele cu contributii originale.

Amintim, dintre publicatiile sale, manualele: Topografie (coautor), Ed. Tehnica, 1958; Teoria erorilor, Ed. Didactica si Pedagogica, 1961; Geografie matematica (coautor), 1939; Cartografie-geografica (Citirea hartilor, Lucrari practice), 1940; Topografie (Instrumente topografice), 1945; Topografie (Calcule topografice), 1946 – publicate la Institutul Politehnic Iasi, Geodezie (coautor), Ed. Didactica si Pedagogica, 1967.

Dintre cele 11 monografii, amintim: Determinari relative de intensitate a gravitatiei in Italia Nordica, regiunea Milano-Genova (coautor, in cadrul Academiei Italiene, Comisia Geodezie), 1939; Etape in dezvoltarea Cartografiei romanesti, 1932; Forma si dimensiunile pamantului, 1933 etc.

De asemenea, a publicat numeroase articole in revistele din tara si strainatate si a prezentat comunicari la manifestarile stiintifice, cu aprecieri favorabile ale specialistilor de seama din domeniu.

De o deosebita valoare, profesorul Botez s-a inscris in randul celor mai de seama profesori universitari din domeniu. De mentionat si activitatea stiintifica, tehnica si cea a indrumarii de doctoranzi.

Prin calitatile de om virtuos, a adus onoare numelui sau si invatamantului superior. Studentii se mandresc ca l-au avut profesor.

 

(Din vol. Personalitati romanesti in constructii – autor Hristache Popescu)

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 183 – august 2021, pag. 57

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2021/08/01/personalitati-romanesti-in-constructii-mihai-botez/

1 ping

  1. Manuela Posescu a spus:

    Am făcut parte din ultima serie de studenți la Geodezie care s-au bucurat de marii profesori Mihai Botez și Aurel Costăchel, modele de dascăli și oameni de cultură.
    Să nu-i uităm și să le urmăm exemplul.
    Prof.univ.emerit Manuela Nicolae-Posescu

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>